Siyonistlerin Gazze'ye Operasyon Korkusu
Hamas'ın tüneller kazdığını ve mayınlar döşediğini belirten...
İslami Direniş Hareketi Hamas’ın son günlerde işgal güçleri karşısında önemli başarılar göstermesi Siyonist uzmanların gözünü korkuttu. Özellikle Yılan Avı Operasyonu ile sarsılan İsrail kamuoyu, Gazze’de hâkimiyeti tamamen ele geçiren ve halk desteğini arkasına alan Hamas’a karşı ne tür önlemler alabileceklerinin telaşı içinde.
Bilindiği gibi Yılan Avı Operasyonu sırasında işgalcilerin üç askeri hayatını kaybetmiş, 10 kadar askeri de yaralanmıştı. Ayrıca işgalci askerler kaçarken arkalarında silah, teçhizat ve tıbbi malzemeleri bırakmak zorunda kalmışlardı.
Hamas’ın askeri kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları’nın bir gerilla birliği gibi değil de düzenli bir ordu gibi davranması ve çatışma sırasında emir-komuta zinciri içerisinde hareket etmesi, İsrailli yöneticileri kaygılandırıyor.
İsrail basın yayın organlarına açıklamalarda bulunan Siyonist uzmanlar Gazze’ye yönelik operasyonun bedelinin kendileri için çok yüksek olacağını belirtiyorlar.
İsrailli yöneticiler ise kendi aralarında ayrılığa düşmüş durumda. Şahin kanadı temsilen İsrail Savaş Bakanı Ehud Barak her geçen dakikanın İsrail’in aleyhine olacağını belirterek Gazze’ye bir an evvel saldırılmasını istiyor. Savaş çığlıkları atan Barak, bu operasyonun ne kadar kanlı geçeceği ve Filistinliler kadar ve belki de onlardan daha fazla kayıp vereceğinin farkında değil gibi.
İsrail İç Güvenlik Bakanı Yuval Diskin ise Hamas’ın Mısır’dan kaçak yollarla Gazze’ye soktuğu hammaddeleri, yapımı henüz tamamlanan silah fabrikalarında bomba ve mayına dönüştürdüğünü ve Hamas’ın elinde tonlarca patlayıcının bulunduğunu öne sürüyor.
General Yakob İmidror da bu gerçeği fark edebilmiş görünüyor. General, Gazze’nin yeniden işgalinin iki tarafa da büyük kayıplar verdireceğini söylüyor.
General İmidror her geçen dakikanın kendileri açısından kayıp olduğunu ancak siyasi bir takım değerlendirmelerin bu operasyonu geciktirdiğini iddia ediyor.
Gözlemciler, yaklaşan Sonbahar Konferansı nedeniyle Ehud Olmert’in şu ana kadar Gazze’ye geniş çaplı operasyona yeşil ışık yakmadığını kaydediyor.
FİEM
