PEYGAMBERLER TARİHÎ / Muhammed Ali Sâbûnî

PEYGAMBERLER TARİHÎ / Muhammed Ali Sâbûnî

Ümmü'1-Kura Üniversitesi Şeriat Fakültesi "Tarih Bölümünde İslami Araştırmalar yapmakta olan öğrencilere "Peygamber­ler Tarihi" hakkında anlattığım konferansların bir araya getirilmesiyle oluşmuş bir çalışmadır.

AYETLER IŞIĞINDA PEYGAMBERLER TARİHÎ

Yazarın Önsözü

Hamd, alemlerin Rabbi Allah'a mahsustur. Salât ve selâm; Peygamberlerin imamı, yaratılmışların en seçkini ve Yüce A1lah'm alemlere rahmet olarak gönderdiği efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) 'e, aile bireylerine, gecenin karanlığını a y-dmlatan yıldızlar ve ilim ile irfan güneşleri olan sahabeler ine ve din günü olan Kıyamete kadar samimiyetle onların yoluna uyanlara olsun.

İşte elinizdeki bu kitap, Me kke-i Mükerreme'deki Ümmü'1-Kura Üniversitesi Şeriat Fakültesi "Tarih

Bölümünde İslami Araştırmalar yapmakta olan öğrencilere "Peygamber­ler Tarihi" hakkında anlattığım konferansların bir araya getirilmesiyle oluşmuş bir çalışmadır.

Bu kitapta, öz ve kısa ifadeler ile rivayetleri esas aldım. Zayıf, değersiz ve uydurma rivayetleri bırakıp tarihçiler ve tef-sircilerce güvenilir rivayetleri aldım. Bu riv ayetleri alırken ilk önce; kaynakların en güvenilir olanı, Allah'ın kelamı Kur'an'a başvurdum. Çünkü Yüce Allah, kendi kitabıyla ilgili olarak, öyle buyurmaktadır:

"Ne Önünden ve ne de ardından hiçbir batıl Kur'an'a yaklaşamaz. " (Fussilet: 41/42)

Delilleri çokça getirmeye çalıştım... Daha sonra da gönderilmiş Peygamberlerin efendisi Hz. Muhammed (s.a.v)'den gelen sağlam rivayetleri aldım...

Güvenilir Tefsircilerin görüşlerine yer verdim... Daha so n-ra ise, tarih kitaplarına başvurdum. Çünkü bunlardan; Kur'an ve Sünnette bildirilene uygun düşen ile akla ters düşmeyen

rivayetleri seçtim ve akıl ile din söylevinden uzak olan Israiliyatlara da yer vermedim.

Müslüman çocukların; insanları eğitmek için, ümme tler ile milletleri cehalet ve sapıklık karanlıklarından hid ayet ve iman ışığına götürmek için, hiç şüphesiz Peyga mberlerin hayatını, davetini ve siretini tanımaya ihtiyaçları vardır.

İşte yararlı olan şeyleri genel hale getirmede ve ilmi ya y-mada Peygamberlerin hayatlarına dair bu rivayetle rden doğru olanlarını bir araya getirmeyi uygun buldum. Çünkü Allah, Peygamberleri, sadece her mümin için değil, dosdoğru yol ci­lan İslam'a tutunmakla yüce ve şerefli bir hayata yönelmek isteyen her fert için bir örnek kılmıştır...

Yüce Allah'tan, bu kitabı; Müslüman kardeşlerimize faydalı kılmasını ve onları, kendisine karşı samimi kılmasını diliyorum..Çünkü Yüce Allah, duaları iş iten ve kabul edendir.

Duamızın sonu; Hamd, alemlerin Rabbi Allah'a mahsu s-tur, sözüdür...

Muhammet! Alî Sâbûnî

Mekke-i Mükerreme Ümmü'l Kura

Üniversitesi Öğretim Üyesi Receb H. 1390.[1]



Çevirenin Önsözü


Büyük alim Muhammed Ali Sâbûnî 'nin "en-Nübüvvet ve'l Enbiyâ" adlı kitabı, 'Peygamberlik ve Peygamberler Ta­rihi' üzerine yazılmış ender kitaplardan birisidir. Kitabın isminden de anlaşıldığı üzere kitap, iki ana bölümden oluş­maktadır.

Birinci Bölüm: Peygamberlik ile ilgili bölümler... Bu bö­lüm, on konu halinde işlenmiştir. Özellikle de Peygamberlerin masumiyeti konusu, ilmi bir çerçevede ele alınmıştır. Yazar, ehli kitabın bazı Peygamberler hakkında ileri sürdükleri suç­lamalara güzel cevaplar vermiştir.

İkinci Bölüm: Peygamberlerin hayatı... İlk önce "Ulu'l-Azm" Peygamberlerin hayatı, daha sonrada diğer Peygamber­lerin hayatı işlenmiştir.

Yazar, Peygamberlerin hayatını; önce Kur'an ayetlerin­den, daha sonra sahîh hadislerden, burada da bulamadığım sahîh tarihi rivayetlerden alıntılar yaparak anlatmıştır.

Yazarın İslam dünyasındaki kariyeri, bellidir. Bir çok de­ğerli eserleri vardır. Eserlerinin bir çoğu, Türkçe'ye çevrilmiştir. Eserlerini, ilmi bir çerçevede hazırlamıştır.

Yazar, her hangi bir Peygamberin hayatını; genellikle, Kur'an'ın değişik yerlerinde o Peygamberle ilgili kıssaları be­lirli bir sıraya koyarak anlatmıştır.

Kitap, Üniversite'de okuyan öğrencilere yapılan konuşma­lardan derlendiği için, gerek Kur'an ve Sünnet'ten naklettiği bilgiler ve gerekse de naklettiği tarihi rivayetlerin kaynakları­nı, çoğunlukla, belirtme ihtiyacı duymamıştır. Bu tür kaynaklar, genellikle, tarafımdan bulunup gösterilmiştir.

Yazar tarafından belirtilmeyen ayet numaralan ve hadisle­rin kaynakları gösterilmiş, okuyucuya daha yararlı olabilmek için ayrıntılı bilgilere yer verilmiştir... Tarafımdan yapılan ek­lemeler için (ç) simgesi kullanılmıştır.

Kitap, anlaşılır bir dil ile Türkçe'ye çevrilmiştir. Özet çe­virilerden ve atlamalardan kaçınılmıştır. Kitabın çevirisinde; Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin değerli hoca­larından Prof. Dr. Ahmet Önkal, Prof. Dr. Süleyman Toprak ile Doç. Dr. İ. Hakkı Sezer'in büyük katkıları olmuştur. Ter­cüme edilen nüshaların incelenmesi ve değerlendirilmesi hususunda büyük katkısı olan Osman Gencay'a ve her zaman manevi destek olan eşim Hanife'ye, ayrıca değerli arkadaşla­rım Feridun Karasoy ile Mehmet Sever'e de teşekkürü bir borç bilirim.

Başarı, elbette Allah'tandır...

Hanifî Akın. [2]

[1] Muhammed Ali Sâbûnî, Peygamberler Tarihî, Ahsen Yayınları: 9-10.

[2] Muhammed Ali Sâbûnî, Peygamberler Tarihî, Ahsen Yayınları: 11-12.

KİTABIN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN