Mü’min Cimri Olmaz/Olamaz/Olmamalı

Mü’min Cimri Olmaz/Olamaz/Olmamalı

Bu haslet kâfirlerin hasletidir. Cimrilikle ilgili Kur’an’dan ve Hadis-i Şeriflerden misaller:

Cimrilik akâidi (imanî) bir hâl olmamakla birlikte, mü’min ile bağdaşmayan bir hastalıktır. Dini yalanlayanların temel özelliklerinden olan yetim ve yoksul haklarını gasb edip mal hırsı ile haram helâl bil- meksizin biriktirme hastalığının yansıması cimriliktir. Cimrilik hem Kur’an’da hem de Sünnet’te zemmedilmiş, sakınılması vacib olan bir hastalıktır. Bu haslet kâfirlerin hasletidir. Cimrilikle ilgili Kur’an’dan
misaller:
“Allah’ın, bol ihsanından kendilerine verdiği şeylerde cimrilik edenler, bunun kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar. Hayır; bu, onlar için şerdir; kıyamet günü, cimrilik ettikleriyle tasmalandırılacaklardır. Göklerin ve yerin mirası Allah’ındır. Allah yaptıklarınız- dan haberi olandır..” (Al-i İmran 180)
“Onlar, cimrilikte bulunurlar, insanlara da cimriliği emreder (önerir) ler ve Allah’ın fazlından kendilerine verdiğini gizli tutarlar. Biz o kâfirlere aşağılatıcı bir azab hazırlamışızdır.” (Nisa 37)
“Ey iman edenler, gerçek şu ki, (Yahûdi) bilginlerinden ve (Hıristiyan) rahiplerinden çoğu, insanların mallarını haksızlıkla yerler ve Allah’ın yolundan alıkoyarlar. Altını ve gümüşü biriktirip de Allah yolunda harcamayanlar ise, onlara da acıklı bir azabı müjdele.” (Tevbe 34)
“Ki onlar, cimrilik ederler ve insanlara da cimriliği emreder (önerir)ler. Her kim yüz çevirirse, artık şüphesiz Allah, ganiy (hiçbir şeye muhtaç olmayan), Hamîd (övülmeye lâyık olan) O’dur.” (Hadid 24)
“Kim de cimrilik eder, kendini müstağni görürse,”
“Ve en güzel olanı da yalan sayarsa,”
“Biz de ona en zorlu olanı (azaba uğramasını) kolaylaştıracağız.”
“Tereddi edeceği (başaşağı düşüşe uğrayacağı) zaman, malı ona hiç yarar sağlamaz.” (Leyl 8-11)

Cimrilik ile ilgili Hadis-i Şerif’ler o kadar açık ve nettir ki izaha, şerhe gerek kalmaksızın muhkem bir şekilde nebevi buyruk ortadadır. Cimrilik ile ilgili Hadis-i Şerif’lere misaller:
Rasulullah (s.a.v) “İki haslet vardır ki, bir mü’minde asla beraber bulunmaz. Cimrilik ve kötü ahlâk.” (Tirmizi)
“İnsanda bulunan en şerli şey, aşırı cimrilik ve şiddetli korkudur.” (Ebu Davud)
Ebu Davud’da Harise’den (r.a) gelen bir rivayette: “Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: ‘Cennete ne zengin cimri, ne de kaba merhametsiz girer.’” (Ebu Davud)
Cabir b. Abdillah el-Ensarî (r.a) anlatıyor: “Rasulullah (s.a.v) buyurdular ki: ‘Zulümden kaçının. Zira zulüm, kıyamet günü karanlıklar olacaktır. Cimrilikten de kaçının, zira cimrilik, sizden öncekileri helâk etmiş, onları birbirlerinin kanlarını dökmeye, haramlarını helâl addetmeye sevk etmiştir.’ ” (Müslim)
İbni Ömer anlatıyor: “Bir gün Rasulullah (s.a.v) bize hitâb ederek şöyle buyurdular: ‘Sıkılık huyundan kaçının. Zira sizden önce gelip geçenler bu huy yüzünden helâk oldular. Şöyle ki: Bu huy onlara cimrilik emretti, onlar hemen cimrileşiverdiler, sıla-ı rahmi kesmelerini emretti, hemen sıla-ı rahmi kestiler, doğru yoldan çıkmayı (fücur) emretti, hemen doğru yoldan çıktılar.’ ” (Ebu Davud)

Nuhbe yayınlarından çıkan “Namaz Okumaları” isimli eserden iktibas edilmiştir.

Kaynak:Haber Kaynağı