Tacikistan ŞİÖ dönem başkanlığını yapacak

Tacikistan ŞİÖ dönem başkanlığını yapacak

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman, ülkesinin dönem başkanlığında üyesi olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü'nün ulaşım ve transit potansiyelini genişletmeye ve pekiştirmeye çaba göstereceğini belirtti

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, ülkesinin dönem başkanlığında, üyesi olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) ulaşım ve transit potansiyelini genişletmeye ve pekiştirmeye çaba göstereceğini belirtti.
Görüşmelerde bulunmak üzere Duşanbe'ye gelen Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Dmitriy Mezentsev ile görüşen Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, ülkesinin bu örgütte yapacağı başkanlık döneminde, mevcut engelleri aşarak örgütün ulaşım-transit potansiyelinin genişlemesi ve pekişmesine çaba göstereceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, Rahman, görüşme sırasında taraflar arasındaki işbirliğinin durumu ve perspektifleri ile tarafları ilgilendiren meselelerde fikir alışverişinde bulunuldu. Görüşme sırasında, ayrıca Eylül 2014'te Duşanbe'de yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü ülkeleri devlet başkanlarının zirve toplantısına hazırlıkla ilgili meseleler ele alındı.
Açıklamaya göre, görüşme sırasında gelecek sene Tacikistan'ın ŞİÖ'ye başkanlık döneminde ülkede gerçekleştirilecek diğer etkinlikler ve toplantılarla ilgili meseleler de görüşülürken, görüşme sırasında ayrıca ŞİÖ Kalkınma Bankası ve ŞİÖ Kalkınma Fonu'nun oluşturulması, ŞİÖ Forumu'nun düzenlenmesi ve 2020-2025 yıllarına yönelik ŞİÖ Stratejisinin hazırlanması meseleleri detaylı olarak gözden geçirildi.
1996 yılında Şanghay’da, Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın katılımıyla kurulan Şanghay Beşlisi, 2001'de Özbekistan’ın katılmasının ardından Şanghay İşbirliği Örgütü diye adlandırılırken, örgüte halen Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan üye bulunuyor.