"İran, kitle imha silahlarına karşıdır"

"İran, kitle imha silahlarına karşıdır"

TASAM tarafından "Asya'da Bölgesel Kuruluşlar, Kurumsallaşma ve İşbirliği" konulu IV. Uluslararası Türk-Asya Kongresi'ne katılan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Dr. Ali Ahani, Milli gazeteye önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Ali Ahani, bağımsız Kürt devletinin kurulması durumunda izole edileceğini böyle bir devletin de hiç kimseye faydası olmayacağını söyledi. İddiaların aksine ülkesinin nükleer silah peşinde koşmadığını belirten Dr. Ahani, İran, kitle imha silahlarına kesin bir biçimde karşı olduğunu dile getirdi.  İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Dr. Ali Ahani ile İran'ın Kürt sorununa ve Kuzey Irak'ta bağımsız Kürdistan kurma taleplerine bakışı, nükleer silahlanmaya karşı tutumu ve uluslar arası işbirliği gibi konularda konuştuk. Çarpıcı açıklamaların yer aldığı söyleşiyi yayımlıyoruz:

Türkiye'nin Kürt sorunu konusunda yaptığı yeni açılıma İran nasıl bakıyor?

Bölgede yaşayan Kürtlerin ezilmişlik duygusuyla bulundukları talepler, gündemin en üst sıralarında yer almaktadır. Kürt sorunu, bölgenin en hassas ve en önemli konusudur. İran olarak biz, bu sorunun askeri yöntemlerle çözüme kavuşturulabileceğini düşünmüyoruz. Dolayısıyla bu sorunun daha kolay çözülebilmesi için koşullar iyi bir şekilde araştırılmalıdır.

Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin bu konuda yeni girişimlerde bulunarak, çözüm konusunda önemli rol oynayacağını ümit ediyoruz.

Irak'ta bağımsız bir Kürdistan devletinin kurulması yönündeki taleplere karşı  Tahran'ın tutumu nasıl?

Şurası bir gerçek ki; Bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasının ne Irak'a ne de bölge ülkelerine ne de kendilerine bir yararı vardır. Zira bunun arkasından başka sorunların gelmesi kaçınılmaz bir durumdur. Dolayısıyla bölgede müstakil, bağımsız bir devlet kurmak yerine merkezi yönetime bağlı bir yönetim kurulması, Irak'taki Kürtlerin yararına olacaktır. Ve eğer Kürtler, izole edilmiş bir biçimde bazı şeylerden istifade etme peşinde koşarlarsa, bu onların yararına olacak bir gelişme olmaz. Bu tür bir gelişmenin, onların milli menfaatlerine olumlu etki yapacak gelişmeler olarak söylemek mümkün değildir.

İran, kitle imha silahlarına karşıdır

Kuzey Kore, geçtiğimiz günlerde özellikle kitle imha silahına sahip ülkelerin tepkisine yol açan nükleer silah demesinde bulundu. İran, bu konuda ne düşünüyor?

İran olarak biz, kitle imha silahlarına tümden karşıyız. Kitle imha silahları, bizim kabul ettiğimiz bir şey değildir.

Siz Asya'nın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Mevcut istatistiklerde ibreler, Asya'nın siyasi-ekonomik ve uluslar arası konumunun sağlamlaştığını göstermektedir. Bu kıta gelecekte, Asya ülkelerinin çoğunluğunun işbirliği ile farklı alanlarda özellikle de ekonomik alanda aydınlık yollar çizebilir. Asya, bu imkanlara sahip bir kıtadır.

Sözünü ettiğiniz bu yetenek kullanılarak ne yapılabilir?

Asya'da kurum içi yetenekleri kullanarak kapsamlı işbirliğinin yollarını bulabiliriz. Böylece bu sayede, bu kıtada karşılaştığımız zorluklara karşı hazırlıklı oluruz.

Batıya yönelim sorun getirdi

Asya kıtasında ASEAN, Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), ECO gibi örgütler bulunuyor. İran, bu örgütleri nasıl değerlendiriyor?

Bu örgütler, Asya kıtasının faydalandığı önemli siyasi ve ekonomik kuruluşlardır. Bunların her biri, bölgesel stratejik amaçlar doğrultusunda şekillenmiştir.

Asya ülkelerinin aynı yönelimlere ve birlikteliğe sahip olabilmesi için neler yapılmalı?

Bunun için müşterek yönler ortaya çıkarılmalı, geçmişe dayalı bağlar ve Asyalı kimliğinin yeniden tanımlanmasına önem vermeliyiz. Muasır dönemde, Asya ülkelerinin Batı'ya yönelmeleri, birbirlerini Batı aynasında görmelerine sebep olmuştur. Ve doğal olarak bu süreç, yapıcı teamüllerin yok olmasına ve Asya ülkelerinin birbirine yabancılaşmasına sebep olmuştur. Fakat yaşadığımız dönemde, Asya'nın yavaş yavaş tedrici olarak kendini yeniden bulduğuna şahit olmaktayız.

Etiketler: Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM Ali Ahani Kürdistan İran Asya