Kudüs'te sanal gezi

Kudüs'te sanal gezi

Tarihi ve turistik mekanların tanıtımıyla adını duyuran 360tr multimedya grubu, Kudüs'teki üç dinin kutsal mekanını panoramik fotoğraf teknolojisiyle internete taşıdı. Gezmek için tıkla!

İstanbul'da 6–7 Nisanda gerçekleştirilecek Birleşmiş milletler (BM) 2. Medeniyetler İttifakı Forumu kapsamında hazırlanan proje ile Kudüs'teki üç dinin kutsal mekanını üç boyutlu panoramik fotoğraf teknolojisiyle internete taşıyan multimedya grubu, çalışmalarını ''İnsanlığın Ortak Projesi: Kudüs'' adıyla ziyarete açtı.

2. Medeniyetler İttifakı Forumu'nun ana teması çerçevesinde tasarlanan proje 7 kişilik bir ekip tarafından yaklaşık 6 ayda tamamlandı.

Saha çalışmalarını fotoğraf sanatçısı Aykut İnce'nin yürüttüğü projede, fotoğrafların çekimi için İsrailli yetkililerden özel izin alındı.

''www.360tr.com/kudus'' adresinden sanal olarak gezilebilecek internet sitesinde üç dinin kutsal mekanlarına ilişkin Türkçe, İngilizce, Almanca, Farsça, Arapça ve Rusça içerikler hazırlandı.

Proje yönetmeni İmdat Demir, yaptığı açıklamada, Kudüs'ün dünya üzerindeki önemine değinerek, ilk defa uluslararası bir projeye imza atmaktan mutlu olduğunu ifade etti.

İnternet üzerinden ziyarete açılan bölümde Müslümanlar, Museviler ve Hristiyanlara ait üç kutsal mekanın panoramik fotoğraflarının yer aldığını kaydeden Demir, şöyle konuştu:

''Kudüs, yeryüzü nüfusunun neredeyse tamamına yakınının ortak şehridir. İnsanlığın dünyayı anlamlandırma sürecinde başvurduğu referans bir imgedir. İnsanlığın inşa ettiği ortak projedir Kudüs. Camiler, kiliseler ve sinagoglar adeta iç içe girmiş durumda. Bu anlamda projemiz bir vurgu projesidir. Çalışmamız, Kudüs'ün çok kültürlü yapısını, oradaki farklılıkların aynı proje içerisinde barışa ve huzura vurgu yapacak şekilde öne çıkaran bir strateji çerçevesinde global farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.''

Projenin üç semavi dinin kendilerini ifade ettikleri sembol mekanlar üzerinden hareketle tasarlandığını belirten Demir, ''Bu bakımdan ilk aşamada Mescid-i Aksa, Ağlama Duvarı, Büyük Kabir Kilisesi seçildi. Sanal ortamda herkese üç boyutlu konforlu gezi imkanı sunuldu. Proje, yayınlanan kısmıyla genel tasarımının ilk ve en önemli aşaması olarak yapıldı. Projenin diğer aşamalarında Kudüs'te bulunan diğer dini mekanların yer alacak'' dedi.

Daha önce Topkapı Sarayı, Ayasofya, Fener Rum Patrikhanesi ve Mardin Süryani Kadim Kırklar Kilisesi'ni de aynı yöntemle sanal ortama taşıdıklarını hatırlatan İmdat Demir, gelecek aylarda ''İnsanlığın Ortak Projesi: İstanbul'' konsepti çerçevesinde İstanbul'daki diğer cemaatlere ait kilise ve sinagogları Suriye ve İran'ın kadim kentleri ile Mekke ve Medine'yi de 3 boyutlu olarak internet ortamına taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

SANAL TUR İÇİN TIKLAYINIZ