M. Akif Tiyatro'da

M. Akif Tiyatro'da

M.Akif Ersoy tiyatro sahnesine taşınıyor.

 

Düştüğümüz Yerden Kalkacağız!

Merhum Fethi Gemuhluoğlu'nun sık sık "Biz sanat yoluyla düşürüldük bu hâle, yine oradan kalkacağız." dediği rivayet edilir. Son zamanlarda iyi filmlerin, güzel belgesellerin, sıkı programların haberlerini veriyoruz.

Ahmet Yenilmez
Ahmet Yenilmez

Tiyatro ve Mehmet Akif severlere güzel bir haberimiz var.

Usta oyuncu Ahmet Yenilmez bundan yaklaşık iki yıl önce Kınalı Kuzular dizi-filminin 10'uncu bölümünde Mehmet Akif Ersoy'u dramalaştırmıştı.

Bundan dolayı, Kınalı Kuzular dizi-filminin kalbimizde müstesna bir yeri olmuştu.

Bu ülkenin İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy yine bu ülkede yıllarca görmezden gelindi. Cenazesinde bir avuç gençten başka kimse olmadı.

Ama söylediğimiz gibi son yıllarda güzel şeyler oluyor. Birilerinin söylediğinin aksine iyi filmler çekiyoruz. Güzel belgesellerimiz birbiri ardına gelmeye başladı. Çok sıkı Tv programlarımız var.

 

 Yine Bir İlk!

Sanat dünyamızda yine bir ilk gerçekleşiyor ve İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy tiyatro sahnesine taşınıyor.

Evet, Fethi Gemuhluoğlu'nun da söylediği gibi bu millet Mehmet Akif Ersoy gibi değerlerini sahiplenerek ayağa kalkacak.

Binlerce Safahat basılmasına rağmen hakkıyla okunmadığı, hakkıyla anlaşılmadığı kanısından hareketle Mehmet Akif Ersoy'un hayatından kesitleri de sunarak Safahat'ı sahneye taşıyorlar.

 Bu oyun bir dönem unutturulmuş, haksızlığa uğramış olan bir Mehmet Akif Ersoy savunması değil, tam tersi Mehmet Akif Ersoy'un yine bizim için geri dönüşü şeklinde olacak.

Zira bu zamanda Mehmet Akif'in doğrularına her zaman olduğundan daha çok ihtiyacımız var.

 

Sahne Mehmet Akif Ersoy'un!

Projenin başında yine Ahmet Yenilmez var. Tek kişilik bir oyun olacak. Oyunun yazarı Temrin Dergisinden tanıdığımız Uğur Uzunok. Oyunun yönetmenliğini Azerbaycan tiyatrosunun en önemli ismi Hilali Hasanov yapıyor. Oyunun müziği ise Neyzen Tevfik'ten"

Uğur Uzunok
Uğur Uzunok

Oyunun ilk gösterimi Mehmet Akif Ersoy'un doğum tarihi olan 20 Aralık'ta, İstanbul'da Muammer Karaca Tiyatrosu'nda. İkinci gösterim ise üstadın ölüm tarihi olan 27 Aralık'ta Ankara Küçük Sahne'de. İki yıl boyunca farklı illerde de sergilenecek.

Oyun, Mısır apartmanının da içinde olduğu bir sürprizle başlayacak. Yine Mısır apartmanının bilinmeyen yönleri bu oyunda yer alacak.

Bu oyunu izledikten sonra hepimiz muhtemelen Mehmet Akif Ersoy'u düşüneceğiz ve utancımızdan birbirimizin yüzüne bakmadan salonu terk edeceğiz.

Mehmet Akif dönüyor.

Ya siz!

Nerdesiniz?

 

E.Fatih Bilge, haber verdi ama "ya siz nerdesiniz" diye sormadan da edemedi!

efbilge[at]gmail.com

dunyabizim