İran'a Karşı İsrail-Körfez ittifakı Dağılıyor

İran'a Karşı İsrail-Körfez ittifakı Dağılıyor

İsrail Hayom Gazetesi : İran'a karşı İsrail-Körfez ittifakı Dağılıyor

TERCÜME HABER / TEVHİDHABER

Yazar Daniel Sirioti'nin "Israel Hayom" gazetesinde İran'a karşı İsrail-Körfez ittifakının dağılmakta ve buharlaşmakta olduğunu ve Suudi kraliyet ailesine saygısızca davranan Biden ve yönetimi tarafından sürecin baaltalandığını söyledi Suudi Arabisan ve BAE, İran ile olumlu bir diyaloğa doğru yön değiştirdi. diye yazdı.

Yazar Daniel Sirioti'nin yazdığı yazı :

Son aylarda ve ABD'de Başkan Joe Biden'in Beyaz Saray'a girmesiyle yönetim değişikliğinden bu yana, Riyad ve Abu Dabi'de İran ile dış ilişkiler ve yeniden başlamasıyla ilgili her şeyde yeni bir strateji benimsiyorlar.

Başlangıçta, Suudi Arabistan'ın Irak büyükelçisinin de katıldığı Bağdat'ta İranlı yetkililerle bir dizi gizli görüşme gerçekleştirenler Suudilerdi. Daha sonra, BAE de İranlılarla diyaloga başladı ve hatta yakın zamanda İran'la diyaloğu ilerletmek için eski dışişleri bakanı kıdemli diplomat Enver Gargash'ı atadı.

Tahran'ın nükleer programından sorumlu İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bagheri ile bir araya gelen Gargash, Abu Dabi'yi ziyaret eden İranlı yetkiliyle yaptığı görüşmenin sonunda "toplantının İran'la ilişkileri istikrara kavuşturmayı ve tansiyonu düşürmeyi amaçladığını" duyurdu.

Üst düzey Emirlik diplomatı, "Bir Emirlik yetkililerinden oluşan bir heyet yakında İran başkentine karşılıklı bir ziyaret yapacak" dedi.

Şam'a Ziyaret

Emirlikler'de Tahran ile diyaloğun yeniden başlamasından aslında memnun değillerdi. Veliaht Prens Muhammed bin Zayed'in Beşar Esad ile yaptığı bir telefon görüşmesinden sonra, BAE'nin dışişleri bakanı Suriye cumhurbaşkanı ile iyi duyurulan bir görüşme için Şam'a gönderildi. Ve tüm bunlar, ABD'nin Suriye ile ekonomik ilişki kuranları cezalandıran "Sezar Yasası" nedeniyle BAE'nin ağır cezalarla karşı karşıya kalabileceğine dair Washington'dan gelen tehditlere rağmen gerçekleşti

Emirlikler'de Şam'a yaklaşmanın, toparlanan Suriye rejimini İran ahtapotunun kollarından uzak tutmayı amaçladılar Ayrıca Abu Dabi'de, bölgedeki tüm ülkelerle iyi ilişkilerden endişe duyduklarını ve BAE'nin benimsediği sıfır çatışma politikası çerçevesinde bu hafta Veliaht Prens bin Zayed'in Türkiye'ye geldiğini Esad rejmine belirttiler BAE Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi ve onunla bir dizi ticari, ekonomik ve diplomatik işbirliği anlaşması imzaladı

Ancak şimdi Riyad'ın yanı sıra Abu Dabi'deki üst düzey kaynaklar, Suudi Arabistan ve BAE'nin Tahran'a ve sıfır çatışma stratejisine doğru kaymasının ana nedenini açıklıyor. Trump döneminde zirve yapan "İbrahim Anlaşmaları"nın imzalanmasıyla doruğa ulaşan ve "İsrail", Bahreyn, BAE ve Suudi Arabistan'ı içeren bölgesel İran karşıtı ittifak dağıldı ve pratikte artık yok. itirafında bulundu

Abu Dabi'den üst düzey bir kaynak, İsrail Hayom'a verdiği röportajda şunları söyledi: "Son zamanlarda Tahran'a bir mesaj iletmek amacıyla ortak askeri tatbikatlar ve manevralar yapıldığı doğrudur, ancak ittifak Trump ve yönetiminin cesaretlendirmesiyle büyüdü . - bu, İsrail ile Amerika Birleşik Devletleri arasında Amerikalıların desteğiyle resmen gayri resmi bir bölgesel savunma ittifakıydı.” artık bu ittifak dağaldı dedi.

"Biden Suudi Arabistan'a saygı duymuyor"

Abu Dabi ve Riyad'daki üst düzey kaynaklara göre, İran ile diplomatik ilişkilerin gelişmesine neden olan Biden

Abu Dabi'den üst düzey bir kaynak, İsrail Hayom'a şunları söyledi: "Hala İsrail'deki yeni hükümetle ve onu yöneten kişiyle ilişkilerin doğasını inceliyoruz. Ancak İsrail, yetki değişikliklerine rağmen, bizimle olan tüm yükümlülüklerini yerine getirdi."

BAE'li Kaynak, "Sorun Biden ve yönetimi. Trump'ın İsrail ile normalleşmeye ilişkin her konuda elde ettiği başarıları heba ediyor diyerek ABD'yi suçladı

Örneğin, Suuud'a F-35 uçakları satma anlaşmasını askıya alarak, Washington'a karşı çıkarak ve ihtiyacımız olan silahların satışını veto ederek. Suudi Arabistan'ın ilerleme girişimine şaşırmadık. saygısız şekilde engelledi " Biden ve yönetiminden Suudi kraliyet ailesine ve genel olarak krallığa. bir tavrı var dedi.

ÇEVİRİ : TEVHİD HABER.COM