İsrail'den İran'a Tehdit
ABD ve israil arasında İran'a karşı ortak strateji geliştirilmesinin ardında tehditlerde artış gözlemlendi.
İsrail Başbakan Yardımcısı Şaul Mofaz, ABD ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programını sona erdirmek için "tüm seçeneklerin masada olduğunu" belirtti.
Şu an uygulanan stratejilerden birinin yaptırım ve İran'a karşı birleşik bir cephe oluşturmak olduğunu kaydeden Mofaz, bununla birlikte tüm seçeneklerin masada olduğundan da şüphe duyulmaması gerektiğini ifade etti. İsrail ve ABD, İran'ı nükleer enerji programını nükleer silah elde etmek maksadıyla kullanmakla suçluyor. Tahran yönetimi ise bu iddiaları sürekli olarak yalanlıyor.
Meselenin müzakere yoluyla çözümüne yönelik fırsatların azaldığını vurgulayan Mofaz, halk radyosuna yaptığı açıklamada, "son çare olarak askeri güç kullanma seçeneğinin" saklı tutulduğunu belirtti. Mofaz'ın bu hafta başında ABD'ye yaptığı ziyaret sırasında iki ülkenin İran'ın nükleer programına karşı ortak bir stratejisi geliştirmesi için müşterek çalışma komitelerinin kurulmasına karar verilmişti.
Bu çerçevede bir komitenin, İran'ın nükleer programı hakkında istihbarat çalışması yapacağı, diğerinin ise Tahran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermesi için uluslararası yaptırımlarla ilgileneceği belirtilmişti.
