İbrahim Karagül

İbrahim Karagül

PKK'ya silahları böyle vermişler

Blackwater'ı biliyorsunuz. Irak'taki güvenlik şirketlerinin, yani paralı asker şirketlerinin en büyüğü. Sadece Irak'ta değil, dünyanın bir çok bölgesinde özel ordu olarak görev yapıyor, ihaleler alıyor. Afganistan ve Irak'taki katliamlardan insan kaçakçılığına, iç savaş çıkartmaya yönelik suikast ve saldırılarına, CIA ile gizli işkence merkezi işletmeciliğine kadar ne kadar pis iş varsa yapan şirket. Yeni adı Xe..

The New York Times'ın bu şirketle ilgili bir haberi aslında çok ciddi iddialar içeriyor. Yıllardır ABD'den PKK'ya giden silahlar tartışmasına katkı olsun diye dikkatinize sunuyorum. PKK'lıların elinde nasıl ABD silahları olduğunu anlatıyor çünkü.

ABD silah ihraç yasalarını yüzlerce kez ihlal etmekle suçlanan şirketle Dışişleri Bakanlığı anlaşma yapmış. Para cezasıyla işi kapatmışlar. Bu yüzlerce ihlal içinde, gemilerle silah sevkiyatı, Güney Sudan'da terörist eğitimi gibi işler var. Şirket sadece eğitim vermiyormuş, dünyanın bir çok bölgesine silah aktarıyor, askeri teknoloji transfer ediyormuş.

Şirketle ilgili bir de bizi çok yakından ilgilendiren bir iddia var. Irak'a gemilerle gönderilen silahların önce karaborsaya oradan da PKK'nın eline ulaştırıldığı iddiası. Bu, yıllardır böyleydi aslında. Bir trafikti. Ve ne garip ki biliniyordu. Türkiye'de de biliniyordu. PKK'ya ABD yardımı böyle işliyordu.

Türkiye'de kıyametler koparan son büyük PKK saldırılarının aslında çokuluslu organizasyonlar olduğu da biliniyor olmalı. Acaba o saldırılara katılan Blackwater mensupları da var mıydı?

Ne güzel değil mi? ABD terörle pazarlık yapmaz, iş yapmaz! Ama bunu hukuken sorumsuz kıldığı bir güvenlik şirketi üzerinden pekala yapabilir...


İki milyar dolarlık yakıt hangi savaş için alındı?

Ben mi abartıyorum, bütün bu ilginç gelişmeler gerçekten anlamsız mı yoksa bazı şeylere duyarsızlaştık mı? Sessiz, derin ve sinsi bir hazırlık var ve her gün bu hazırlıkla ilgili yeni bir şey çıkıyor ortaya!

Üç hafta önce, İsrail ile ABD arasında bir anlaşma yapıldı. İki ortak arasında belki yüzlerce anlaşma var bir tane daha olsun ne fark eder! Fark etmez ama bu haberi biraz irdeleyelim.

Anlaşmaya göre İsrail ABD'ye devasa miktarda askeri yakıt siparişi veriyor. 2 milyar dolar tutarındaki siparişin içinde 1.075 milyon litre jet yakıtı, 227 milyon litre benzin, 378 milyon litre mazot var.

Söz konusu hazırlık hangi askeri operasyona yönelik olabilir? İran'a saldırıya mı hazırlanıyorlar? Bir hava harekatına mı hazırlanıyorlar? Yoksa hiç tahmin bile edemeyeceğiniz bir kara operasyonu mu var gündemlerinde?

Bazıları İsrail-ABD arasındaki yakıt anlaşmasının İran'a odaklı olduğunu öne sürüyor. Bazıları, tek başına İran'a saldırı yapamayacağını, söz konusu yakıt anlaşmasının hava saldırıları için değil, kara operasyonu için yapıldığını bu yüzden de Lübnan'a ve Gazze'ye saldırı hazırlığı olabileceğini söylüyor.

Lübnan işi önemli. Son günlerde Beyrut üzerinde çok ciddi bir baskı oluşturuldu. ABD'li bazı yetkililerin Lübnan yönetimine; "İsrail ordunuzu dört saatte bitirir" uyarısı yaptığı haberlere yansıdı. Lübnan'ın hızlı silah alım projeleri gündemde. Orduyu modernize etmek, olası İsrail saldırısına hazırlamak için ABD'den istediği destek karşılıksız kalıyor. Fransa'dan almak istediği, anti tank füzeleri dahil, silahlar için İsrail'in Fransa'ya baskısı etkili oldu ve anlaşma yapılamadı.

Bu yüzden, Tükiye'nin Lübnan'a silah desteği vermesi İsrail'i çıldırtıyor. İşi kara propagandaya döndürerek, "Türkiye Hizbullah'a silah veriyor" yalanını yayıyorlar.

Yukarıdaki iki ihtimal dışında bir şey daha var: Avrupa kaynaklı bir rapor, İsrail'in kısa zaman içinde Suriye'ye ait askeri tesislere saldırıya girişebileceği iddiasını gündeme getirdi. Son günlerde Suriye ve Lübnan hava sahasını ihlal eden İsrail uçaklarına da dikkat çekilerek, işgal altındaki Golan tepelerinde İsrail askeri hareketliliğinin arttığı, 2007'de olduğu gibi bir saldırının gerçekleşebileceği belirtildi. O tarihte İsrail savaş uçakları, Türk hava sahasını da ihlal ederek, Suriye'de bir tesise saldırmıştı. Vurulan yerin nükleer tesis olduğu söylenmişti. Bu sefer benzer saldırının Suriye'nin askeri tesislerinin bulunduğu, iç bölgelerine yönelebileceği ifade ediliyor.

Her geçen gün, büyük bir gerilime hazırlığa işaret eden önemli gelişmeler oluyor.. ABD-İsrail arasındaki askeri anlaşmaları, yıllardır sürdürülen askeri yığınağı biliyoruz. Bakalım 2 milyar dolarlık yakıt nerelerde kullanılacak!

yenişafak

Bu yazı toplam 1408 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar