İş arayan başörtülü kız konuştu

İş arayan başörtülü kız konuştu

Çilek Mobilya ile çalışmak isterken yanlışlıkla Çilek Grup adındaki farklı bır fırmaya iş başvurusunda bulunan, karşılığında hakaretlere maruz kalan başörtülü kız konuştu.

Şeyma Engin hanıma telefon yolu ile ulaşıldı.  Şimdi sizinle olayda mağdur edilen arkadaşımızla gerçekleştirilen röportajı paylaşıyoruz.
 
C.B : Şeyma hanım,öncelikle geçmiş olsun.Konuya geçmeden önce bize kısaca kendinizden bahsedermisiniz? Her hangi bir üniversite eğitimi aldınız mı ya da biz uzmanlığınız var mı? Ya da iş deneyimi?

Ş.E : Hassasiyetiniz için öncelikle teşekkür ederim. Adım Şeyma Engin 22 yaşındayım. Adını vermek istemediğim bir üniversitenin Mimari-Restorasyon bölümünden yeni mezun oldum. Pek tabiî ki her üniversite mezunu gibi iş aramakla geçiyor zamanım.İş deneyimim henüz olmadı Ayasofya'da yaptığım stajı saymazsak tabii.
 
C.B :Daha önce bu ve bunun gibi ayrımcılığa dayalı engellemeler ve hakaretlere maruz kaldınız mı?

Ş.E : Hayır ılk defa başıma böyle bır olay geldi.
 
C.B :Bahsi geçen Çilek Gurup iş merkezine iş başvurunuzu nasıl gerçekleştirdiniz?Herhangi bir mülakat oldu mu?

Ş.E : Google'dan iş ilanlarına bakıyordum bu firmanın yetiştirilmek üzere eleman aradığını  gördüm Çilek Mobilya sandığım bu firmaya cevabımı gönderdim pek çok yere gönderdiğim gibi fakat firmanın çilek mobilya değil Çilek Grup adıyla çalışan farklı bır fırma olduğunu,ben de bana gelen cevap maılı ıle anlamış oldum.
 
C.B :İş başvurunuzun cevabı olarak gelen hakaret dolu mail ;
 

"  Şeyma Hanım;
 
Başvurunuzu inceledik. Üzgünüz.
 
Laik Atatürk Türkiye'sinde yaşayan, cumhuriyet çocukları ve muhafızlarından oluşan bir kurum olarak sizin gibi başörtüsü, türban, tesettür şeklindeki bez parçalarını dini inançlar ile hiçbir bağlantısı olmamasına rağmen bu şekilde gösteren, tamamen siyasi amaç güden, din üzerinden ticaret, din üzerinden siyaset yaparak din sömürüsü yapan insanları bünyemizde barındırmıyoruz.
 
Unutmayınız; Demokrasi gericiliğin önünü açmak değildir.
 
İş arayışınızda başarılar.
 
Fatih bölgesini denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.
İyi Çalışmalar.. Emir Onur Çilek Çilek Grup"

 Aynen metni olduğu gibi paylaştım.Bu cevabı almayı gerektirecek herhangi bir ön görüşmeniz oldu mu ?
Ş.E : Hayır ne bu firmayla ne de bana maılı gönderen şahısla hiçbir görüşmem olmadı.Dediğim gibi bir çok yere maıl atıyorum burasıda benım için sadece iş başvurusu yaptığım özel bir kurumdu ama dediğim gibi Çilek Mobilya sanarak kendi işimle ilgili diye maıl attım.Firmanın benım işimle ilgili olmadığını bilmıyordum.

 C.B :Başörtülü yaşamanın ağırlığını taşıyan bizler sık sık buna benzer olaylara maalesef muhatab oluyoruz.Sürekli yaşanıyor olması elbet alışılmış ve olağan olmasını gerektirmez.Bu anlamda bu maili siz de nasıl bir etki bıraktı?

Ş.E : Çok fazla iş ve hayat tecrubesı olmayan bır ınsan olarak ılk etapta ben sadece iş başvurusu yaptım gelen cevabı görunce çok üzüldüm, kırıldım,şaşkınlıkla defalarca okudum çünkü inancım gereği örttüğüm başörtüme dil uzatılmış ve dalga geçilmişti. Oysakı tek amacım iş bulabılmektı.
 
C.B :Konu ile ilgili yasal bir süreç başlatmayı düşünüyor musunuz?

Ş.E : Evet yasal hakkımı  kullanacağım..
 
C.B :Konu ile ilgili olarak size destek veren kurumlar ve kişiler var mı?

Ş.E : Evet ağabeyim medya sektörunde olduğu için sağolsunlar benımle ılgılendıler.Mazlumder yaşamış olduğum olayla ılgılı desteklerını ve ellerınden gelenı yapacaklarını bıldırdıler. 
  
C.B :Geçmiş olsun temennilerimizi ekleyerek son olarak bizimle paylaşmak istediğiniz konular varsa lütfen paylaşır mısınız?

Ş.E : Son olarak yaşamış olduğum bu olay benı üzdü belkı ama insan hakkı olan çalışma hakkımı inancım gereği örttüğüm başörtümle aramaya devam edeceğim.Teşekkür ederim..
 
C.B :Teşekkür ediyoruz.
 
  Bir ülke de iş yerlerinin,çalışma merkezi daha doğrusu ekmek kapısı olduğunu düşünüyordum.İnsanların aldığı eğitimi,uzmanlıklarını ve yeteneklerini potansiyel enerjiye dönüştürüp hem kendilerinin hem de toplumun fayda gördüğü bu ve bu tarz iş yerlerinin öncelikli görevleri olan ' hizmet verme ' gerekliliklerinin yerini üstlerine vazife olmayan,insanları tek tipleştirme,onlara mahalle baskısı yapma,kendi doğrularını hakaret içeren bir dille dayatma,küçümseme,toplumdan dışlama,hakaret ederek engelleme,çirkin tahrik ile yöntem sunma,toplumu kamplara bölüp insanlara belirledikleri semtlere tıkma,iş yerlerini malum zihniyete dahil etme,siyasi görüşlerini çalışma alanlarına bulaştırma ve kanunu ihlal edip suç işleme gibi malum zihniyetin görev alanı ilan etme çabalarını etik dışı buluyor,bu konuda mağdur edilen taraflara topulumun her kesimini vicdanlarıyla davranarak destek vermeye davet ediyorum.

derindüşünce