Nikzad: Hürmüz Boğazı İran'a aittir.

Nikzad: Hürmüz Boğazı İran'a aittir.

İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Nikzad, düşmanın Hürmüz Boğazı ile Babülmendep Boğazı’nı kontrol altına alarak dünya petrolünün yüzde 60’ını denetleme planı yaptığını belirtti.

İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Nikzad, düşmanın Hürmüz Boğazı ile Babülmendep Boğazı’nı kontrol altına alarak dünya petrolünün yüzde 60’ını denetleme planı yaptığını belirtti.

Nikzad, Hürmüz Boğazı’nın İran’a ait olduğunu vurgulayarak, düşmanın hiçbir şey yapamayacağını ve İran’ın petrol ihracatını sıfırlama hedefinde hiçbir zaman başarılı olamayacağını söyledi.

Düşmanın, İran Silahlı Kuvvetlerinin askerî ve savunma kapasitesinin yanı sıra İran halkının birlik ve dayanışması konusunda da yanlış hesap yaptığını ifade eden Nikzad, şöyle konuştu:

“Vicdanı, şerefi ve insanlığı olmayan insanlarla karşı karşıyayız. İran’ı teslim olmaya zorlamak için ellerinden gelen her şeyi yaptılar ancak biz teslim olmadık.”

Öte yandan İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı’nın kıdemli danışmanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Nakdi, ABD’nin İran’a karşı yapabileceği her şeyi son yedi ay içinde yaptığını ancak başarısız olduğunu belirtti.

Nakdi, “Amerikalılar kendi çıkarları doğrultusunda hareket ederlerse bize karşı yeni askerî saldırılar düzenlemekten vazgeçerler.” dedi.

İran’a yönelik yeni bir saldırının ABD açısından ağır sonuçlar doğuracağını savunan Nakdi, “İran’a karşı yeni bir saldırı başlatmak Amerikalılar için intihar anlamına gelir.” ifadelerini kullandı.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Tümgeneral Muhsin Rızai ise ABD Başkanı Donald Trump’ın “bataklığa saplandığını” söyledi.

Rızai, Trump’ın mevcut durumda ne müzakere edebildiğini ne de savaşa girebildiğini ifade etti.