IŞİD Musul'da Osmanlı Arşivini Havaya Uçurdu

IŞİD Musul'da Osmanlı Arşivini Havaya Uçurdu

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u kontrol eden IŞİD, devlet kütüphanesindeki binlerce kitabı ve Osmanlı belgelerinin de olduğu 700’den fazla nadir el yazmasını patlayıcılarla yakarak yok etti

Haziran ayından bu yana Irak’ın ikinci büyük kentine hükmeden cihatçı örgüt IŞİD, insanlığın ortak hazinelerine saldırılarını sürdürüyor. Suriye’de tarihi kutsal mekânları yok eden, antik dönemden kalan eserleri satan IŞİD; bu sefer Musul’daki devlet kütüphanesini hedef seçti. On binden fazla kitaba, 700’den fazla nadir elyazmasına ev sahipliği yapan kütüphane patlayıcılarla havaya uçuruldu. Kütüphanenin direktörü Hanim el Taan, el yapımı bombaların kullanıldığını belirtti. Daily Mail gazetesi, Musul’un önde gelenlerinin saldırıdan önce IŞİD militanlarını vazgeçirmeye çalıştığının fakat başarısız olduklarını belirtti. Independent gazetesine konuşanhaberci Elijah J. Magnier ise bir kütüphane görevlisine dayanarak 112 binden fazla kitabın ve yazmanın yok edildiğini; bazılarının da UNESCO’nun koruma listelerinde olduğunu öne sürdü.                                 

                                                                                        www.tevhidhaber.com
Eserler İngiltere’ye kaçırıldı
Görgü tanıklarına göre militanlar, kütüphanedeki öğrencilerin korku dolu bakışları altında bütün yazılı eserleri üst üste yığıp bir tepe oluşturup bombaları attılar. AP haber ajansına konuşan bir görgü tanığı, bir IŞİD’cinin kitapları yakmadan önce “Bunlar kâfirliği ve Allah’a itaatsizliği yağıyor. Yakılmaları lazım” dediğini aktardı. Yakılan eserlerin arasında Osmanlı döneminden haritalar, gazeteler ve belgeler olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan, Times gazetesi tarihi eser Kaçakçılığı yapan IŞİD’in yağmaladığı 100’den fazla eserin İngiltere’ye kaçak yollardan sokulduğunu belirtti. Gazeteye konuşan arkeolog ve sanat tarihçileri, İngiltere’ye eser kaçakçılığını Afrika’dan ‘kanlı Elmas’ ticaretine benzetti.