Merve Kavakçı

Merve Kavakçı

Halil Berktay"ın hatırlattıkları

Kendisini solcu olarak tanımlayan Profesör Berktay"ın Gezi parkı ile ilgili tesbitlerini okuyunca arşivimi tarama ihtiyacı duydum. 2005 yılında  EKK başlığı ile kaleme aldığım köşe yazımı tekrar okudum, O zaman şunları söylemişim:

"Türkiye 17.5 milyar dolarla IMF"ye en borçlu ülke konumunda.
John Perkins bir kiralık katil. Ama başka kiralık katillere benzemeyen türden bir katil. O ekonomik kiralık katil(EKK). Şimdilerde ise "eski" sıfatını taşıyor unvanının önünde. Perkins saçlarını ağarttığı mesleğinde yalnız değil. Onun gibi yüzlercesi var. Hepsi görevlerini, mesleklerinin fikir babası olan Kermit Roosevelt"e borçlular. Kermit R. ABD eski başkanı Theodore Roosevelt"in de torunu. Aynı zamanda bir CIA ajanı.  Her şey 1951"de başlıyor. İran, topraklarındaki petrol rezervlerini istila eden British Petroleum şirketine karşı ayaklanıyor. İngiltere ABD"den yardım istiyor. Askeri harekat opsiyonu Sovyetler Birliği"nden gelebilecek muhtemel tepkiyle geçiliyor. Onun yerine Kermit Roosevelt"in öncülüğünde EKK"ler görevlendiriliyor. İran"a giriliyor ve Mossad ağ rejimi düşürülüyor"
Perkins"in mesleğiyle tanışışı üniversite yıllarında, ABD Milli Güvenlik Konseyi"nde görevli üst düzey bir yetkili vasıtasıyla oluyor. Perkins bu kişi tarafından merkezi Boston"da bulunan MAIN adındaki bir uluslararası "danışmanlık" şirketinde ekonomist olarak çalışmak üzere teşvik ediliyor. Şirket azgelişmiş ülkelerde altyapı, enerji vs. çalışmalarına fizibilite raporu hazırlayan bir bilirkişi konumunda. Alacağı maaşın dolgunluğu, sağlayacağı imkanları gözden geçiren genç Perkins düşünmeksizin ise "atlıyor", EKK olmaya ilk adımını da "bilmeden" böylece atmış oluyor.  Sıradan bir ekonomist olarak görev yapacağını zannettiği yeni işi, onu çok kısa zamanda dünyanın "güç" mekanizmasının bir parçası yapıyor. Dışarıdan bakıldığında sade bir ekonomist, gerçekte ülkeleri iç savaşın eşiğine getiren, rejim yıkan ve yeniden yapan ekibin bir elemanı"
Perkins"in aldığı ilk direktif, "asıl" görevinden kimseye söz etmemesi ve kendini eğitenleri tanıdığını kimseyle paylaşmaması" Birkaç ay süren eğitim sürecinde toplantılar, küçük gruplar halinde gözden uzak, izole mekanlarda gerçekleşiyor. İşin ciddiyetini anlaması açısında Perkins"e "Bu toplantılardan birine bahsedersen inkar eder, seni tanımadığımızı söyleriz, sonra da "susturulursun" deniyor. "Peki benim işim nedir?" sorusuna Perkins"in aldığı cevap iki aşamalı: MAIN ve benzer şirketlere para kanalize edecek devasa büyüklükteki kredileri "meşrulaştırmak". Ve "Bu ülkelerin "iflas" yoluyla ömür boyu "bağımlılıklarını" sağlamak." Bu iki amaca ulaşabilmek için Perkins gibi EKK"lerden beklenense, hedefteki ülkede ileriye dönük yabancı sermaye yatırımlarıyla ilgili olarak "olumlu" raporlar çıkarmak. Rakamlarla oynamak, bunu başarabilmek için de ne gerekiyorsa yapmak, siyasetçilerle kaynaşmak, kaynaşmayanları "ortadan kaldırmak", bürokratların nabzını tutmak, gerekene "rüşvet" gerekene "güç" vermek" Sonunda da istenen raporu, emredilen "iyimserlikte" çıkarabilmek" diye yazmışım o zaman.
İnşaallah devam edeceğiz"

yeniakit

Bu yazı toplam 1289 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar