BM Lideri İsrail'i Uyardı
Gazze'yi 'düşman toprağı' ilan eden İsrail'e Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon'dan uyarı geldi.
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail ve Filistin liderleriyle görüşmeler yapmak üzere Kudüs'e ulaştığı sırada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon'dan İsrail'e bir uyarı geldi.
Genel Sekreterin sözcüsü, Gazze Şeridini resmen "düşman toprak" ilan eden ve bu yolla elektrik, su, ve yakıtını kesebileceğini bildiren İsrail'e, "uluslararası hukuku ihlal etmiş olursunuz" dedi. ve genel sekreter adına İsrail'i kararını gözden geçirmeye çağırdı.
Ban Ki Moon'un sözcüsü Michele Montas, İsrail'in, uluslararası hukuk ve insan hakları yasalarına göre, Gazze'deki sivil halka karşı yükümlülükleri olduğunu hatırlattı.
Genel sekreter Ban Ki Moon'un gelişmelerden çok rahatsız olduğu kaydeden sözcü, Gazze'de genci, yaşlısı, hastasıyla, birbuçuk milyon insan yaşadığını, zaten bölgenin uzun süredir tecrit edilmesinin sıkıntısını yaşayan bu insanların şimdi de, bir grup militanın eylemleri nedeniyle cezalandırılmaması gerektiğini söyledi.
1,5 milyon insanın yaşadığı Gazze şeridinde yaşam koşulları zaten uzun süredir giderek daha kötüleşiyor.
Birleşmiş Milletler yardım yetkililerinin verdiği rakamlara göre, 1,1 milyon kişi gıda yardımı almadan yaşamını sürdüremez durumda.
Haziran ayının ortasında bölgenin sınırları her türlü ithalat ve ihracata kapatıldığından bu yana 80 bin kişi işinden oldu.
Çiftçiler de yetiştirdikleri ürünü ihraç edemiyor. Dolayısıyla onlar da ekonomik çöküntüyle karşı karşıya..
Bu durumda İsrail'in temel hizmetleri kesmesinin çok ağır sonuçlar yaratmasından kaygı duyuluyor.
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, dün yaptığı açıklamada, Gazze şeridinin düşman toprağı ilan edilmesinin, bölgeden İsrail'e yönelen roket saldırılarına, yasal bir karşılık olduğunu savunmuştu.
Bakanlık sözcüsü Mark Negev de "Sivilleri hedef almayacağız." diye konuştu.
Gazze'den İsrail'e yönelen son roket saldırılarından birinde, geçen hafta Zikkim askeri üssünde 70'e yakın israil askeri yaralandı.
Gazze'de yönetimi elinde bulunduran siyasi parti Hamas ise İsrail'i, Filistin halkını kolektif olarak cezalandırmakla suçluyor.
Hamas'ın sözcülerinden Gazi Hamad, BBC'ye verdiği mülakatta, 'İsrail'e atılan filistin roketleri hakkında büyük gürültü koparılırken, her gün Filistin halkının maruz kaldığı İsrail şiddetinden kimsenin söz etmediğini' söyledi.
BBC
