Yeni Belgeler Ortaya Çıktı: ABD Yaser Arafat'ın Yerine Geçebilecek  Bir Lider  Aramış !

Yeni Belgeler Ortaya Çıktı: ABD Yaser Arafat'ın Yerine Geçebilecek Bir Lider Aramış !

İkinci intifada sırasında ABD Eski Bush Yaser Arafat'ı devirme planı yapmış

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

BBC, tarafından yayımlanan İngiliz belgelerine göre ABD'nin eski başkanı George W. Bush'un, ikinci intifadanın (El-Aksa) ardından Filistin Yönetimi'nin eski başkanı Yaser Arafat'ın yerine geçecek birini bulmaya çalıştığını ortaya çıkardı.

BBC'ye göre bu belgeler, Bush Jr.'ın Arafat'ı değiştirme girişiminin, 2000 yılında Yaser Arafat ile dönemin İsrail başbakanı Ehud Barak arasındaki Camp David görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması ve siyasi güçlerin bozulmasının ardından gerçekleştiğini gösteriyor.

Bu belgeler, Bush ve ekibinin Beyaz Saray'a girmesinden birkaç ay sonra İngilizler ve Amerikalılar arasında gerçekleşen telefon görüşmeleri ve konuşmalarla ilgili.

Bush, Ocak 2001'de ABD başkanlığını devraldığında, ikinci Filistin intifadası zirvedeydi; İntifada, Şaron'un 28 Eylül 2000'de Mescid-i Aksa'ya düzenlediği saldırı sonucu başladı.

Rapora göre Bush yönetimi, İsrail ile güvenlik müzakerelerinin önünü açmak için Arafat'tan halk ayaklanmasını durdurmasını istedi ve ardından vetosunu kullanarak BM Güvenlik Konseyi'nde bir izleme ekibi kurulması çağrısı yapan karar taslağını bozdu.

Bu kararın veto edilmesinin ardından Bush ile dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair arasında Filistin-İsrail çatışması ve işgal altındaki Filistin topraklarının statüsü konularını ele alan telefon görüşmeleri oldu.

Blair'in özel sekreteri John Sayers tarafından yazılan görüşme tutanaklarına göre, dönemin İngiltere Başbakanı Bush'un oğluyla yaptığı görüşmede Arafat'la ilgili endişelerini dile getirdi.

Blair, Bush'a şunları söyledi: "Arafat, yalnızca konumunu korumaya çalıştığı bir noktaya ulaştı ve sunacak başka bir şeyi kalmadı."

BBC belgelerine göre Bush da açıklamayı kabul etti ve Arafat'ı "zayıf ve yararsız" olarak nitelendirdi.

Bush ayrıca Blair'e Merkezi İstihbarat Teşkilatı'ndan (CIA) Arafat'ın yerine geçecek uygun bir isim bulmasını istediğini ve CIA'nın çeşitli Filistinli figürleri kapsamlı bir şekilde araştırdığını ve şu anda Arafat'ın yerini alacak bir kişinin mevcut olmadığı sonucuna vardığını bildirdi.