Mimaride 'dinamik çağ' başlıyor

Mimaride 'dinamik çağ' başlıyor

Dünyanın 360 derece dönebilen ilk gökdeleninin planlarını yayınladı. İtalyan mimar David Fisher tarafından tasarlanan 'dinamik kuleler', Dubai ve Moskova'da inşa edilecek.

Fisher, New York'ta planlarını tanıttığı gökdelenlerin, sonu olmayan farklı şekillere sahip olacağını söyledi.

80 katlı ve 420 metre yüksekliğindeki gökdelenlerin, beton zemin üzerindeki prefabrik lüks katlardan oluşacağı ve bu katların da bir sütun çevresinde 360 derece döneceği belirtiliyor. Binanın kendi enerjisini karşılaması içinse için de her bir katta 79 güneş paneli kullanılacak. Binanın 700 milyon dolara malolacağı öngörülüyor.

Katların bir ila üç saat arasında tam bir dönüş gerçekleştireceğini belirten Fisher, daha önce hiç gökdelen tasarımı yapmadığını ancak her saniye hareket eden bu binaların, dinamik mimari alanında yeni bir devir açacağını söyledi.

Gökdelenlerin ilk olarak Dubai ve Moskova'da inşa edileceğini söyleyen Fisher, başta New York olmak üzere diğer şehirlerde de bu binalardan inşa etmeyi planladıklarını kaydetti.

Dubai'deki gökdelen İngiliz 'Rotating Tower Dubai Development' firma tarafından, Moskova'daki ise Mirax Group firmasınca inşa edileceğini kaydetti. İnşaat masraflarıunı büyük ölçüde düşürecek prefabrik malzemelerin üretimine ise çnümüdeki haftalarda İtalya'nın Bari kentindeki bir fabrikada başlayacağı belirtiliyor.