Iraklı Kürtlerle birlik

Bir Amerikan düşünce kuruluşunun "Irak ve Kürtler" konulu raporunda, Iraklı Kürtlerin Türkiye ile birleşebilecekleri ileri sürülüyor. Irak parçalandığı takdirde Kürdistan bölgesi "Musul vilayeti" olarak Türkiye'ye katılabilirmiş. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı Kürdistan Bölge Yönetimi yetkilikleri bu yönde mesajlar veriyorlarmış"

Haberi manşetlerine taşıyan gazeteler ve internet siteleri genellikle "şaşkın"dı. "ABD'nin şaşırtan Kürt raporu" gibi başlıklar kullandılar. Halbuki ortada şaşılacak bir şey yok. Yeni bir şey de yok. Türkiye ile Irak Kürdistanı'nın şu veya bu şekilde birleşmesi / bütünleşmesi / entegrasyonu öteden beri konuşulan bir şey.

Turgut Özal'ın federasyon projesini hatırlayalım"

Mehmet Ağar'ın "Benelüx Modeli" teklifini hatırlayalım"

Ve, Milliyet gazetesinden Devrim Sevimay'ın Seyyid Haşim Haşimi ile yaptığı mülakatı (Mayıs 2008) hatırlayalım:

SORU- (Petrol ve doğalgazla ilgili olarak) Acaba Kuzey Irak'tan Türkiye'ye iri bir dilim düşer mi?

CEVAP- Şu anda Çin'den Norveç'e kadar bütün ülkeler o dediğiniz iri dilimin peşinde, ama Kürtlerin önceliği Türkiye. Bunu pratikte de defalarca kanıtladılar zaten. Öteden beri Türkiye'deki iş adamlarına ve Türk firmalarına öncelik verdiklerini hepimiz biliyoruz. Irak'ın Şii kesimi taahhütlerini İran firmalarına, Sünni kesimi Suriye firmalarına, Kürtler de Türk firmalarına veriyor. Bundan sonra da en çok çalışmak istedikleri ülke yine Türkiye.

S- Neden Türkiye'yi tercih ediyor?

C- Nedeni yok bunun. Türkiye Kuzey Irak'sız, Kuzey Irak Türkiye'siz olmaz. Nokta! Bu böyle bir kader. Türklerle Kürtlerin bir arada olma kaderi. Erdal Şafak'ın da bu konuda önemli bir tespiti var. Diyor ki, 'Siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkiler geliştirilirse Türkiye-Irak sınır hattı sadece kâğıt üzerinde bırakılabilir.' Çok doğru, zaten iki halk bunu gerçekleştirmiş vaziyette. Pratikte arada sınır yok gibi yaşanıyor. Şimdi cesur olup, bunu daha geliştirmek gerekiyor.

S- Özal'ın dediği "entegrasyon" da bu değil mi?

C- Evet, Özal başından beri bunu istiyordu ve geç bile kalındı. Çünkü eğer bu ilişkiler gelişirse çok daha kapsamlı, çok daha önemli projeler de ortaya konabilir.

S- Ne gibi?

C- Kuzey Irak'la Türkiye'nin daha bütünleştiği bir yapı gibi...

S- Konfederasyon gibi bir şeyi mi kastediyorsunuz?

C- Adı her neyse... Ama bu neden olmasın? Bunu niçin hiç düşünmüyoruz ki? (") Bu Kuzey Irak'ta tartışılmayan bir konu değil, konuşuluyor, tartışılıyor. Birçok yetkiliden de duydum"

Bu konuyu gelecek yazılarda da işleyeceğiz inşaallah.

Yeni Şafak

Bu yazı toplam 1169 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar