Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Mısır'da son durum

Mursi'nin tartışmalı kararnameyi iptal etmesinin ardından muhalefet bölünmüş gözüküyor..
 

Birileri bu ortamı bir fırsata dönüştürerek Mursi'den kurtulmak isterken, bir başka kanat, Mursi'nin referandumla yenilgiye uğratılmasından yana.
 
Anayasanın kabulü, "resmi din kabulü" açısından özellikle Hıristiyan ve laik çevrelerde tartışmalara sebeb oluyor.. Bazı muhalifler, bu konunun halkoylamasına götürülmesi halinde, halkın dine karşı oy kullanmak istememesinden endişe duyarken, Anayasada turizm, kadın hakları gibi konularda güvence istiyorlar..
 
ASLINDA BU KONULARIN İYİCE TARTIŞILMASINDA, TOPLUMUN MAYALANMASI AÇISINDAN FAYDA VAR. BU TARTIŞMALAR İÇİNDE "KİM KİMDİR" DAHA İYİ ANLAŞILIYOR.
 
Mısır birçok açıdan Türkiye'ye benziyor.. Türkiye tecrübesi, Mursi ve arkadaşları açısından büyük önem taşıyor.. Mısır'da da laikçiler var, batı yanlıları, milliyetçiler, eski rejim taraftarları var.. Hıristiyanlar %20-25 kadar. Bunların argümanları CHP'ye çok benziyor.. Bunların paralelinde bir başka grub da Beyaz Mısırlılar, laikçi, batıcı kanat. Hemen yanlarında Arap ırkçıları duruyor.. %15 gibi bir güce sahipler..
 
Mısır'ın ulusalcı cephesi bunlarla birlikte bizdeki Kemalist-Ulusalcı kanada benzeyen eski rejim yanlılarını da bu kefeye koymak gerek.. Liberaller, arada kalmış durumda. Mursi liberal, aydın, ılımlı sol çevreleri kazanmaya çalışıyor. Çünki onlar ağırlık merkezinin şekillenmesinde belirleyici kilit bir yere sahip. Denge aynen bizdeki gibi %48-52
 
Mursi'nin ılımlı danışmanlarını kaybetmesi, bu denge açısından Mursi'nin aleyhine bir sonuç doğurdu. Mursi'nin topluma güven vermesi ve muhalefetin gücünü dengeleyebilmesi için dürüst, ılımlı, yerli unsurları kazanması gerekiyor. Bu zorunluluk, iktidar kanadının radikallerini dizginlemek açısından da önemli bir gerekçe sunuyor aslında..
 
Yani Mursi için risk gibi gözüken her şey bir şansa, bir fırsata dönüşebilir..
 
Muhalefet de artık şunun farkına varmaya başladı. Mursi giderse, bu iktidar üzerindeki İhvan gölgesini yok etmeyecek. Hatta, Mursi giderse İhvan daha da radikalleşebilir. Mısır'daki muhalefet, yağmurdan kaçarken doluya tutulabilir. Dine ve dindara karşı bir hareket muhalefetin toplumsal tabanını kaybetmesine sebeb olabileceği gibi İhvan hareketini daha radikal bir siyaset izlemeye yöneltebilir. Dahası, ortada ılımlı, dengeci bir kanat var. Radikal bir muhalefet hareketi bu çevrelerin kaybedilmesine sebeb olabilir. Bu insanlar şiddet istemiyor ve bu güç dengesi içinde ehveni şer tarafı seçecek kendilerine göre. Onun için her iki taraf açısından radikal unsurların frenlenmesinde önemli bir rol oynayacağa benziyor.
 
Ve Mısır'da herkes şunun farkında, gerginlik, çatışma, gelecek günler açısından geçen günleri aratabilir. Her şey daha kötüye gidebilir.. Bundan da yabancılar dışında kimse kârlı çıkmaz. Hele Hıristiyanlar açısından bu belirsizlik hali tam bir felakete dönüşür.

Hıristiyanlar İskenderiye'de ağırlıkta ve burası bir turizm şehri. Gerilim olursa turist gelmez ve turizmin durması bu kesimler için felakete sebeb olur.
 
Zaten şimdiden Hıristiyan unsurlar ülkeden ayrılmaya başladı bile. Bu da muhalefetin nefesinin giderek kesildiğini gösteriyor. Her şeye rağmen Mısır diasporasında ağırlık oluşturan İhvan ülkeye geri dönerken, batı yanlıları, Hıristiyanlar ve eski rejim yanlıları ülkeyi terk ediyorlar.. Mafia baltacılarla birlikte terör estirerek mevzi kazanmaya çalışıyor gibi sanki. Zaman İhvan'ın lehine gelişiyor.. Onun için İhvan'ın ipleri koparma noktasına getirmeden zaman kazanması gerekiyor..
 
Mısır'da iktidar AK Parti paralelinde bir siyaset izliyor. Muhalefet de bize çok benziyor.. Mısır'ın da CHP'si var, MHP'si var.. Terör estiren grubları, liberalleri, radikal dini grubları, hepsi var. Eski rejim yanlıları, beyaz Mısırlılar, radikal ulusalcı, laikçi, çağdaş kesim..
 
İşin ilginç yanı, muhalefet kanadı da, aynen CHP gibi, İP gibi, ÇYDD gibi tepki veriyor iktidara karşı. Söylemleri de, eylemleri de birbirine benziyor..
 
Mısır sermayesi de aynı şekilde, bizdekine benziyor..
 
Mısır Türkiye'nin Arap versiyonu gibi.. Ya da Türkiye Mısır'ın Türkiye versiyonu gibi.
 
Biz asırlarca birlikte yaşadık. Mısır da bizim gibi Amerikan, İngiliz, Rus, Fransız işgal günlerini yaşamış.. Arap düşmanı Türk milliyetçileri ile Türk düşmanı Arap milliyetçileri aynı kaynaklar tarafından beslenmiş..
 
Bu konuya yarın da devam etmemiz gerekecek sanırım.

Selâm ve dua ile..
 
yeniakit

Bu yazı toplam 1565 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar