Üstad Necip Fazıl"a iftira

Üstad Necip Fazıl"a iftira

Necip Fazıl’ın “Kaldırımlar” adlı şiirinin yayın tarihinin 1927, Peyami Safa’nın “Bir Tereddüdün Romanı” adlı kitabının yayın tarihinin ise 1932...



Necip Fazıl'ın "Kaldırımlar" adlı şiirinin yayın tarihinin 1927, Peyami Safa'nın "Bir Tereddüdün Romanı" adlı kitabının yayın tarihinin ise 1932 olduğuna dikkat çeken edebiyat eleştirmeni ve romancı Mustafa Miyasoğlu, neyin intihal, neyin intihal olmadığının Murat Ertaş'ın söz konusu kitabında da belirtilmekte olduğunu kaydetti.

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Genç bir araştırmacı olan Murat Ertaş, Üstad'ın vefatının 25. yıldönümünde bir kitap yayınladı. Burada Necip Fazıl'ın cumhuriyet dönemi sanatçıları arasında farklı ve öncü karakteri vurgulanarak "Bâbıâli" adlı kitabındaki hatıraları ve devrinin önemli şahsiyetleriyle polemikleri öne çıkarılmış. Bunu kaynak göstererek ulusal bir gazetenin yaptığı yayın tam bir magazinci istismarı. Buradan yola çıkarak Necip Fazıl'ın verdiği bilgilerle şunu yazabilmek, gerçekten şaşırtıcı bir münasebetsizlik örneğidir; "Peyami Safa, Necip Fazıl'ın Kaldırımlar şiirinin kendi romanlarından aktarma olduğunu iddia etti. Bunu inkâr eden Necip Fazıl, Peyami Safa'nın hırsızlıklarını açıkladı."
Konuyla ilgili gazetemiz yazarı tarihçi Mustafa Miyasoğlu, "Böyle bir şey yoktur ve Peyami Safa tarafından da yazılı olarak açıklanmamıştır. Peyami Safa, Necip Fazıl'ın Kaldırımlar şiirindeki bazı mısralarla kendisinin beş yıl sonra yayınlanan "Bir Tereddüdün Romanı" adlı kitabındaki bazı tasvirlerin çok benzediği görüldüğünde, kendisini müdafaa için, arkadaş oldukları için birbirlerinden etkilenmiş olabileceklerini söylemiş, o da Necip Fazıl kompleksiyle dolaşanlara onun aleyhinde bir belge gibi anlaşılmıştır. Fakat 'Kaldırımlar' adlı şiirin yayın tarihi 1927, 'Bir Tereddüdün Romanı' adlı kitabın yayın tarihi ise 1932. Durum ortada. Burada etkilenme var diyerek olayı tamamen tersine çevirmek için insanın kesinlikle bir kastının olması gerekir. Doğrudur. Peyami Safa'nın 'Atila' romanını Fransız Marsel Briyon'dan çaldığı iddiaları vardır. Geçimini kalemiyle sağlamaya çalışan Peyami Safa'nın pek çok popüler kitap yanında polisiye ve masallar da yayınlarken başkalarından yararlandığı yazılmıştır. Böylece Peyami Safa'nın bazı eserlerinde Batılı yazarlardan yararlandığı, bazılarının intihal iddialarına hak verdirecek çapta doğrudur.
Bütün bu ithamların hiçbirinin Necip Fazıl'ın eserleri için söz konusu olmadığı, Murat Ertaş'ın söz konusu kitabında da belirtilmektedir. Böylesi bilgilerin ters çevrilmesini anlamak mümkün değil...
Daha önce Mahmut Çetin de 'Çalıntı Polemikleri' adlı bir kitap yazarak bu türden tartışmaları gündeme getirmişti. Gazeteciler hiç değilse okuduklarını anlamak çabasına girmezse durum bu olur" dedi.

vakit