ÖSS'de yeni sistem 2010'da

ÖSS'de yeni sistem 2010'da

ÖSS’nin 2010’da değişeceğinin açıklanmasının ardından lise son sınıf öğrencileri paniğe kapıldı.

Milyonlarca gencin geleceğini ilgilendiren ÖSS'nin 2010'da değişeceğinin açıklanmasının ardından lise son sınıf öğrencileri paniğe kapıldı...

Haziran ayında yapılacak olan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) öncesi adayların kaygıları ikiye katlandı. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın 2010'da sınav sisteminin değişeceğini açıklamasının ardından öğrenciler 'bu yıl kazanmalıyım' düşüncesiyle zor günler yaşamaya başladı.

Fen Bilimleri Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, öğrencilerin önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek olan ÖSS'de farklı ve tanımadıkları bir sistem olmasından kaygı duyduklarını dile getirdi. Yeşilyurt, öğrencilerin bu yıl kazanamazlarsa kendilerini daha zor bir sınavın beklediği endişesi taşıdıklarını belirtti.

UZMANLAŞTIRIYOR

Gelecek yıl yapılacak sınavın öğrencilerin uzmanlıklarını belirleme yönünde daha sağlıklı bir sistem olduğunu ifade eden Yeşilyurt, 2006'dan bu yana uygulanan sistemin eksikliklerinin bu yeni sistemle kaldırıldığını kaydetti. Derslerdeki başarı oranlarının ölçülmesini içeren sistemin performansa yönelik ve uzmanlaşmayı hedefleyen bir sistem olduğunu söyleyen Yeşilyurt, dershanelerin de yeni sisteme uyumlu bir eğitim planı hazırladıklarını söyledi.

Yeşilyurt "Öğrencilerimiz daha az soru çözmeye odaklılar. Ama ÖSYM örneğin matematikten 60 soru soracaksa biz de deneme sınavlarında 60 soru soracağız. Daha çok soru çözseler bile alanlarında uzmanlaşmanın ilk adımını atmış olacaklar" diye konuştu.

YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

Bu yıl son kez yapılacak ÖSS'nin yerini alacak olan yeni sistemde öğrencilerin kaderini 195 dakikalık tek sınav belirlemeyecek. Öğrenciler temel sınavın yanında 2 haftaya yayılan 4 farklı dersin testleriyle karşılaşacak, çözdükleri testlere göre bölümlere yerleşecek. Sistemde öğrenciler, Nisan ve Haziran aylarında olmak üzere iki aşamalı sınava girecek.

Nisan ayında temel bilgilerin yer aldığı sınavda belirlenecek barajı geçenler Haziran ayındaki sınavlara girecek. Nisan'daki sınavda öğrencilere basit düzeyde Matematik, Türkçe, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji soruları yöneltilecek. Haziran'da 2 haftaya yayılan 4 farklı ders test öğrencilere uygulanacak. Bu testler; Matematik, Edebiyat, Fen ve Sosyal testlerinden oluşacak. Matematik okumak isteyenlerin sadece bu teste girmesi yetecek. Fakülteler hangi testlere göre öğrenci alacağını açıklayacak.