"Yaptığımız işin bilincindeyiz"

"Yaptığımız işin bilincindeyiz"

Genel Başkan Doç. Dr. Hicabi Kırlangıç, Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluş hikâyesini, faaliyetlerini, 30. yıl kutlamaları ve çalışmaları ile ödüller meselesini anlattı.

Mehmet Nuri Yardım'ın röportajı

Ülkemizin önemli kültür kuruluşlarından Türkiye Yazarlar Birliği 30 yaşında. Düzenlediği toplantılarla, tertip ettiği muhtelif faaliyetlerle, yaptığı gezilerle, verdiği ödüllerle ve her sene çıkardığı yıllıklarla düşünce, kültür ve sanat dünyamızın devamlı olarak gündeminde olan Türkiye Yazarlar Birliği, bu yıl bir çok yeni çalışmaya imza atıyor. Genel Başkan Doç. Dr. Hicabi Kırlangıç ile TYB'nin kuruluş hikâyesini, faaliyetlerini, 30. yıl kutlamaları ve çalışmaları ile ödüller meselesini konuştuk. Türkiye'nin en köklü ve yaygın yazar meslek kuruluşlarından biri olan Türkiye Yazarlar Birliği'nin bu yıl büyük hamlelerde bulunacağı ve ülkemizin gündeminde daha etkili olacağı görülüyor.

YARDIM: Bu yıl Türkiye Yazarlar Birliği'nin kuruluşunun 30. yılı. Bize TYB'nin kuruluş hikâyesini anlatır mısınız? Ne zaman ve nasıl kuruldu? Kurucu kadrosunda kimler vardı? Şimdi yönetimde kimler var?

KIRLANGIÇ: Yazarlar arasındaki mesleki dayanışmayı geliştirmek ve ülkemizin kültür hayatına yazarların katılımını sağlamak amacıyla 7 Ağustos 1978'de "Yazarlar Birliği" adıyla kuruldu. Bakanlar Kurulu kararıyla 1985'te Türkiye Yazarlar Birliği adını aldı. 1991'de "Kamu yararına çalışan kuruluş" sayıldı. Yazarlar Birliği'nde pek çok değerli isim yer aldı. Kurucu başkanımız Sayın D. Mehmet Doğan'dır. TYB'nin kurucular listesini vereyim size: Mehmet Doğan, Yahya Akengin, Tayyar Aksoy, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Necmettin Turinay, Yavuz Bülent Bakiler, Mustafa Yazgan, Beşir Ayvazoğlu, Zeki Ceyhan, Hasan Kayhan, Ahmet Günbay Yıldız, Adil Erdem Bayazıt, Sadettin Elibol ve Hüsnü Aktaş.
TYB'de şimdiye dek bendeniz dahil yedi başkan görev yaptı. Eski başkanlarımızın adlarını hatırlayalım burada: D. Mehmet Doğan, Atilla Maraş, Lütfi Şehsuvaroğlu, Nazif Öztürk, Necmettin Türinay, Yakup Deliömeroğlu.
Şu anda yönetim kurulumuz on bir kişiden oluşuyor. Genel Başkan Yardımcıları İbrahim Ulvi Yavuz ve Ali Ural, Genel Sekreter Rıfkı Kaymaz, Genel Mali Sekreter Mehmet Emin Genç, Genel Sekterer Yardımcısı Ahmet Köseoğlu, Üyeler Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Prof. Dr. Ali Birinci, Kâmil Yeşil, Hüseyin Albayrak ve Hatice Sarıkamış.

YARDIM: TYB bugüne kadar kaç ilde teşkilatlandı, kaç şubesi ve temsilciliği var?

KIRLANGIÇ: Bugüne kadar dokuz ilde şubemiz var. Ankara Şubemiz yeni kuruldu. Böylece Ankara'daki faaliyetlerimizin önemli bir bölümü Ankara şubesi tarafından gerçekleştirilecek.
Önceki dönemlerde çok sayıda temsilcilik açmıştık. Ama yasal engeller yüzünden temsilcilik uygulamasına son verilmişti. Yeni çıkan dernekler yasasına göre temsilcilik açmanın önündeki engeller kaldırıldı ve yeniden temsilcilikler oluşturmaya başladık. Hâli hazırda on beş ilde temsilcimiz bulunmaktadır.

YARDIM: TYB ayrıca çeşitli anma programları ve sempozyumlar da yapıyor. Bunlardan bahseder misiniz. Yurtiçi ve yurtdışı etkinlikler dahil"

KIRLANGIÇ: Türkiye Yazarlar Birliği, kimlik bunalımının had safhaya vardığı küreselleşen dünyada kendi kimliğini korumaya ve sağlama almaya çalışan aydınların ve özellikle de gençlerin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran etkinlikler düzenleyerek kültür hayatımızın zenginleştirilmesine ve sağlıklı bir biçimde değerlendirilmesine katkı sağlamayı sürdürmektedir. Faaliyetlerimizin ayrıntılarını şu şekilde özetleyebilirim.

Vefatının 600. Yılında İlk Sosyolog İbn Haldun Paneli
Tarihçi, sosyolog, medeniyet kuramcısı İbn Haldun'un (1332-1406) vefatının 600. yılı nedeniyle 29 Nisan 2006 Cumartesi günü Ankara'da Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesinde yapılan paneli Prof. Dr. Yasin Aktay yönetti. Panele Prof. Dr. Ahmet Arslan, Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Prof. Dr. Ümit Hassan, Prof. Dr. Erol Kozak konuşmacı olarak katıldı. Panelde "İbn Haldun'un metodolojisi", "din-sosyoloji ilişkisi ve İbn Haldun", "epistemolojik dönüşüm ve İbn Haldun", "Aristoteles ve İbn Haldun" gibi konular ele alındı.

Türkçenin Yedinci Uluslararası Şiir Şöleni (Üsküp)
Türkiye Yazarlar Birliği'nin iki yılda bir düzenlediği uluslararası şiir şölenlerinin yedincisine Türkiye, Makedonya, Kosova, Azerbaycan, Başkurdistan, Bulgaristan, Hollanda, İran, Kazakistan, Kıbrıs, Kırım, Özbekistan ve Tataristan'dan yaklaşık 80 şair katıldı.
Önceki şölenlerde gelenek haline getirildiği üzere üç büyük şiir ödülü bu şölende de sahiplerini buldu. Bu dönemki büyük ödüllerden birincisi Mevlâna adına, ikincisi Şah Hatâyî adına, üçüncüsü ise Cevdet Paşa adına verildi. Mevlâna büyük ödülü Özbekistanlı şair Miraziz Âzam'a, Hatayî büyük ödülü Azerbaycanlı şair Rüstem Behrudi'ye ve Cevdet Paşa büyük ödülü Türkiye'den Metin Önal Mengüşoğlu'na verildi.

Mehmet Âkif Bilgi Şölenleri
Türkiye Yazarlar Birliği, TYB Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezinin de katkısıyla Mehmet Âkif Ersoy'un anılması ve fikirlerinin değerlendirip günümüzle ve özellikle genç nesille buluşturulması amacıyla yıllardır çaba harcamaktadır. Bu son dönemde de bu çabalarımız devam etmiştir. Mehmet Âkif'in vefat yıldönümü 27 Aralık'ta, İstiklal Marşı'nın yazıldığı mekan olan Tâceddin Dergâhı'nda anma toplantıları yapılmıştır. Sadece anma toplantısıyla yetinilmemiş, 27 Aralık'tan sonra Mehmet Âkif Bilgi şölenleri düzenlenmiştir. Bu bilgi şölenlerinin birincisi, ''Türkiye'de Modernleşme, Mehmet Akif ve Gençlik" başlığı altında 22-23 Aralık 2006 tarihleri arasında Eğitim-Bir-Sen, Memur-Sen, MÜSİAD Ankara Şubesi, Polatlı Belediyesi, Keçiören Belediyesi, Sağlık-İş ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. İkinci bilgi şöleni ise "Mehmet Âkif – Dönemi ve Çevresi" başlığıyla 29-30 Aralık 2007 tarihleri arasında İlim Yayma Cemiyeti Ankara Şubesinin işbirliğiyle gerçekleştirilmiştir. Her iki bilgi şölenine çok sayıda konuşmacı bilimsel bildirileriyle katılmış olup sunulan bu bildiriler iki ayrı kitap halinde yayımlanmıştır.

Mevlâna Günleri
Bilindiği gibi 2007 yılı UNESCO tarafından "Mevlâna Yılı" olarak ilan edilmişti. Türkiye yazarlar Birliği de Mevlâna yılını en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla çeşitli çalışmalar yapmıştır. Birliğimiz 2007 yılında biri yurtdışında, biri de yurt içinde olmak üzere iki büyük Mevlâna etkinliği gerçekleştirmiştir.
Başbakanlık Tanıtma Fonunun desteğiyle 23-27 Mart 2007 tarihleri arasında Suriye'de gerçekleştirilen "Halep'te Mevlâna Günleri"nde, Türkiye ve Suriye'den Mevlâna uzmanlarının katılımıyla iki ayrı panel düzenlendi. Paneller, Halep Üniversitesi Konferans Salonunda yapıldı.
24 Mart 2007 akşamı Halep Üniversitesi konser salonunda TRT Tasavvuf Musikisi Topluluğu, Ahmet Hatiboğlu yönetiminde bir konser verdi.
Suriye'de gerçekleşen bu program kapsamında Halep ve Şam'daki pek çok tarihî ve kültürel mekân yanı sıra, Halep Mevlevihanesi, Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğu, Halep Üniversitesi Türkoloji Bölümü, Üniversitenin Türkoloji Kütüphanesi ve Suriye Yazarlar Birliği Halep Şubesi ziyaret edildi.
"Halep'te Mevlâna Günleri"nde yapılan konuşma metinleri, bu etkinliğe ilişkin izlenimler, değerlendirmeler ve fotoğraflar bir kitap halinde yayımlandı.
Mevlâna günlerinin ikincisi en büyük Mevlevihaneyi barındıran Gelibolu'da, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleri ve Gelibolu Kaymakamlığının katkılarıyla gerçekleştirildi. Mevlevihanede gerçekleştirilen bu etkinlikte de Mevlâna konulu bir bilgi şöleni düzenlendi. Bilgi şöleninde Türkiye'de Mevlâna üzerine çalışmalarıyla tanınmış bilim adamları ve yazarlar bildiri sundular. Bu etkinlik kapsamında yine TRT Tasavvuf Musikisi Topluluğu, Ahmet Hatiboğlu yönetiminde bir konser verdi. Ayrıca Gazi Süleyman Paşa türbesi ve Çanakkale Şehitliği ziyaret edildi.

Mesnevi Okumaları
Türkiye Yazarlar Birliğinde yedi yıldır sürdürülen Mesnevi okumaları bu dönemde de aksatılmadan sürdürülmüştür. Temmuz ve Ağustos ayları hariç her Pazartesi akşamı TYB merkezi salonunda gerçekleştirilen bu okumalar Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Prof. Dr. Mustafa Aşkar, Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu, Doç Dr. Zülfikar Güngör, Doç. Dr. Derya Örs ve Doç. Dr. Hicabi Kırlangıç tarafından dönüşümlü olarak yürütülmüştür. Hâlihazırda, Mevlâna'nın altı ciltlik mesnevisinin 3. cildinin sonlarına yaklaşılmıştır.

Yazarlığa Hazırlık Seminerleri (Yazar Okulu)
"Yazar Okulu" adıyla ünlenen Yazarlığa Hazırlama Seminerleri, Türkiye Yazarlar Birliği'nin yedi yıldır sürdürdüğü bir etkinliktir. Her yıl iki dönem halinde gerçekleştirilen bu program, Türkiye'yi ve dünyayı doğru anlamayı hedefleyen yoğun bir programdır. Program kapsamında kültürün çok çeşitli alanlarına ilişkin konular, alanında yetkinleşmiş yazarlar ve bilim adamları tarafından bir akademik ders düzeyinde ele alınmaktadır. On hafta süren her dönemde "felsefeye giriş", "siyaset bilimi", "felsefeyle düşünmek", "edebiyat ve iletişim", "dilbilimi ve anlambilimi" "yazarlığa giriş", "yazma teknikleri", "din ve düşünce", "Türk anayasacılığı" gibi konular olarak işlenmektedir.
Hafta içi Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma akşamları sürdürülen dersler, Cumartesi günü öğleden sonra temel dersler yanında, alanının başarılı ve ünlü isimlerinin yönlendirme dersleri ile tamamlanmaktadır. Ayrıca on haftalık kursu başarıyla tamamlayan 10 kursiyer, ikinci dönemde atölye derslerine alınmakta ve yüz yüze yazma çalışmaları yapılmaktadır.
2007-2008 döneminin birinci diliminde fiziksel şartların yetersizliğinden ve TYB programlarının yoğunluğundan dolayı gerçekleştirilemeyen Yazarlığa Hazırlık Seminerlerinin 14. dönemi şu anda devam etmektedir.

Anma Toplantıları
Türkiye Yazarlar Birliği, kültür dünyamıza hizmet etmiş kültür, sanat ve ilim adamlarımızı çeşitli vesilelerle anmayı sürdürmektedir. Bu cümleden olarak şair Cahit Zarifoğlu ve Alâattin Özdenören, vefat yıldönümlerinde TYB Merkezinde Yazar Rasim Özdenören'in de katıldığı bir toplantıyla anılmışlardır.

Sivil Anayasa Paneli
Türkiye Yazarlar Birliği'nin son aylarda yoğunlaşan anayasa tartışmalarına katkıda bulunmak maksadıyla 13 Ekim 2007'de düzenlediği "Sivil Bir Anayasada Düşünce ve İnanç Hürriyeti" başlıklı panel Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği salonunda yapıldı. D. Mehmet Doğan'ın yönettiği panele konuşmacı olarak Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Levent Korkut, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mustafa Şentop ve Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez katıldı.

Ankara Okuyor Projesine Destek
Ankara Millî Eğitim Müdürlüğünün başlattığı "Ankara Okuyor" kampanyasına destek veren Türkiye Yazarlar Birliği, bu destek kapsamında valilik bünyesinde yapılan danışma toplantılarına katıldı. Yine bu kapsamda çeşitli ilk ve orta öğretim kurumlarında düzenlenen kültürel etkinliklere destek verildi.

Otuzuncu Yıl Faaliyetleri
Bilindiği gibi 2008 yılı, Türkiye Yazarlar Birliğinin kuruluşunun 30. yılıdır. Bu münasebetle 2008 yılı içerisinde gerçekleştirilmek üzere bir dizi faaliyet tasarlanmış ve bu faaliyetlerin bir kısmı projelendirilmiştir. Projelendirilen çalışmaların gerçekleştirilebilmesi için gerekli hazırlık ve girişimler sürmektedir.
30. yıl faaliyetleri, 23 Şubat 2008 Cumartesi günü gerçekleştirilen vefat etmiş Yazarlar Birliği mensuplarını anma toplantısı ile açılmış oldu. Bu toplantıda aşağıdaki merhum üyelerimiz anılmışlardır:
Mehmet Ali Taşçı, Fevziye Abdullah Tansel, İsmail Hakkı Yılanlıoğlu, Seyfeddin Manisalıgil, Nâzım Zeyrek, Selahaddin Savcı, Mehmet Aksoy, Sami Ateş, Şevket Bulut, Fikret Çulhaoğlu, Ömer Erturgut, Galip Erdem, Mustafa Arafatoğlu, İbrahim Bozyel, Feramuz Aydoğun, M. Akif İnan, Cinuçen Tanrıkorur, Hasan Ali Kasır, Göktürk Mehmet Uytun, Kaya Özdemir, Nazir Akalın, Yalçın Özer, Burhaneddin Kayhan, Alaaddin Özdenören, Ali Kemal Belviranlı, Zeki Alan, Şevket Beysanoğlu, İsmail Ali Sarar, İsmail Kaya, Ahmet Derin, Cahit Yeşilyurt, Zemçi Çetinkaya, Necdet Konak, Hasan Nail Canat, Abdülkerim Abdülkadiroğlu, Cavit Kalpaklıoğlu, Mehmet Nar, M. Akif Albayrak, Yılmaz Baydur, Şükrü Ünalan.

YARDIM: TYB'nin üyelik şartları nelerdir, Türkiye genelinde kaç üyesi var? Üyelerin yaş ortalaması nedir? Hanım üyelerin genel toplam arasındaki oranı kaçtır?

KIRLANGIÇ: Üyelik şartlarımızın başında yazar olmak gelmektedir. Bunun yanında sanatçılar da eser sahibi olmak şartıyla üye olabilirler. Üye olmak için TYB üyelerinden iki kişinin referansı da gerekmektedir. Şu anda Türkiye genelinde 1100'e yakın üyemiz vardır. Hanım üyelerin sayısı oldukça az. Yaş ortalaması için kesin bir şey söylemem için kayıtlarımıza bakmam gerek. Şimdilik her yaş grubundan üyemizin bulunduğunu söylemekle yetineyim.

YARDIM: TYB daha çok adını ödüllerle duyuruyor. Başlangıçtan itibaren bugüne kadar kaç dalda kaç kişiye ödül verdi. Ödül törenleri farklı şehirlerde gerçekleşiyor, bunu özellikle mi yapıyorsunuz? Ödül mekanizmasında aksayan taraflar var mı?

KIRLANGIÇ: Ortalama 25 dalda ödül veriliyor. Her yıl bu sayı değişebiliyor. Meselâ bir dalda duyurulmasında yarar olacak yetkin bir eser bulamayabiliriz. Üstün hizmet ödülleri de bazen bir kişiye, bazen iki kişiye, bazen de üç kişiye verilebiliyor. Yalnız bir yılda üçten fazla şahsiyete üstün hizmet ödülü vermiyoruz. Ödül törenlerimiz genellikle Ankara ya da İstanbul'da yapılıyor. Geçen yıl Eskişehir'e gittik. Bu konuda kesin bir karar yok. Ama Anadolu'nun çeşitli kültür merkezlerine açılmak, oradaki yazarlarla buluşmak için bir vesile sayılabilir bu ödül törenleri. Ödül mekanizmasında mükemmelliği yakaladığımızı söyleyemeyiz. Elbette aksayan yanlar vardır. Biz samimiyetle çalışıyoruz. Ama bu tür çalışmalarda iyi kurulmuş ekiplere şiddetle ihtiyaç var. Bunun için de bütçe gerekli. Bu konuda sıkıntılarımız var.

YARDIM: TYB Yıllıkları önemli kaynaklar. Bu yıllıklarda bir yılın envanteri tutuluyor. Biraz da bu yıllıklardan söz eder misiniz?

KIRLANGIÇ: Kendi faaliyetlerimizin yanında ülkemizde ortaya konan faaliyetleri, meydana gelen olayları ve yaşanan gelişmeleri de yakından takip etmeyi, bu gelişmeler karşısında tavrımızı ortaya koymayı, yapılan faaliyetleri irdelemeyi ve olan bitenlerle ilgili söylenecek sözümüzü söylemeyi de hep görev ve sorumluluklarımız arasında gördük. Bunun sonucu olarak da aksatmadan yayımladığımız yıllıklar ortaya çıktı. Türkiye Kültür ve Sanat Yıllıkları, Türkiye'nin yakın tarihini doğru ve kapsamlı okumayı sağlayacak büyük birikim olarak kütüphaneleri süslemeye devam edecektir. Her yıl yayımlanan yıllıklarımız, bir önceki yıl boyunca edebiyat, düşünce, kültür, siyaset vb. alanlarında yaşanan gelişmelere, ortaya konan faaliyetlere ve oluşan birikimlere millete ve tarihe karşı sorumluluk duygusu taşıyan bir aydın duyarlığıyla eğilmektedir. Yıllıklarda yer alan yazılar ve değerlendirmeler, özgür kalemlerin ürünü olarak, Türkiye'nin bir yılına ışık tutmaktadır.
Birliğimiz, düşünce ve kültürde açılımlar sağlamak ve kültür politikalarına yön vermek amacıyla geride bıraktığımız dönemde de çalışmalarını sürdürmüştür. Bu çalışmalar arasında, ülkemizin kültür, sanat ve düşünce tarihine ışık tutacak olan "Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı", "Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni", "Mesnevi Okumaları", "Mehmet Âkif Bilgi Şölenleri", kısaca "Yazar Okulu" olarak şöhret kazanan yazarlığa hazırlık seminerleri ve "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri" gibi çalışmalar, gelenekselleşmiş ve kurumsallaşmış etkinliklerimiz olarak anılmaya değerdir. Andığımız bu etkinlikler yanında münferit etkinlikler ile ileriye dönük hazırlık çalışmaları da çalışmalarımız arasında önemli bir yer tutmaktadır.
2007 Kültür ve Sanat Yıllığı, 2007 yılının Mart'ında yayına hazır hale getirilmiş, Haziran'da basılarak okuyucuya sunulmuştur. 2008 Kültür ve Sanat Yıllığı ise önümüzdeki günlerde matbaadan çıkacaktır.
Bu yıllıkların yayınlanması, özverili ve meşakkatli bir çalışmayı gerektirmektedir. Genel Başkan Yardımcımız İbrahim Ulvi Yavuz'un başkanlığında oluşturulan yayın kurulu, yıl boyunca yıllığın hazırlanması ile ilgili çalışmaları yürütmüştür.


YARDIM: Bu yıl Yahya Kemal Beyatlı'nın vefatının 50. yılı. TYB olarak bu konuda ne gibi çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz?

KIRLANGIÇ: Bu konuda ciddi çalışma hazırlıklarımız oldu şimdiye dek. 2008 yılının Yahya Kemal yılı olarak ilan edilmesinde TYB'nin ve özellikle D. Mehmet Doğan'ın çok etkisi olduğunu söyleyebilirim. Türkiye Yazarlar Birliği ve şubeleri, yıl boyunca Yahya Kemal ile ilgili sempozyumlar, paneller ve başka kültür etkinlikleri yapacak. Bu çalışmalardan bazıları proje haline getirildi. Yani ayrıntılarıyla belirlendi. Bu konuda işbirliği yapabileceğimiz resmî ve özel kuruluşlarla temaslarımız sürmektedir.

YARDIM: Bu yıl aynı zamanda Erdem Bayazıt'ın sanat hayatının 50. yılı. Konuyla ilgili hazırlıklarınız ve programlarınız olacak mı?

KIRLANGIÇ: Erdem Beyazıt ile ilgili şimdiye dek küçük çapta toplantılar yaptık. Önümüzdeki dönemde de "Yaşayan yazarlar vefa" toplantıları çerçevesinde Erdem Bayazıt üzerine toplantılarımız olacak.

YARDIM: Bugüne kadar TYB üyeliğinin aksadığı, bazı üyelerin neredeyse bir yıl bekledikleri öne sürülüyor. Bu tür şikayetler size geldi mi? Üyeleri genel merkez mi onaylıyor, bu konuda şubeleri serbest bırakmayı düşünmüyor musunuz?

KIRLANGIÇ: Yeni tüzüğümüz üye başvurularının değerlendirilmesinde yeni açılımlar getirdi. Şubeler, biraz önce bahsettiğim ve tüzüğümüzde de yer alan şartlara uygun olarak kendileri üye kaydedecekler ve bu üye bilgilerini genel merkeze bildirecekler. Aksamalar olabilir. Ya da başvurur başvurmaz üye olacağını düşünenler bulunabilir. Bize de bir iki yakınma geldi şimdiye dek. Bu yakınmalarla hemen ilgilendik. Gene de sekreteryamızda aksamaların olduğunu kabul ediyoruz. Eksikliklerimizi kabul eder ve gidermeye çalışırız. Ama gönüllü kuruluşların Türkiye gibi ülkelerde işlerinin zor olduğunu kabul etmeli yakınan dostlarımız. Sorumluluk üstlenmeye yanaşan o kadar az insan var ki Türkiye'de. Herkes yol göstermeye can atıyor. Hatta bizimle aynı ekipte yer alan gönüldeşlerimiz de bize sadece yol göstererek ya da yaptıklarımızı eleştirerek yardımcı oluyorlar. Buna rağmen üye başvuruları konusundaki eksikliklerimizin farkındayız elbette. En büyük eksikliğimiz, bilgilendirme mekanizmamızda aksamaların olması.
Biz başvuruları şimdiye dek hep genel merkezde değerlendiriyorduk. Bu da birikmelere yol açıyordu. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda üye kimlik kartlarının hazırlanmasında bazı aksamalar olmuş. Bu işi üstlenen bazı dostlarımız bizleri oyalamışlar. Bunların sıkıntılarını genel merkez çekiyor ne yazık ki. Şimdi kimlik kartları hazır duruma getirildi. Üye olanların kartları bir hafta içinde verilmeye başlandı. Kartlarının süresi dolanlara da kısa sürede yeni kart verebiliyoruz.

YARDIM: TYB'nin bu yıl gerçekleştirmeyi düşündüğü faaliyetlerden bahseder misiniz?

KIRLANGIÇ: Önümüzde bir genel kurul var. Yönetimde değişiklikler olacaktır muhtemelen. Biz önümüzdeki yıl için bazı hazırlıklar yaptık. Bu hazırlıklar, yeni ekibin takdirine sunulacaktır.
Bildiğiniz gibi bu yıl TYB'nin 30. yılı. Bu nedenle yoğun bir faaliyet dönemi geçireceğimizi düşünüyorum. Şimdiden bazı etkinlikler yaptık ve yeni etkinlikler için de hazırlıklara başladık. Bu yılkı etkinliklere "Otuzuncu Yıl Çalışmaları" adını verdik. Otuzuncu yıl çalışmaları kapsamında yapılması tasarlanan etkinliklerden bazıları şunlardır:
1- Kalemin Tarihine Derkenar: Türkiye Yazarlar Birliği Tarihçesi, Hazırlayan: İbrahim Ulvi Yavuz. Bu çalışma basıma hazır hale getirilmiştir.
2) "Yaşayan Yazarlara Saygı" ana başlığı altında kültür ve edebiyat adamlarımız hakkında paneller, konferanslar, bilgi şölenleri ve günler düzenlenecektir. Bu kapsamda İstanbul şubemiz tarafından Erdem Bayazıt ve Ümit Meriç'e vefa toplantıları gerçekleştirilmiştir.
3) "Geçmiş Yazarlara Vefa" başlığı altında eser ve etkileriyle aramızda yaşamakta olan yazar ve şairlerin anılması
Bu kapsamda;
a) 50 Yıl Sonra Âsaf Hâlet Çelebi
b) 75 Yıl Sonra Ahmet Haşim
c) 25 Yıl Sonra Erol Güngör
Etkinliklerinin düzenlenmesi tasarlanmıştır.
4) Türkiye Yazarlar Birliğinin kuruluşunun 30. yılı olması münasebetiyle 2008 yılında Türkiye Yazarlar Birliğinin tanıtımına yönelik çalışmalar yapılması planlanmıştır.
5) 30. yıl münasebetiyle Türk edebiyatının son otuz yılını değerlendiren çalışmalar şu başlıklar altında düzenlenebilir:
a) Şiirin 30 Yılı
b) Hikâyenin 30 Yılı
c) Romanın 30 Yılı
d) Düşüncenin 30 Yılı
e) Eleştirinin 30 Yılı
Bu çalışmalar için hazırlıklar sürdürülmektedir.
6) Türkiye Yazarlar Birliği, 2008 yılında çeşitli kuruluşlarla işbirliği yaparak aşağıda belirtilen bilgi şölenleri yapmayı planlamaktadır:
a) Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Bilgi Şöleni
b) Cumhuriyetin 85. Yılında Türk Edebiyatı
c) Vefatının 50. Yılında Yahya Kemal
d) Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa - Rumeli'nin Fethi ve Balkanlarda Türk Edebiyatı (Bu çalışmanın projesi hazır hale getirilmiş olup kesinleştirme aşamasına gelinmiştir.)
19) İnternette 1000 Türkçe Kitap: Sanal Kütüphane Çalışması. Bu çalışmaya Türkiye Yazarlar Birliği öncülük edecektir. Bu proje, TYB öncülüğünde farklı kuruluşların işbirliğiyle gerçekleştirilecektir.


YARDIM: TYB'nin sitesi, bülteni ve yayınları konusunda bilgi verir misiniz?
KIRLANGIÇ: Sitemiz şimdiye dek aksayarak çalışıyordu. Güncellemelerde geç kalıyorduk. Profesyonel bir ekibimiz yoktu. Şimdi bu eksikliği gidermek için harekete geçtik. Yeni bir site oluşturduk. Bu site henüz yapım aşamasında. Bundan sonra daha iyi hizmet verileceğini düşünüyorum.

YARDIM: Ödül töreni geçenlerde Ankara'da gerçekleşti. Törenle ilgili intibalar nasıl. Bundan sonra hangi şehirde yapmayı düşünüyorsunuz?

KIRLANGIÇ: Törenimiz genelde iyiydi. Basında da çok sayıda haber yapıldı ödül töreniyle ilgili. Radyo ve televizyonlar da haber olarak duyurdular. Ama henüz edebiyat ve kültür çevrelerinde tartışılmadı. Zaten, önceki yıllardan bildiğimiz gibi, bu konuda fazla tartışma beklemiyorum. Tartışma kültürümüz zayıf zaten. Başka bir camiada olsa bu konu günlerce konuşulur, üzerinde yazılır çizilir, eleştirilir, irdelenirdi.
Elbette biz yaptığımız işin bilincindeyiz. Ciddi ve önemli bir çalışma yaptığımıza inanıyoruz.
Bundan sonraki ödül töreninin yeri konusunda alınmış bir karar yok. İstanbul olsun diye geçiyor gönlümden. Bu, İstanbul'daki arkadaşlarımızın bu konudaki hazırlıklarına da bağlı tabii. Öte yandan bir genel kurulun eşiğindeyiz. Yeni oluşacak yönetimin bu konuda kesin kararı vermesi daha doğru olur. Şimdiden bir tespit yapmayalım biz.

YARDIM: TYB Genel Merkezi'nin artık ihtiyaca cevap vermediği görüşü yaygın. Birlik için daha geniş ve çok amaçlı bir bina düşünüyor musunuz?

KIRLANGIÇ: Biz, işin içinde olan insanlar olarak yer sıkıntısı yaşıyoruz. Çoğu faaliyetleri erteliyoruz ya da bazı faaliyetleri bazılarına tercih etmek zorunda kalıyoruz fiziksel yetersizlikler yüzünden. Geçenlerde TYB heyeti olarak Sayın Cumhurbaşkanı'nı ziyaret etmiştik. Kendileri, "Hâlâ o apartman dairesinde misiniz?" diye sordular. "Orası sizin için uygun değil", diye de eklediler. Demek ki bu mekân yetersizliği çok dikkat çekiyor artık. Biz de yeni mekânlara kavuşmak için uzun süredir çözüm arayışları içindeyiz zaten. Bazı girişimlerimizden sonuç alacağız gibi görünüyor. İnşallah yeni bir yere ya da yerlere kavuşacağız. Bizim bir de TYB Vakfımız var ve dernekle aynı yerde hizmet veriyor. Ayrıca Vakıf bünyesinde Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi var. O da aynı adreste. Belki Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi için ayrı, Vakıf için ayrı yerlere kavuşacağız yakında. Belki bir de lokalimiz olacak. Bunların olması için çalışıyoruz şu sıralar.



Doç.Dr.Hicabi KIRLANGIÇ
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi
Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi.
1966 yılında Amasya'da doğdu. İlk ve orta öğrenimimi Amasya'da tamamladı. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalından mezun olduktan sonra Mart 1988'de A.Ü. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalına araştırma görevlisi olarak atandı. 1989 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doğu Dilleri ve Edebiyatları (Fars Dili ve Edebiyatı) Anabilim Dalı yüksek lisans programını "Cami'nin Subhatu'l-Ebrar Mesnevisi ve Çevirisi" başlıklı yüksek lisans teziyle tamamladı. Fars Dili ve Edebiyatı alanında hazırladığı "İdrîs-i Bidlîsî ve Selim Şah-nâme'si" konulu tezinin başarılı bulunmasıyla Ankara Üniversitesinden "edebiyat doktoru" unvanını aldı. 1996 yılı içerisinde askerlik görevini kısa dönem er olarak yerine getirdi. 30. 07. 1998 tarihinde aynı bölüme yardımcı doçent olarak atandı. 16.04.2002 tarihinde "doğu dilleri ve edebiyatları bilim alanında üniversite doçenti" unvanını aldı. Halen Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümünde doçentlik kadrosundaki görevini sürdürmekte ve İran Allame Tabatabai Üniversitesi ile Üniversitemiz arasında imzalanan akademik işbirliği antlaşması çerçevesinde 2004-2005 öğretim yılında Fars Dili ve Edebiyatı ve Yabancı Diller Fakültesi bünyesinde iki yıldır öğrenci kabul eden Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Konuk Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

ÖZGEÇMİŞ

Doç. Dr. Hicabi Kırlangıç
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi
Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi.
1966 yılında Amasya'da doğdu. İlk ve orta öğrenimimi Amasya'da tamamladı. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalından mezun olduktan sonra Mart 1988'de A.Ü. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalına araştırma görevlisi olarak atandı. 1989 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doğu Dilleri ve Edebiyatları (Fars Dili ve Edebiyatı) Anabilim Dalı yüksek lisans programını "Cami'nin Subhatu'l-Ebrar Mesnevisi ve Çevirisi" başlıklı yüksek lisans teziyle tamamladı. Fars Dili ve Edebiyatı alanında hazırladığı "İdrîs-i Bidlîsî ve Selim Şah-nâme'si" konulu tezinin başarılı bulunmasıyla Ankara Üniversitesinden "edebiyat doktoru" unvanını aldı. 1996 yılı içerisinde askerlik görevini kısa dönem er olarak yerine getirdi. 30. 07. 1998 tarihinde aynı bölüme yardımcı doçent olarak atandı. 16.04.2002 tarihinde "doğu dilleri ve edebiyatları bilim alanında üniversite doçenti" unvanını aldı. Halen Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümünde doçentlik kadrosundaki görevini sürdürmekte ve İran Allame Tabatabai Üniversitesi ile Üniversitemiz arasında imzalanan akademik işbirliği antlaşması çerçevesinde 2004-2005 öğretim yılında Fars Dili ve Edebiyatı ve Yabancı Diller Fakültesi bünyesinde iki yıldır öğrenci kabul eden Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Konuk Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Yayınlar
1- Kitap:
• Kırlangıç, Hicabi, İdrîs-i Bidlîsî-Selim Şah-nâme, Kültür Bakanlığı Yay., Ankara 2001.
2- Çeviri Kitap:
• Nasrullah Purcevâdî, Can Esintisi, Çev. Hicabi Kırlangıç, İnsan Yay., İstanbul 1998 (Kitap).
Şah Tahmasb-i Safevî, Tezkire, Giriş ve Çeviri: Hicabi Kırlangıç,
• Anka Yay., İstanbul 2001 (Kitap).
• Hasan-i Mîr Âbidînî, İran Öykü ve Romanının Yüz Yılı II, Çeviri: Hicabi Kırlangıç, Nüsha Yay., Ankara 2002.
• Hamid İnayet, Arap Siyasi Düşüncesinin Seyri, Çeviri: Hicabi Kırlangıç, Yöneliş Yay., İstanbul 1993
3- Makale:
• Kırlangıç, Hicabi, "İran Şiirinde Bir İhyacı: Nîmâ Yûşic", Edebiyat Ortamı, Yıl: I, Sayı: 10, 31-42 (Kasım 1997).
• Kırlangıç, Hicabi, "Çağdaş İran Şiirinde Biçimsel Yönelişler", Edebiyat Ortamı, Yıl: I, Sayı: 12, 83-86 (Ocak 1998).
• Kırlangıç, Hicabi, "İranlı Şairin Türkiye'si", Nüsha, Yıl: I, Sayı: 1, 30-35 (Bahar 2001).
• Kırlangıç, Hicabi, "İran Şiiri İçin Bir Sınıflandırma Denemesi", Nüsha, Yıl:I, Sayı:1, 96-108 (Bahar 2001).
• Kırlangıç, Hicabi, "Câmî'nin Şiir Görüşü", Nüsha, Yıl: I, Sayı: 2, 19-32 (Yaz 2001).
• Kırlangıç, Hicabi, "Ahmed-i Şâmlu: Hayat Hikâyesi ve Eserler", Nüsha, Yıl: I, Sayı: 3, 153-172 (Güz 2001)
• Kırlangıç, Hicabi, "Musaddık Sonrası İran Şiirinde Yeis", Nüsha, Yıl: II, Sayı: 6, 7-18 (Yaz 2002)
4- Çeviri Makale:
• Nasrullah Purcevâdî, Attar ve Avfî'ye Göre Şiirin Felsefî Eleştirisi", Çev. Hicabi Kırlangıç, Ankara Üniversitesi D.T.C.F. Doğu Dilleri Dergisi, V, Sayı: 1, 239-254.
Husrev-i Reşîdî, "Sa'dî'nin Gazelinde Aşk Kavramının İçerik Çözümlemesi", Nâme-i Âşinâ, Yıl: IV, Sayı: 1, 51-58 (İlkbahar 2002).

www.sanatalemi.net