İki yüzlü İngiltere

İki yüzlü İngiltere

Gezi eylemlerinde polisi, 'canavar' gösteren İngiliz medyası, Hamburg olaylarında polisi 'Melek' gibi gösterdi ve noktayı koydu: Polise taş atarsan, karşılığı sert olur...

TÜRKİYE'deki "Gezi Parkı" gösterilerini günlerce manşetlerinden düşürmeyen ve Başbakan Erdoğan ile Türk polisine ağır hakaretlerde bulunan İngiliz basını, Hamburg'a taraflı gözle bakmayı seçti... Kraliçe Elizabeth'in kontrolündeki BBC, Gezi döneminde Türk polisini, "Canavar" olarak yorumlarken, Hamburg'da Alman polisine "Melek" yakıştırması yaptı.
Hamburg kentinde Rote Flora Kültür Merkezi binasının boşaltılmak istenmesi nedeniyle başlayan olaylar sonrasında 40'ı ağır 500 kişi yaralandı. Olaylarda tek suçlunun göstericiler olduğuna dikkat çeken BBC ve diğer İngiliz gazeteleri, "Polis, güvenliği sağlamak için çaba harcarken, göstericiler taş ve sopalarla saldırdı. Bu tepkiye kimse sessiz kalamazdı ve kalmadı" ifadelerini kullandı.
Almanya Başbakanı Merkel'in İçpolitika Uzmanı Wolfgang Bosbach'ın, "Giderek daha çok polis şiddet kurbanı oluyor" sözlerine yer veren İngiliz gazeteleri, göstericilerin aleyhinde yasaların genişletilmesi gerektiğini iddia etti.
ABD'nin Berlin Büyükelçiliği de vatandaşlarını Hamburg'da 'tehlikeli bölge' ilan edilen ilçelerde dikkatli olmaları yönünde uyardı.
Ayrıca vatandaşlarından, Hamburg'a gitmemelerini istedi. İngiltere de, vatandaşlarına 'Hamburg' uyarısı yaptı. İspanya ve Fransa'dan da benzer uyarılar geldi.

Kaygıyla izliyoruz

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hamburg'daki "tehlikeli bölge" uygulamasına ilişkin "Böyle bir uygulama kaygı verici. Özgürlüklerin tüm Avrupa'da olduğu gibi Almanya'da da evrensel standartarda kullanılması önem taşıyor. Gelişmeleri kaygıyla takip ediyoruz" dedi.
Alman yetkililer, "Altona, St Pauli ve Sternsache bölgelerindeki 'tehlikeli' ibaresinin bir süre daha devam edeceğini açıklamak zorundayız" dedi.