Merve Kavakçı

Merve Kavakçı

Mezhep savaşlarından İslamofobiye

Amerika Birleşik Devletleri’nin Yeni Zencileri diyor Hollywood aktörü Samuel Jackson Müslümanlar için. O da katılmış tartışmaya. Eskinin Zencileri günümüzün Müslümanları, Amerika’nın ötelenen halkı oldu anlamına geliyor bu. Benim, Batının dilini kullanarak meramımı aktarmak anlamında seçmiş olduğum Antisemitizm kavramını segregasyonla değiştiriyor. Zencileri Beyaz halktan ayırmak anlamına gelen terim daha ileriki yıllarda uygulamaların değişmesiyle gündem dışı kalsa da sonuçları itibariyle bugünlere uzanan madunlar zincirini oluşturması sebebiyle de canlılığını koruyor.

Donald Trump’ın ABD topraklarından Müslümanları sürüp çıkaralım demesinin ardından uluslararası arenadan en ilginç tepki İngiltere halkından geldi. İngilizler beş yüz bin imza toplayarak Donald Trump’ın Birleşik Krallığa girişinin engellenmesi talebinde bulundular. Hiç şüphesiz bu symbolic hareketin herhangi bir yaptırım gücü yok, ancak İngilizlerin Müslümanlar konusunda nerede durduklarının bir göstergesi olması açısından önemli.

Bu arada; Trump’ın istediği olmaya başlamış bile. Nasıl mı.... Enformal olarak. Şöyle ki; Amerika’ya giriş yapmak isteyen yirmi kadar İngiliz Müslüman aile farklı zamanlarda uçağa binme aşamasında engellenmiş. Bu günlerde yılbaşı tatilinden istifade edip çocuklarıyla vakit geçirmek isteyenler karşılaştıkları haksız muamele üzerine ne yapacaklarını şaşırmışlar. Uçağa binemeyeceklerini anlayan küçük kız annesine biz Müslüman’ız diye mi uçağa almıyorlar diye sormuş.....

Ailelerin mağduriyetine sebep olan her kim ise, onun için bunun bedeli ağır olacaktır diye tahmin ediyorum. Sebebi de tam örtüşmese de benzerlikler arz eden bir durumun onbir eylülün sonrasındaki delirmiş Amerika’da vuku bulmuş olması. Ülkenin hukuk tarihine uçan imamlar olarak giren talihsiz olayda Amerika’ya İslam kültürleri konusunda ders vermek üzere Dışişleri Bakanlığı’nın davetlisi olarak gelen bir grup Müslüman ilim adamının bir şehirden diğerine uçarken, transfer yaptıkları havaalanında başlarına gelenler ibretlik. Bindikleri uçak henüz kalkmadan bu Müslüman kişilerin konuşma, hal ve tavırlarından rahatsız olan bir kadın yolcunun ısrarı üzerine, altı ilim adamı uçaktan indirilip yaklaşık altı saat boyunca sorgulanıyorlar. Gerçek ortaya çıktığında ise iş işten geçmiş oluyor. Bir tarafta uğradıkları sözlü ve duygusal taciz, diğer tarafta haysiyetlerine verilen zarar. İnsan onurunu kıracak bir durumla karşı karşıya kalmaları, bir sonraki uçağa bindirilmeleri ile giderilmeye çalışılıyor.

Trump’la açılan yeni İslamofobi sayfası beni on beş sene önceye böyle ışınlayıveriyor… Ancak 2001 senesini aratacak bir durumda bugün Ümmet. Ne acı ki o günleri, Afganistan, Irak işgallerini, teröre karşı savaşla İslam’a karşı savaşın karışıp gittiği o yılları çok geride bıraktık, ama daha kötüye doğru. Dünyaca bir El-Kaide’miz vardı o zaman. Şimdi yaptıkları ile onu solda sıfır bırakacak bir DAEŞ ve Esed var elimizde. Bir de birbirini katleden Müslümanlar. Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerilim en başta biz Ümmetin evlatlarına zarar verecek, ölümlü dünyanın son güleni iyi gülecek ama ne Suudi ne de İranlı olacak. Mübarek olsun, devam ediniz (!)

yeniakit

Bu yazı toplam 799 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar