Rumsfeld Cezalandırılsın
Suriye Milletvekili Prof. Dr. Muhammed Hallak, görevinden istifa eden Amerikan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in yargı önünde hesap vermesi gerektiğini söyledi.
Suriye Milletvekili Prof. Dr. Muhammed Hallak, görevinden istifa eden Amerikan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in yargı önünde hesap vermesi gerektiğini söyledi.
Hukuk Profesörü Hallak, Demokratların seçim zaferi ve izlediği yanlış politikaların Rumsfeld'i istifaya zorladığını belirterek, "Demokratların seçimlerde gösterdikleri başarıda Rumsfeld'in Irak Savaşı öncesi ve sonrasında Amerika halkına söylediği yalanların büyük bir payı var. Amerikan yargısının Guantonamo'daki tutuklulara yapılan kötü muameleden dolayı Rumsfeld yargılayarak cezalandıracağına inanıyorum. Aynı zamanda Amerikalı Demokratların yaptığı açıklamalar, Washington-Suriye diyaloğunun başlayacağı işaretini veriyor" dedi.
Suriye Bağımsız Milletvekili ve İslami Araştırmalar Merkezi Başkanı Muhammed Habaş da, Rumsfeld'in yargılanması gerekliliğini belirterek, Amerikalı Cumhuriyetçiler'in yönetimdeyken Ortadoğu'ya yönelik dengeli bir politika izlemediklerini söyledi. Habaş, "Bence doğrusu Rumsfeld'in başkanı istifa etmeliydi. Amerika'nın Irak ve sözde terörle savaşı hem Amerika hem de dünyaya pahalıya patladı. Çünkü şiddete şiddetle son verilemez. Irak Savaşı'ndan çıkar sağlayan tek taraf İsrail'dir. Rumsfeld bu mantıktan yola çıkarak yargılanmalıdır. Ortadoğu'yu ateşe çeviren kararlardan kim sorumludur, şüphesiz ki Amerika" şeklinde konuştu.
Demokratların dış politikaya ilişkin yaklaşımlarını değerlendiren Habaş, "Demokratlar'ın Amerika'da seçimleri kazanması, Amerikan dış politikasını etkileyecek ama bu Demokratlar'ın daha iyi oldukları anlamına gelmez. Bilakis Cumhuriyetçiler'in başarısız deneyimlerini tekrarlamayacaklar. Cumhuriyetçiler, yönetimdeyken Ortadoğu'ya yönelik dengeli bir politika izlemedi" diye konuştu.
Suriye-Amerikan diyalogunun başlayıp başlamayacağı ile ilgili bir soruya ise Habaş, "Amerika eski dışişleri bakanı James Baker, Suriye olmadan Ortadoğu sorunlarına çözüm getirilemeyeceğini söyledi. Amerikalı Demokratlar'ın gelecekte, Suriye ile diyalogu başlatmak için Amerikan yönetimine baskı yapacakları kanısındayım" yanıtını verdi.
