Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

30 Ağustos için alternatif bir kutlama mümkün mü?

Bu sene de böyle geçecek, ama mesela gelecek yıl için, yeni alternatif bir kutlama denenmesin..

Hem de bir gün değil, bir hafta.

Mesela yurdun birçok yerinde o günkü cepheden fotoğraflardan oluşan bir fotoğraf sergisi..

Askerde bandolar, birçok merkezde, açık hava ve kapalı mekanda konserler verebilir.. Sadece bando değil, aktüel ya da klasik eserler de seslendirebilir..

Deniz Kuvvetleri, Deniz Harp Okulu, kıyılarımızla ilgili belgeseller yapsa mesela. Her 30 Ağustos’ta onların tanıtımı ve ilk gösterimleri yapılsa. Hava ve kara belgeselleri de yapılabilir. Yeşilçam’la birlikte ortak yapım drama türü çalışmalar da yapılabilir pekala.

30 Ağustos’ta sadece havacılık gösterileri olmasın, sportif karşılaşmalar niye yapılmasın. Hatta asker, polis, istihbarat elemanı ve sivil yarışmacılar, atıcılık, okçuluk, judo, binicilik alanında niye hünerlerini göstermesinler.

Tanklar geçiyor da ne oluyor. Bana kalırsa o bir yıl içinde savunma sanayinin ürettiği yeni teknolojiler hem sergilenmeli, hem de şov şeklinde açık hava ve kapalı salonda gösteri yapılmalı. Atak helikopteri ya da bizim geliştirdiğimiz tanklar, tüfekler, İHA’lar, Savunma Sanayii alanındaki başarılar sergilenmeli.. Ödüller verilmeli, paneller yapılmalı.

Geçen bir yılın muhasebesi yapılıp, gelecek bir yılın hedefleri açıklanmalı mesela. Ordudaki başarılı personelin ödüllendirilmesi de bu hafta içinde yapılabilir..

Benim bildiğim TSK’nın ilaç fabrikası var.. Siviller de artık askeri hastaneye gidebiliyor.. Mesela neden askeri ilaç fabrikasının ilaçları eczanelerde satılmasın. Daha fazla asker-sivil yakınlaşmasına ihtiyaç var.. Hazırda, yani savaş dışında, barış döneminde ordu, ülkesi ve milleti için daha fazla sorumluluk üslenebilir.. Tamam kırsalda sağlık taramaları yapıyorlar, ama mesela istihkam birlikleri neden kırsal alanda yol, okul, sağlık ocağı, köprü yapmasın.. Pekala yapabilir ve bu anlamda TSK’ya kaynak aktarılabilir ve askeri personele de ek gelir sağlanabilir.. Araç parkından daha fazla yararlanılabilir. Kalkınma cihadı kavramını artık telaffuz edebilmeliyiz ve herkes bu çabada elini taşın altına koyabilmeli..

Her alanda yenilenme şart.. Değişen şartlara uyum, yenilik, verimlilik, kalite şart.. Daha az maliyetle, daha kısa sürede daha yüksek bir kalite mümkün mü? İki günümüzü birbirine eş kılmayacak bir şekilde bunun için çalışmalıyız. Ve herkes sivil, bürokrat, asker, sanayici, üniversite bu alanda birbirine yardımcı olmalı.

Şikayet etmeyi bırakıp, çözüm üretmeliyiz.. Bahane bularak, erteleyerek, başkalarını suçlayarak bir yere varamayız. Dünyada ne olup bittiğini takip etmeliyiz, ama sadece onları takip ederek onların önüne geçemeyiz. Onun için yeni fikirlere açık olmamız gerek. Bazı konularda başkalarını örnek alsak da bazı konularda bizim de onlara örnek olmamız gerek. Yoksa birinci sınıf bir ülke olamayız.

Askerler kendi imkanlarını, kapasitelerini bizden daha iyi bilirler. O zaman kendileri de düşünsünler, siyasi irade de buna destek versin, gelecek yıldan itibaren daha farklı, daha geniş katılımlı, daha coşkulu kutlamalar yapılsın.

Bu iş övgü ve sövgü meselesi olarak ele alınmasın.

yeniakit

Bu yazı toplam 1090 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar