"Acil Müdahale Gücü" operasyonel oldu
Askerî yeteneklerini artırma hedefindeki AB, uzun süredir oluşturmak istediği "Acil Müdahale Gücü" birimlerine yılbaşından itibaren işlerlik kazandırdı.
Askerî yeteneklerini artırma hedefindeki AB, uzun süredir oluşturmak istediği "Acil Müdahale Gücü" birimlerine yılbaşından itibaren işlerlik kazandırdı.
Antlaşmalara koyduğu çekincelerle AB'nin savunma alanındaki girişimleri dışında kalan Danimarka hariç, bütün üyelerin katkıda bulunacağı Acil Müdahale Gücü (Battle Groups-EUBG), en geç iki hafta içinde operasyonel olacak 1500 askerden oluşuyor. AB Konseyi"nin vereceği muhtemel müdahale görevlerine katılacak askerler, 30 ila 120 günlük görev sürelerine hazırlıklı bulundurulacak.
AB kaynakları, Acil Müdahale Gücü hazırlıklarının 2004 yılından beri devam ettiğini ve deneme sürecinin tamamlandığını belirtiyor. NATO üyesi olan ve ittifakın "Acil Mukabele Gücü" (NRF) birimlerine katkıda bulunan AB ülkeleri, AB'nin EUBG birimlerine katkı düzeylerini kendileri belirleyecek.
NATO, geçen kasım ayındaki Riga zirvesinde, Acil Mukabele Gücünü "tam operasyonel" ilan etmişti. Devlet ve hükümet başkanlarının 2002 sonunda Prag zirvesinde aldığı karar çerçevesinde, 25 bin kadar askerle "tam operasyonel" olması öngörülen NRF, ilk aşamada 2004 yılında 6 bin dolayında askerle göreve başlamıştı. İttifak üyesi ülkelerin kara, deniz ve hava kuvvetlerinden gelen araç ve askerlerden oluşan NRF, "bir kriz halinde" 15 ila 30 gün içinde harekete geçirilebilecek yetenekte bulunuyor.
NRF, "dünyanın her yerinde", "modern NATO'nun hedef olduğu yeni tehditlere karşı" mücadeleye hazırlıklı tutuluyor. Kara, hava ve deniz kuvvetleri boyutuna sahip olan NRF'in Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 2007 başında 6 ay için Türkiye tarafından yönetilmeye başlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri, bu süreçte, 3 bin kadar askerden oluşacak kara gücünü NRF için sürekli hazır bulunduracak.
