Parçası Benden

Parçası Benden

Avukat Sibel Eraslan’ın öykü kitabı, Dergah Yayınları’ndan çıktı

Avukat Sibel Eraslan'ın öykü kitabı, Dergah Yayınları'ndan çıktı. Parça parça ama bir bütün oluşturan öykülerden oluşuyor; Parçası Benden. İlk kitabını 2006'da Balık ve Tonya ile Dergâh'tan çıkaran Sibel Eraslan'ın öykü kitabı Parçası Benden, yazarın bir parçası.


BÜLENT PARLAK
Ah Sibel Eraslan! Ne vardı sanki kırık taşlarımıza dokunacak? Sen o kırık taşlarımıza dokunmasaydın biz odamızın penceresinden dışarı bakarken kalbimizin telleri akordunu kaybetmezdi. Hangi kitabında da diyorsun ya; "Hayat da böyle değil mi zaten? Taşı kırıktır, biraz. Ve parça parça bulurlar bizi, parça parça. Dışarı bakarken içine sığmayı bir türlü beceremediğimiz evlerimizden her ağaç, her saçak, her sokak lambası, parmaklarıyla annesine sığınmış çocuk parçalara ayrılmış kendimizi birleştiremiyor ama taşı kırılmış hayatlarımız dile geliyor. Taşı kırılmış."
Yazmak, mazlum bir kervanın son durağında yakalanan bir hastaya benziyor. Öyle olmasaydı esas mesleği avukatlık olan Eraslan ne bu kervana yolcu, ne bu durakta hasta olurdu. Yıllardır Vakit gazetesinde kirli bir coğrafyada yaşanan öksüz dramların bekçiliğini yapıyor. Dara düşenin dostu oluyor satırlarında. Yoksa der miydi fakülte kapılarında eli böğründe kalmış kızlar anne diye. Bu kıyamet kavgasında alnı hep açık kaldı Eraslan'ın.
"Oysa herkesten gizlediği ateşini kasnaklar üzerinde işlediği motiflerinde yandırırmış annem, sonradan anladım" cümlesiyle başlıyor kadın duyarlılığıyla kaleme alınmış, birbirinden naif ve duygusal öykülerden örülmüş "Parçası Benden" kitabına.
"Şarkılar Seni Söyler" adlı öykü bir kasabalının anne ve babası arasındaki ilişkiyi süzerken; Eraslan öyküdeki kahramana şunu söyletiyor: Aşkta kaybedenin dört yanını birden sular çevirmiş. Issız bir ada idi babam Neveser'den sonra. Sanırım onun gibi olmamak için gitmek istiyordum bu kasabadan. Ülkenin pek çok evinde yanan yüreklere sözcü oluyor.
Halide Edip Adıvar'dan herkes akıllı kadın diye sözederken hiç kimsenin güzel kadın demediğine dikkat çekerken, kendisini güzel hissetmesini sağlayan avukata 'ben evliyim' diye tavizsizliğini gösterdiğini belirttiği öyküsünde parça parçalık duygusu bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriliyor: "İçinden gizlice Ay'a gitti kadın. Kadın önce ikiye, ardından üçe bölünmüştü. Dışarıdan bakanlar onu gece gündüz evinin içinde zannediyordu. Oysa odalarda, mutfakta, vestiyerde, baharat takımlarının arasında gezinenler, Luna ve Halide'den başkası değildi."
Parça parça ama bir bütün oluşturan öykülerden oluşuyor Parçası Benden. İlk kitabını 2006'da Balık ve Tonya ile Dergâh'tan çıkaran Eraslan'ın öykü kitabı Parçası Benden yazarın bir parçası.

vakit