New York Times: Gazze'deki Amerikan iskelesi hedeflerine ulaşamadı... ve erken sökülebilir

New York Times: Gazze'deki Amerikan iskelesi hedeflerine ulaşamadı... ve erken sökülebilir

New York Times, Gazze Şeridi açıklarındaki Amerikan yüzer iskelesinin hedeflerine ulaşamadığını haber vererek, bu nedenle operasyonlarının planlanan tarihten önce sonlandırılma ihtimaline işaret ediyor.

Amerikan gazetesi " The New York Times " , ABD'nin Gazze Şeridi'ne yardım ulaştırmak anlamına gelen insani amaçlarla inşa ettiğini iddia ettiği Amerikan yüzer iskelesinin misyonunu yerine getirmekte başarısız olduğunu doğrulayarak, bu geminin yıkılma ihtimaline işaret etti . erken söküldü.

Gazete, yardım kuruluşlarının, maliyeti 230 milyon dolar olan ve ABD Ordusu tarafından kısa sürede inşa edilen geçici limanın, başlangıçta beklenenden haftalar önce faaliyetlerine son verebileceğine inandığını bildirdi.

Gazete, iskelenin Gazze Şeridi'nin kıyı şeridine bağlanmasından bu yana yalnızca 10 gün hizmet verdiğini ( biden'ın mart ayındaki talimatıyla inşaatına 26 Nisan'da başlandığını ) ve iskelenin inşaatı sırasında onarıldığını bildirdi. Geri kalan zamanda sert dalgalar tarafından yok edildi.

Gazze Şeridi'nde pek çok sakinin şiddetli açlıkla karşı karşıya olduğu bir dönemde, 17 Mayıs'ta yardım yüklü kamyonların sahile doğru hareket etmeye başlamasından bu yana projenin görevlerini yerine getirmede zorluklarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

“Mütevazı(!?) hedeflere ulaşılamadı”

Gazete, iskelenin ABD yönetimi tarafından uygulanan geçici bir önlem olduğunu belirtirken, "İsrail'e yiyecek ve diğer malzemelerin kara geçişleri yoluyla Şeride girmesine izin vermesi için baskı yaparken " , bu geçişlerin yardım sağlamada çok daha etkili olduğunu vurguladı.

New York Times'ın tanımladığı gibi iskelenin "mütevazı" hedeflerine rağmen, ABD askeri yetkililerinin doğruladığına göre bu hedeflere ulaşmada başarısız olma ihtimali yüksek. Projenin karşı karşıya olduğu zorluklar ABD yönetimindeki üst düzey yetkilileri hayal kırıklığına uğrattı.

Ayrıca ABD Ordusu geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada, gazetenin "yardım çalışmalarına son darbe" olarak tanımladığı bir hamleyle, "yükselen deniz dalgalarından kaynaklanan hasarlara maruz kalmaması için" iskeleyi geçici olarak hareket ettireceğini duyurdu.

"Bu yalnızca Amerika'nın İsrail'e verdiği desteğe insani bir kılıf sağladı."

Aynı bağlamda, Amerikan Güvenlik Politikası Reform Enstitüsü'nün kurucu ortağı Steven Semler, Amerikan platformunun "en azından Filistinliler için işe yaramadığını" doğruladı.

Semler, Amerikan Quincy Enstitüsü'ne bağlı " Responsible Statecraft " internet sitesinde yazdığı makalede , iskelenin "yalnızca ABD yönetiminin İsrail'in Gazze'yi bombalamasını destekleme politikasına insani koruma sağlamada başarılı olduğunu" vurguladı.

Gazze'deki Amerikan donanma iskelesinin bir kısmının 25 Mayıs'ta çökmesi ve işgal altındaki Aşdod yönünde dalgalar tarafından sürüklenmesi, ancak İsrail Donanması'nın onu geri getirip tekrar kıyıya bağlaması dikkat çekicidir .

Washington'un, yardım sağlama konusunda istekli olduğunu iddia ederek limanı pazarlama çabalarına rağmen, bu tedbir, Amerika Birleşik Devletleri'nin İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında oynadığı önemli rol ve halihazırda gerekli ihtiyaçları karşılamada yetersiz olması nedeniyle geniş çapta eleştirildi. Üstelik işgalin yardım akışını engellediği kara geçişlerine alternatif sunmuyor.