Katar ve ABD'nin Bölgeyi Bölme Planlarının Belgeleri Yayınlandı

Katar ve ABD'nin Bölgeyi Bölme Planlarının Belgeleri Yayınlandı

Amerika ve Katar’ın bölge ülkelerini bölmek için ortak plan yaptığına dair belgeler yayımlandı.

Mısır’da yayımlanan el-Yovmu’s- Sabi, gazetesi, bazı belgeler yayımlayarak Katar ve Amerika’nın bölge ülkelerini bölmek için birlikte çalıştığını öne sürdü.

Haberde şu anki Katar Emiri Şeyh Temim’in veliaht olduğu dönemde İsrail’e verdiği destekle tanınan Amerikalı Senatör Lindsey Graham’la 30 Mayıs 2011’de yaptığı görüşmede Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin devrilmesi ve Mısır’ın parçalanması konusunda anlaşmaya vardığı iddia edildi.

Amerika’nın 1980’li yıllarda ‘Yeni Ortadoğu’ adı altında bölgeyi İsrail merkezli olarak bölme planı hazırladığının belirtildiği haberde bugünlerde bu planın ‘Yeni Sikes-Picot’ olarak yürürlükte olduğu ifade edildi.

El-Yovmu’s- Sabi gazetesinin Katar Emirlik Divanı’nda yapılan görüşmelere dair yayımladığı belgelerde bazı Arap ülkelerindeki yönetimlerin devrilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı ve Katar’ın da bu plana milyarlarca dolarlık destek taahhüt ettiği belirtiliyor.

Haberde ayrıca yayımlanan belgelerde o dönemde Katar Veliahdı Şeyh Temim’in Amerika’dan Libya’da karışıklıkların yaşanmasıyla birlikte bu ülkeye askeri operasyonların arttırılmasını istediği belirtildi.

Yayımlanan belgelerde Katar’ın Mısır’ın bölünmesi için 3 ile 5 milyar dolar harasında harcama yaptığının ortaya çıktığının belirtildiği haberde Katar’ın 31 Aralık 2013 ile 1 Temmuz 2013 tarihleri arasında Amerika ve İngiltere’den sonra Mısır’da yatırım yapan üçüncü ülke haline geldiği, Yemen, Tunus ve Libya’da da yatırımlarını arttırdığı belirtildi.

 

 
Kaynak: YDH