İslamiyeti yasaklayan Angola nerede?

İslamiyeti yasaklayan Angola nerede?

38 yıllık Angola yönetiminin İslam dinine karşı böyle bir tavır takınmasına “radikal gruplar”ın neden olduğu idida ediliyor; ancak işin arkasındaki gerçek nedenler bilinmiyor

Güneybatı Afrika ülkelelerinden Angola'nın aldığı karar İslam dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. Ülke yönetimi, din olarak kabul etmedikleri İslamiyet'e ait mabedleri de yıkma kararı aldı. 38 yıllık bu
Angola yönetiminin İslam dinine karşı böyle bir tavır takınmasına “radikal gruplar”ın neden olduğu idida ediliyor; ancak işin arkasındaki gerçek nedenler bilinmiyor. Yaklaşık 20 milyonluk nüfusu bulunan üllkede 100 bine yakın Müslüman nüfus bulunuyor. Ülkenin başkenti Luanda’da iki tane cami mevcut. Yönetim bu iki camiyi yıkma kararı aldı.
Angola'da inanç olarak halkın yüzde 46'sı yerel inançlara sahip, yüzde 53'ü Hristiyan...  Müslümanlar ise yüzde 1'e yaklaşan bir orana sahip.
Bu ilginç kararı alan Angola'nın nerede ve nasıl bir ülke olduğu merak ediliyor.
İşte bir Afrika ülkesi olan Angola:
Angola güneybatı Afrika'da, Namibya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Zambiya ile komşu olan, batısında Atlas Okyanusu bulunan bir ülke olarak biliniyor. Angola'ya ait olan ve ülkeye sınırı olmayan yakındaki Cabinda ili de Kongo Brazaville ile sınıra sahiptir. Eski bir Portekiz sömürgesi olan ülkenin önemli ölçüde doğal kaynakları petrol ve elmas olarak bilinir.
Başkenti Luanda olan Angola’nın toplam nüfusu 2009 verilerine göre 18 milyon 498 bin. Ülke 1975  yılında Portekiz’den bağımsızlığını kazanarak kuruldu. Yönetim şekli Cumhuriyettir. Kişi başı milli gelirin 6 bin dolar olduğu ülkenin gayri safi milli hasılası 100 milyar dolar olarak biliniyor. Ülkede etnik grup olarak ise yüzde 37 Ovimbundular, yüzde 25 Mbundular, yüzde 2 Bakongolar, yüzde 1 Avrupalılar ve yüzde 22 diğer milletlerden topluluklar bulunuyor.
PORTEKİZ SÖMÜRGESİ
Ülke, unvan olarak bir demokrasidir ve Angola Cumhuriyeti (Portekizce Republica de Angola) adını taşır.
Ülkenin ismi, bu toprakların 16'ncı yüzyıldaki yerli sahipleri olan Bantuların kullandıkları N'gola kelimesinden sömürge döneminde Portekizce'ye geçmiş. 1951'de sömürge ülke, Portekiz'in bir denizaşırı yönetimi olarak yeniden şekillendirildi, Portekiz Batı Afrikası olarak da adlandırıldı. Portekiz, sömürge yönetimini lağvetmeyi reddedince bağımsızlık için silahlı mücadele hareketleri başladı.
ÖZGÜRLÜK HAREKETLERİ
Angola'nın Bağımsızlığı İçin Halk Hareketi; (Movimento Popular de Libertação de Angola, MPLA). Portekiz'de ve Doğu Bloku'ndaki komünist partilerle bağlantıları olan bir hareketti. Angola Ulusal Bağımsızlık Cephesi (Frente Nacional de Libertação de Angola, FNLA); kuzeydeki Bakongo bölgesinde etnik bir tabanı olan ve ABD ile Zaire'nin Mobutu rejimiyle bağlantıları vardı.
1975 YILINDA KURULDU
Angola'nın Tümden Bağımsızlığı İçin Ulusal Birlik (União Nacional para a Independência Total de Angola, UNITA); ülkenin merkezindeki Ovibundu etnik bölgesi temelli bir hareketti. 25 Nisan 1974'de Portekiz'de meydana gelen Karanfil Devrimi, Portekiz yönetiminin Angola ve Mozambik gibi deniz aşırı sömürgelerinde bulunan askerlerini geri çekme kararı almasına neden oldu. Böylelikle, Angola'da 14 yıldır süren gerilla savaşı da bağımsızlıkla sonuçlandı.
İÇ SAVAŞ
Ancak bundan sonra da, politik kökenleri ve dış destekçileri farklı MPLA, UNITA, FNLA arasında iç savaş devam etti. 1991'de bu gruplar çok partili sisteme geçilmesi konusunda anlaştılarsa da ve sonraki yıllarda seçimler yapıldıysa da 2002'de liderlerden birinin vurulmasını da içeren iç çatışmalar bitmedi.
Angola birçok Afrika ülkesi gibi, patlak veren salgın hastalıklarla mücadele eden bir ülkedir.

İslamiyeti yasaklayan Angola nerede?
Ülkede petrol, elmas ve demir yatakları ile fosfat, bakır, altın, boksit ve uranyum gibi doğal kaynaklar bulunmaktadır.