İsmet Özel"in şiir masalı

İsmet Özel"in şiir masalı

Aylık olarak yayın hayatına devam eden "Ay Vakti" dergisi, Nurettin Durman'ın "Hatırladınız mı bilmem" şiiriyle açılıyor...

Aylık olarak yayın hayatına devam eden "Ay Vakti" dergisi, Nurettin Durman'ın "Hatırladınız mı bilmem" şiiriyle açılıyor. Naz Ferniba, Seyir Defteri öykülerinde "insanı" anlatıyor.


A. Vahap Akbaş, Şeref Akbaba, Necmettin Evci, Recep Garip Eyyüp Azlal ve Selami Şimşek'in katkıda bulunduğu dergide, Salih Uçak'ın "İsmet Özel'in şiir masalı üzerine" başlıklı incelemesinden notlar;

İsmet Özel'e göre şiir, modern zamanlarda insanı 'herkesleştiren' hegemonyadan koruyan etkili bir silahtır. Şiir, Özel'e 'farkındalık' mefhumunu kazandırmış ve 'otantik duruş'un ilk kapılarını açmıştır. Ona göre şiir, sığınılan en güvenilir limandır.

(...)

Bazı sanatçılar bu noktada kendini toplumdan soyutlar. Bu soyutlama bazen kalıcı hale gelebiliyor. Sanatçı 'fildişi kuleden' inemediği için de çeşitli marazî bakış açılarına sahip olmaya başlıyor. Özel, bu hastalığa 'kadirşinas bir itaatsizlik ve tevarüs edilmemiş asalet'le karşı koymayı başarmıştır.

"Gizemli bir dehliz gibi şehri dolaşıyorum sıkıca tutuyorum kendimi şehre karışmaktan alıkoymaya."

Özel'in "şehre karışmaktan kendini alıkoyması" sadece bir "herkesleşmeme" refleksidir.

(...)

Özel hiçbir zaman "asude bir bahar ülkesinde" yaşayan "miskin bir derviş" olmadı. O, fırtınalı bir hayatın kaosu içinde 'mutedil bir ergen' olarak hayatı sorguladı, sorgulamaya devam ediyor. Denilebilir ki onun şiiri, "gırtlaktan taşan bir şiirdir." "Haksızlığa uğrayanların bir haykırışıdır."

(...)

İsmet Özel'in masalı devam ediyor. Yaşayan bir masal olarak şiiri yeni yorumlara ve yeniden yorumlamaya açıktır.


vakit