Zakayev İle Röportaj

Zakayev İle Röportaj

Londra’da bulunan ÇİC Başbakanı Ahmed Zakayev’le bir röportaj gerçekleştirdi. Aşağıda bu röportajı yayınlıyoruz...


1. Bildiğimiz gibi, ABD ve bazı Batı ükleleri geçenlerde Kosova’nın bağımsızlığını tanıdılar. Sizce Çeçenistan İçkeriya’ya yönelik Batı’nın politikası yakın zamanda değişirmi acaba?

Ahmed Zakayev: Öncelikle şunu belirteyim, Kosova’nın bağımsızlığını tanınması veto hakkı bulunan BM Güvenlik Konseyi üyesi Rusya ve Sirbistan’a rağmen BM Güvenlik Konseyin tüm üye ülkelerin kararı olmaksızın tek taraflı gerçekleştirildi. Bu güne kadar bağımsızlığını isteyen halklar BM üyesi bazı ülkelerin rehinesi durumundaydı. Şimdi ise Allah’a şükürler olsun bu kapalı kutu açılmış ve bağımsızlık isteyenler için BM Güvenlik Konseyin tüm üyelerin kararı gerekmeksizin gerçekleşebilir.
Çeçenistan ise tüm Rusya’nın çabalara rağmen işgali kabul etmeyip kendi bağımsızlığını korumaya kararlı bir şekilde işgale karşı mücadelesini yürütüyor ve yürütecektir. Rusya ise Çeçenistan’a karşı yürüttüğü işgalde tek Çeçenistan yerine şimdi Dağistan’ı, İnguşetya’yı, Kabardey-Balkar’ı da kaybediyor. Kuzey-Kafkasya’nın özgürleşmesi artık kaçınılmaz ve durdurulamaz. Tam tersi Rusya ne kadar çok bağısızlığımıza karşı direnirse bizim kahramanlarımızda o kadar emin oluyorlar. Batı ülkelere gelirsek, Çeçenistan’ı hiç unutmadılar ve Rusya’nın Çeçenistan’a yönelik çabaları boşa olduğunu Rusya’dan daha iyi biliyorlar. Benim gözlemlerime göre, Batı için faydalı olan Rusya’nın sadece Çeçenistan’dan değil tüm Kuzey-Kafkasya’dan da gitmesidir.

2. Bazı Batı ülkeleri bu gün halen tüm sıkıntılara rağmen Çeçenleri kendi ülkelerine kabul ederek mülteci statüsünü veriyorlar. Son zamanlarada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Rusya’ya karşı Çeçenlerin açtıkları davaları yoğunluk kazandı ve Rusya Çeçenlere ciddi meblalar ödemek zorunda bırakılıyor. Acaba neden bunlar yapılıyor ve Siz nasıl bunu yorumlarsınız?

Ahmed Zakayev: Batı ülkelerinde kanun yönetiyor ve kanun da problemli ülkelerinden sığınanlara mülteci statüsünü verilmesini ön görüyor. Batıda sadece Çeçenler değil diğer ülkelerden de çok mülteci var. Bu demek oluyorki kanun insanları dinine, irkına, cinsiyetine göre ayırt etmiyor. Bu gün Çeçenlerin tek başvurabildiği mahkemesi var o da Strasbur’ta bulunan İnsan Hakları Mahkemesidir. Rusya’nın Çeçenistan’da uyguladığı soykırım belgelerle sabitleşmiştir ve yakın zamanda AİHM’e çeçenler tarafından yapılan başvurular durmayacaktır. Aslında ideal olan Rusya’yı Uluslararası Savaş Suçluları yargıladığı mahkemesinde Faşist Almanya’nın ve Sirbistan’ın yöneticileri gibi yargılamak daha uygun olurdu. Ancak öyle bir mahkemenin kurulması veto hakkı bulunan Rusya’nın da üye olduğu BM Güvenlik Konseyin kararı gerekiyor ve onun için imkansız. Başka Uluslararası Mahkemeleri de var Rusya’yı yargılayabilecek, ancak Rusya bunları kabul etmez. Öte yandan, Strasburg’ta Rusya’ya karşı açılan davalrın toplanması Batı’nın pek yakında Çeçenistan’da uyguladığı soykırımı tüm dünyayı kabul etmeye mecbur kılar. Hiç şüphem yok, Rusya yakın gelecekte Çeçenistan’da uyguladığı soykırım için yargılanacaktır ve cezasını alacaktır. Çeçenistan İçkeriya Cumhuriyeti Başsavcılığı AİHM görünen davaların dışında da Rusya’nın İçkeriya’da işledikleri tüm suçları ve bilgileri topluyor.

3. Sizce, Çeçenler neden İslam Ülkeleri değil de, Batı Ülkelerini seçmişlerdir?

Ahmed Zakayev: Evet, önce de belirttiğim gibi Batı ülkelerinde çok Çeçen mülteiler var. Ancak bu İslam ülkelerinde bizim mültecilerimiz yok demek değildir. İslam ülkelerin bizim mültecilerimizi kabul etmediğini söylemek mümkün değil. Misal olarak Azerbeycan’da ve Türkiye’de çok mültecimiz var. Bizler, vatanı terk etmek zorunda bırakılan bizim vatandaşlarımızı kendi ülkelerinde kabul edip sıcak yuva verdikleri için ve o insanlarımıza sahip çıktıkları için de o ülkelere çok teşekkür ediyoruz. Türkiye’de çok yaralı kardeşlerimiz ve sivillerimiz tedavi imkanlarını buldu. İnşaallah, Çeçen Halkı hiç bir zaman kardeş Türk halkın yapmış olduğu yardımı unutmayacaktır. Türkiye’de binlerce yavrularımız okullarda okuma fırsatı buldu ve bu gelecekte kardeş ilişkilerimizin devamı demektir. Şehid ailelerimiz ve yetimlerimiz Türkiye’de devamlı yardım eli ve sıcaklığı buluyor. Bu fırsatı yakalamışken özellikle, tüm sıkıntılara ve problemlere rağmen, Çeçenlere en zor günlerinde yardımcı olan ve yardımcı olmaya devam eden Türkiye’deki İHH Vakfına ve İHH Başkanı Bülent Yıldırım’a teşekkür etmek istiyorum.

4. İçkeriya’nın yeni Hukümetin önüne en önemli hangi görevleri koydunuz?

Ahmed Zakayev: Bildiğiniz gibi, ÇİC parlamento üyeleri Celauddin Saralyapov Başkanlığında Avrupa ülkelerinde bulunmaktadırlar. ÇİC parlamentosu ve Hukümeti ÇİC’nin Rus işgaline karşı olan silahlı mücadelemizin desteklenmesi en önemli görevlerimizden biridir. Bunun için Savunma Bakanları ve Silahlı Kuvvetlerimizin Merkez Karargah Komutanı Çeçenistan’da bulunmaktadır. Şuanda son zamanda ortaya çıkan Emirlik tartışmaların çıkarmış olduğu anlaşmazlıklarını gidermek için cephelerdeki mücahidlerimiz arasında irtibatı sağlanmasında çalışmaktalar. Bizler daha fazla mücadele veren Çeçen mücahidlere zarar gelmesine istemiyoruz. Afganistan örneğine bakarsak açık görülür ki, Sovyet orduları Afganistan’dan çıkartıldıkatan sonra, düşman mücahidler arasını bölerek meşhur Komutanlar Ahmad-Şah Mas’ud, Rabbani, Hikmetyar gibileri birbirine girmeleri için zemini hazırladılar ve savaştırdılşar...
Bizim, İnsani Yardım Departmanı savaş yüzünden Çeçenistan dışında çalışmaya devam ediyor. Bu paralelde mültecilerimizle ciddi bir şekilde eğitim ve kültür alanda çalışmaya başladık. Dış ilişkilerde ciddi görüşmelerimiz var. Ve birinci savaş sonrası Çeçenistan’ın karşılaştığı sorunları bildiğimiz için, şimdiden savaş sonrası için sosyal ve ekonomi alanlarında ülkenin kalkınması için ciddi plan hazırlıyoruz ve çalışmalarımızı yürütüyoruz.

5.Rusya’da Devlet Başkanlığı seçimi dün yapıldı ve Medvedyev başkanlık seçimini kazandı. Sizce Rusya Başkanı değişimiyle Rusya’nın Çeçenistan politikası değişime uğrar mı? Evet ise, Neden?

Ahmed Zakayev: Rus tarihinde hiç bir zaman yeni gelen başkanla devlet politikasının değişmeden yürütüldüğü görülmemiştir. Bu örnek her zaman aynı olarak yürümüştür. Misal olarak, Rus kralaın oğlu tahta geçtiğinde veya SSBC döneminde komunist partisinin birinci sekreterleri değiştiğinde de aynı olmuştur. Biz gayet iyi hatırlıyoruz Yeltsin ve ailesi atarfından Putin’in seçmesi ve hangi rölünü ona verildiği ve ondan sonra Putin’in yaptığı da ortada. Rusya’da iktidara gelen başkan ne kadar veliaht olarak göreve gelmiş olursa olsun, Kremlin’e girdiği an tüm Rusya’ya sahip olduğunu anlayarak kendi istediği üzere hareket etmeye başlar. Ben medvedev’i istisna olarak görmüyorum onun için yenilikler kaçınılmaz olarak görüyorum ve bu Çeçenistan için de geçerli. Sorularınız için Teşekkür ederim.

Biz de Çeçen-Online adına sorularımıza cevap verdiğiniz için teşekkür ederiz.

Çeçen - Online