Kafkasya Emirliği İstihbarat Başkanından Açıklamalar

Kafkasya Emirliği İstihbarat Başkanından Açıklamalar

Kafkasya Emirliği İstihbarat-Analitik Servisi başkanı Movladi Udugov'un Furkan Dergisine verdiği röportaj...

Osman Akyıldız: Sayın Movladi bey, Emirlik ilanı bir dizi tartışmayı da beraberinde getirdi. Bunlardan birisi Emirlik ilanının Çeçen ulusal mücadelesine zarar verdiği ve bu işin Çeçenya'daki birkaç tane Arab mücahid tarafından yapıldığı iddiasıydı. Emirlik ilanının arka planı, kökleri ve ideolojik duruşunu bize anlatabilir misiniz?

Movladi Udugov: Kafkasya Emirliği karşıtları tarafından yayılan konu etrafında tüm söylenenlerin ve dedikoduların % 100 yalan olduğunu hemen söylemek isterim. Mücahidlerin desteği olmaksızın, onların arzuları olmaksızın, komutanların hiç birisi Mücahidleri Kafkasya Emirliği'ni kabul etmeye zorlayamayacağı normal olan her insan için açık-anlaşılır olmalıdır.

Tam olarak Mücahidlerin talepleri doğrultusunda Dokka Umarov Kafkasya Emirliğini ilan etti, durum budur. Emirlik ilanını takiben Mücahidlerin tamamı Dokka Umarov'a biat etti. Herkes bu kararı memnuniyetle karşıladı.

Bundan başka, Abdul Halim ve Şamil Basayev'in zamanlarında bir Kafkas Cephesi oluşturuldu. Bu ortak bir Kafkas Devletinin ilan edilmesine doğru atılan ilk adımdır. Bu herkes tarafından bilinir. Bu pek çok kere Abdul Halim'in kendisi ve Basayev tarafından söylendi.

Herşeyin nasıl olduğunu anlatan Emir Seyfullah (Anzor Astemirov) bu konu hakkında daha detaylı yazdı ve İslam devleti kurulmasını talep eden Mücahidlerdir. Kafkasya Emirliği karşıtları tarafından söylenen her şey bir yalandır sadece bir yalan. 

Emirlik ilanını aslında bir ideolojik duruşu belirleme ilanı olarak da görebilir miyiz? 

Emirliğin ilanı, ideolojik ve politik duruşun da bir ilanıdır. Bu ilan Şeriat ve İslam'la çelişen bütün her şeyin reddedilmesidir. Çeçenya'da ve Kafkasya'da Mücahidler kendi başlarına icat edilecek hakları kazanmak için ölmüyorlar ancak Şeriat kanununu kurmak için ölüyorlar. 

Emirlik ilanının arkasında sizin ve birkaç arkadaşınızın olduğu söyleniyor. Ne dersiniz? 

Bu doğru değildir. Sadece aptal insanlar yurt dışında oturarak Mücahidleri kontrol edebileceklerini ve kendi isteklerini onlara dayatabileceklerini düşünebilir. Bu saçmadır.

İlk yerde sıradan Mücahidler, daha sonra onların Emirleri ve ondan sonrada Kafkasya Emirliği Emiri, Dokka Umarov Kafkasya Emirliği'nin ilanı arkasındadır. Fakat ben kişisel olarak bu kararı destekledim. Bu kararın tarihi ve çok önemli olduğuna inanıyorum. 

Kafkasya'daki mücadelenin bittiği, Kadırov'un Çeçenistan'a tamamıyla hakim olduğu iddia ediliyor. Genel olarak Kafkasya'da, özel olarak da Çeçenya'da direnişin durumu ne durumda? 

Bu iddialar gerçekleri temsil etmez. Bu bir Rus propagandasıdır. Gerçekte, bütün herşey bunun tam olarak tersidir. Mücahidlerin güçleri büyüyor. Çeçenya'nın dağlık kesimlerinin büyük çoğunluğu Mücahidlerin kontrolü altındadır. Tepelik alanlarda Mücahidler operasyonlar gerçekleştirmekteler ve son zamanlarda şehirlerdeki saldırılarını da hızlandırdılar.

Rus propagandası Moskova'nın yardımıyla Kadırov'un Mücahidleri yendiğini söylemekten hoşlanır. Ancak bu bir yalandır. Bunun tam tersine, Mücahidlerin sayısı 3 kat fazlalaşmıştır. Çok büyük miktarda genç insan Mücahid saflarında kendilerinin kabul edilmesini Mücahidlerden istiyor.

Dağıstan, İnguşetya ve Kabarday Balkar'da durum aynıdır. Saldırı operasyonları, sabotaj eylemleri ve tuzaklar her yerde gerçekleştirilmektedir. Kafkasya'daki son gelişmeler Rusların ve Rusların kuklası Kadırov gibi olanların ve diğerlerinin söyledikleri her şeyin bir yalan olduğunu gösterdi. Mücahid güçleri büyüyor. 

Kafkasya'daki mücahidlerin sayısı iddia edildiği gibi "dağlardaki 50-60 kişi" mi, yoksa yeterli düzeyde mi? 

Benim verilerime göre, Dağıstan, Çeçenya, İnguşetya, Kabarday Balkar, Osetya, Karaçay Çerkes'in dağlık kesimlerinde doğrudan ellerinde silahlarıyla birlikte 3 bin kadar Mücahid bulunmakta. Kentsel alanlarda operasyon yürüten Mücahidlerin sayılarıyla ilgili olarak bir bilgiye sahip değilim.

Ancak, Mücahidlerin sayısının bugün hiç bir belirleyici önemi yok. İdeoloji ve Mücahidlerin iskeletini denetleyen oluşum bugün için belirleyici önemdedir. 

Bazıları Gürcistan-Rusya savaşında Emirlik yanlılarının Amerika ile işbirliği yapacağını söylüyor. Bu konuda Kafkasya Emirliği'nin konumu nedir? 

Gürcistan'a karşı Rus saldırganlığı sırasında, Kafkasya Emirliği liderliği Dokka Umarov önderliğinde bütün Kafkas halklarını, Rusya'yı Kafkasya'nın dışına atmaya çağıran bir açıklama yayınladı, çünkü bugün hem Kafkas Müslümanları hem de diğer Kafkas milletleri için baş düşman Rusya'dır. Bundan başka açıklama yapılmadı.

Türkiye'deki Zakayev yanlıları Emirlik taraftarlarının Şeyh Şamil ve İmam Mansur'dan başlayan mücadele çizgisini beğenmediklerini, hatta onları tam anlamıyla İslami bir anlayışa sahip insanlar olarak görmediklerini söylüyorlar. Bazıları da Kafkasya Emirliği mücahidlerinin kendilerine karşı çıkanları tekfir ettiklerini, hatta tasavvuf ehlini tamamen dışladıklarını iddia ediyor. Bu konular hakkında neler söylersiniz? 

Zakayev yalan söylüyor. Zakayev ve gurubu Mücahidlerin İmam Şamil ve Şeyh Mansur tarafından yürütülen mücadele çizgisinde gitmesini istememektedir. Gerçekten, Emirliğin ilanı daima bütün bir Kafkas İslam Devleti kurma arzusunda olan İmam Şamil ve Şeyh Mansur'un davasının doğrudan devamıdır.

Bugün Avrupa'da sessizce yaşamakta olan Çeçen ulusal demokratlar yalanlar yaymaktalar. Onlar bütün bir Kafkas devleti istemiyor. Bugün onlar zaten açıkça Kadırov ve Rusya tarafına iltica ettiler. Zakayev Kadırov ile olan müzakerelerini halka açıkladı ve politikaları için onu övdü. Kimin kim olduğunu anlamak için gerekecek diğer deliller başka ne olabilir?

Sufizmi takip edenlerle ilgili olarak, Çeçenya'da ki sufi toplumu Rus kâfirlerin kuklaları haline döndüren Kadırov'un kendisi ve onun haydutlarıdır. Kadırov'un baskısı altında sufi toplumun temsilcilerinin çoğu Rus gizli servislerinin paralı ajanı oldu. Böyle yaparak Kadırov, Sufileri kendi kendilerine böldü. Güç-iktidar şimdi Kadirilerde ve Nakşibendîler küçük düşürülen durumdadır. Bütün bu olanlar gençler tarafından görülüyor ve seçimlerini kendileri yapıyor. 

Türkiye'de etkin bir Nakşibendi cemaati olan Mahmud Ustaosmanoğlu Efendi'ye yakın bir dergi, Ramazan Kadırov'un Mahmud Efendi tarafından kendisine sarık, cübbe, ibrik vs. gönderildiğine dair yaptığı açıklamada Kadırov'u yalancılıkla suçladı ve Mahmud Efendi'nin Şamil Basayev'e hediyeler gönderdiği ve sürekli olarak yardım ettiğini bildirdi. İstihbarat-Analitik Servisi başkanı olarak Kadırov'un bu iddialarını nasıl yorumluyorsunuz? 

Kadırov bir vatan haini ve bir mürteddir. Bu yüzden, onun hiç bir sözü ve açıklaması kabul edilemez. O sıradan bir yalancıdır. Ne yazık ki, gazetecilerinde dâhil olduğu, Türkiye'deki bazı insanlar bunu bilerek bu mürtedin reklâmını yapmaya çalışmaktadır.

Kadırov, Rusya'nın bir köpeğidir. Ve bu köpek asla Türkiye'nin bir dostu olamaz. 

İslam dünyasının her bir köşesinde hapislerde yatan Müslümanlara yönelik bir mesajınız var mı? Irak'taki, Afganistan'daki, Somali'deki, Filistin'deki, Moro'daki ve diğer bölgelerdeki mücahidlere yönelik mesajlarınızı alabilir miyiz? 

Biz küresel değişimler devrinde yaşıyoruz. İslam canlanıyor ve bu süreç durdurulamaz. Bu yüzden, karşıtları en azından İslam'ın canlanmasını yavaşlatmayı istiyorlar. Her Müslüman nerde bulunuyor olursa olsun öncelikli olarak Allah'a güvenmeli ve sabırlı olmalı. Böyle yaparak, gücümüze ve imkânlarımıza göre hareket etmeliyiz. Netice Allah'tandır.

Allah'a kardeşlerimizi düşman hapishanelerinden kurtarması ve onlara sabır ve İman vermesi için niyazda bulunuyoruz. 

Furkan dergisine bu röportaj imkanını verdiğiniz çok teşekkür ederiz. 

Furkan Dergisi