TTK’dan Kürtçe açılımı!

TTK’dan Kürtçe açılımı!

TTK’dan Kürtçe açılımı!

Türk Tarih Kurumu, Türk-Kürt ilişkilerinin 1000 yıllık geçmişini ele almak için bir sempozyum düzenliyor. ‘Tarihte Türkler ve Kürtler Uluslararası Sempozyumu’, 9-10 Ocak’ta gerçekleştirilecek.
 
Türk Tarih Kurumu (TTK), bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. TTK 9-10 Ocak tarihlerinde Türk-Kürt ilişkilerinin 1000 yıllık geçmişini arşiv belgeleri ışığında akademik olarak ele alamak için bir sempozyum düzenliyor. İki gün süreyle Ankara’da düzenlenecek “Tarihte Türkler ve Kürtler Uluslararası Sempozyumu”na yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda bilim insanı katılacak. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da açılış konuşması yapmak için sempozyuma katılması beklenirken, TTK’nin ilk kez Kürtler’le ilgili akademik bir sempozyum düzenlediğinin altı çiziliyor. Sempozyumda iki halkın geçmişine ve birlikteliğine ilişkin birçok yeni arşiv belgesi ile akademik çalışmanın gün yüzüne çıkarılacağı, ancak siyasi konuları içeren tebliğlerin değerlendirmeye alınmadığı bildirildi. 
 
Yönetik Kurulu kararı
 
 
TTK Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü sempozyumla ilgili şu bilgileri verdi: “Yıllardır Kürtlerin olup olmadığı, kart-kurt sesinden mi geldikleri tartışılıyor. Türk ve Kürt ilişkileri, bugüne değin yeterince tarafsız, önyargısız ve akademik olarak değerlendirilmemiş ve tartışılan konular arasında yer almıştır. Siyasi kaygılardan uzak, arşiv belgelerine dayalı, özgün tebliğlerin sunulacağı sempozyumun akademik anlamda tarih çalışmalarına katkı sunacağını düşünüyoruz. Kurum olarak hem Türk tarihi, hem de Türkiye tarihini incelemek zorundayız. Sempozyum, yönetim kurulumuzun onayı ile kararlaştırıldı. Amacımız tüm siyasi tartışmaların uzağında akademik anlamda yaklaşımları, arşivleri ışığında ortaya koymak. Sempozyumda konuşulan ve ortaya konulan tebliğleri ilerleyen dönemde bir kitap haline getireceğiz. Kurumsal anlamda ilk kez Türk-Kürt konusunu ele alan akademik çalışma düzenliyoruz. Tarihteki gerçekler neyse ortaya çıkacaktır. Sempozyum öncesi tarihte, Türkler ve Kürtleri konu alan 10 dakikalık belgesel de yayınlanacak.”