Fehmi Koru : Seçim Tek Bir Gerekçe ile Ertelenebilir

Fehmi Koru : Seçim Tek Bir Gerekçe ile Ertelenebilir

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrası seçimin ertelenebileceği söyletileri hakkında bir yazı kaleme alan gazeteci Fehmi koru bunun anayasal olarak mümkün olmadığını belirtti.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem Türkiye’yi adeta yasa boğdu. Meydana gelen deprem sonrası millet kenetlenirken yaralar hızla sarılmaya çalışılıyor. Türkiye’nin depremden önceki gündem olan seçimler ise şimdilik geri plana itildi. Peki seçim ertelenecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından depremden haftalar önce seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağı açıklanmıştı. Deprem bu gündemi ortadan kaldırırken yavaş yavaş tekrar seçim konuşulmaya başlandı. İktidar tarafından seçimlerin yapılamayacağına yönelik ifadeler gelse de muhalefet seçimlerin yapılması gerektiğini vurguluyor.

Kendi internet sitesinde yazdığı yazıda Seçim ertelenecek mi ya da ertelenmeli mi sorusuna “Seçimi ertelemek değil, fazla gecikmeden yapmakta yarar var” sözleriye cevap vermiş olan Koru, seçimi ertelemenin tek gerekçesinin Anayasa’ya göre savaş olduğunu belirtti.

Bu doğrulta yapılması gerekenleri de sıralayan Fehmi Koru ”Kısa sürede depremin yerinden ettiği insanların geçici veya kalıcı yeni ikamet yerleri belli olur, seçmen listeleri yeni yerleşimler göz önünde tutularak elden geçirilir. Yüksek Seçim Kurulu günümüz teknolojisiyle bu görevi kolayca yerine getirebilir. Seçimin ertelenmesi için anayasanın kabul ettiği tek gerekçe savaş; deprem o ihtimali de aradan çıkardı. Deprem sonrasında yardım için ilk hareketlenen yabacı ekipler, zaman zaman ‘savaş’ ihtimalini akla getirebilen ‘düşman’ diye etiketlenen ülkelerdi. ‘Erteleme’ konusunu tartışmak, ne yönden bakılırsa bakılsın, Süleyman Demirel’in sıkça kullandığı deyimle, ‘abesle iştigal’ olur.” diye yazdı.