"Tünel ağının yüzde 80'i faaliyette"

"Tünel ağının yüzde 80'i faaliyette"

Amerikan dergisi "Foreign Affairs", Hamas'ın henüz yenilgiye uğratılmadığını ve yenilginin eşiğinde olmadığını, kuluçka aşamasındaki Filistin ortamının "İsrail" karşısında daha uyumlu hale geldiğini belirtiyor.

Amerikan dergisiForeign Affairs bugün Cuma günü, Hamas hareketinin 7 Ekim 2023'te "eskisinden daha güçlü" hale geldiğini ve Filistin davasının "daha popüler ve çekici" hale geldiğini doğruladı .

Dergi, bir raporunda "İsrail'in Gazze Şeridi'nde dokuz ay süren muharebe operasyonlarından sonra Hamas'ın yenilgiye uğratılmadığını ve buna da yakın olmadığını" söyledi.

Gazete ayrıca, "İsrail'in yaklaşık 40 bin askerle Gazze Şeridi'ni işgal ettiğini, nüfusun yüzde 80'ini zorla yerinden ettiğini, 37 binden fazla Filistinliyi öldürdüğünü, Şeride en az 70 bin ton bomba attığını, binaların yarısından fazlasına zarar verdiğini" de sözlerine ekledi. Gazze Şeridi'ne erişim kısıtlandı ve bölge su, yiyecek ve elektrikten mahrum kaldı ve tüm nüfus açlığın eşiğine geldi.

Pek çok gözlemci İsrail'in davranışının ahlak dışı olduğunu vurgulasa da, İsrailli liderler sürekli olarak Hamas'ı yenmeye ve onun gücünü zayıflatmaya daha yakın olduklarını iddia ediyorlardı, ancak şu anda açık olan şey, Yabancı "Avers"e göre "Hamas'ın gücünün aslında arttığı"dır. .

Dergiye göre, "İsrail'in" stratejisindeki temel kusur, taktiklerin başarısızlığı değil, "daha ziyade felaket niteliğindeki başarısızlık, Hamas'ın gücünün kaynaklarının büyük ölçüde yanlış anlaşılmasıydı." Gazze'ye uyguladığı katliam ve yıkımın farkına varamayınca direnişin gücünü artırdılar.

Kayıplarına rağmen Hamas, sivillerin yoğunlaştığı alanlar da dahil olmak üzere Gazze Şeridi'nin geniş bölgelerini fiilen hâlâ kontrol ediyor.

İsrail'in yakın zamanda yaptığı bir değerlendirmeye göre, Hamas'ın artık Gazze Şeridi'nin kuzey bölgelerinde daha fazla sayıda savaşçısı var ve bu bölgelere İsrail "ordunun" geçen sonbaharda girildiğini biliyor.

Hamas hâlâ İsrail'e saldırabilecek kapasitede

Dergi, Hamas'ın hâlâ İsrail'i vurabilme kapasitesine sahip olduğuna, muhtemelen yaklaşık 15.000 donanımlı savaşçıya sahip olduğuna ve yeraltı tünelleri ağının yüzde 80'inden fazlasının hâlâ planlama, silah depolama ve taşıma için kullanıma uygun olduğuna dikkat çekti. Hamas'ın Gazze'deki üst düzey liderlerinin çoğu sağlam.

Gazete, İsrail'in Gazze Şeridi'ni bombalaması ve karadan işgalinin Filistin halk desteğinde bir azalmaya yol açmadığını, özellikle Batı Şeria'da direnişe desteğin eskisinden daha fazla arttığının görüldüğünü açıkladı. Hamas, Filistin toplumunun çeşitli kesimlerinde geniş kazanımlar elde etti.