Olmert'ten Filistin'e tavsiyeler !
Olmert şiddetin Filistinlileri bir devlete yaklaştırmadığını söyledi, Filistinlilere farklı bir yol izlemeleri çağrısı yaptı.
Siyonist İsrail Başbakanı Ehud Olmert şiddetten vazgeçmeleri halinde, Filistinlilerle yeni bir barış dönemine başlamaya hazır olduklarını söyledi.
Ehud Olmert bugün siyonist İsrail'in kurucusu David Ben-Gurion için düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada Orta Doğu'da sözde barışa yönelik vizyonunu anlattı.
Olmert şiddetin Filistinlileri bir devlete yaklaştırmadığını söyledi, Filistinlilere farklı bir yol izlemeleri çağrısı yaptı.
İsrail'in, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'la yapılacak doğrudan görüşmeler sonucu kurulacak bir Filistin devletini kabul edeceğini belirten Olmert; barış için önemli miktarda topraktan çekilmeye de hazır olduğunu belirtti.
Ehud Olmert kaçırılan askerleri Gilad Şalit'in serbest bırakılması halinde, kendilerinin de çok sayıda Filistinli mahkumu serbest bırakmaya hazır olduklarını vurguladı.
Ehud Olmert ayrıca bu mahkumlar arasında uzun süredir hapiste olanların da bulunacağını belirtti.
Olmert Filistinlilerin seyahat özgürlüğüne yönelik kısıtlamaları kaldırabileceklerini, Filistin hükümetine ait dondurulan fonları da yeniden kullanıma açabileceklerini ifade etti.
İsrail ve Filistin yönetimleri hafta sonu sürpriz bir şekilde ateşkes ilan etmiş, iki taraftan da anlaşmanın kalıcı olacağı konusunda iyimser açıklamalar gelmişti.
Ateşkes uyarınca Filistinli militanlar İsrail'e yönelik roket saldırılarına son verecek, İsrail birlikleri de Gazze'den çekilecekti.
İsrail askeri Gilad Şalit'in Filistinli militanlarca kaçırılması sonrası düzenlenen operasyonlar ve çıkan çatışmalarda 400'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.
BBC
