İhvan'a Direniş Suçlaması

İhvan'a Direniş Suçlaması

Mısır Selefi nur Partisi Başkanı Mahyun, Sisi'nin uzlaşma için çaba sarfettiği halde Mursi ve İhvan'ın buna yanaşmadığını, İhvan'ın ABD ile ortak hareket ettiğini iddia etti

Mısır’da Selefi eğilimli Nur Partisi Genel Başkanı Yunus Mahyun, Müslüman Kardeşler’in yanlışlarının, Mübarek rejiminin tekrar yönetime gelmesine neden olduğunu savundu. Mahyun, Sisi'nin uzlaşma için elinden geleni yaptığını fakat İhvan'ın buna yanaşmadığını, Müslüman Kardeşler’in halkı tekfir ettiğini iddia ederek bunun toplumun akidevi ve ahlaki yapısında çatlamalara sebep olduğunu öne sürdü.

Kuveyt “El Ceride” Gazetesi’ne konuşan Mahyun, “Fulul” olarak ifade edilen Mübarek yanlılarının tekrar ordu, polis, yargı ve medyaya geri dönmesine Müslüman Kardeşler’in sebep olduğunu söyledi. Mahyun, Müslüman Kardeşler’e duyulan öfkenin 30 Haziran gösterilerine neden olduğunu, eski rejim yanlılarının ise bunu fırsat olarak kullandıklarını savundu. Nur Partisi Başkanı, parti olarak Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet veya Mübarek’in Vatan Partisi ile işbirliğine gitmeyeceğini de dile getirdi.

Yüksek Askeri Konsey’in Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi’nin Cumhurbaşkanlığına aday olma konusunda istekli olmasını da değerlendiren Mahyun, “Askeri Konsey’in adayı Genelkurmay eski Başkanı Sami Anan değil, Abdulfettah el Sisi’dir” dedi.

Nur Partisi’nin adaylık müracaatları başvuru süresinin bitimine kadar hiç bir  adayı desteklemeyeceğine işaret eden Mahyun, partilerinin yeni cumhurbaşkanı ile ilgili “ülkede uzlaşmayı sağlayarak kutuplaşmayı ortadan kaldırma misyonu üstlenebilecek bir isim olmalı” ifadelerini kullandı.

“SİSİ UZLAŞMA İÇİN ÇABA SARFETTİ İHVAN DİRENMEYİ TERCİH ETTİ”

Mahyun, Sisi ve Yüksek Askeri Konsey’in uzlaşma için çaba sarf ettiğini iddia ederek, bu konuda da Müslüman Kardeşler’i suçladı. Mahyun, İhvan yönetiminin uzlaşmayı değil, 2012 anayasası ve Mursi’nin geri dönmesi konusunda ısrar ederek direnmeyi tercih ettiğini belirtti.

ABD ile İhvan’ın aynı çizgide hareket ettiğini iddia eden Mahyun, Amerikan yönetiminin bölgedeki İsrail çıkarları için Mısır’da kargaşa ortamını tercih ettiğini, Müslüman Kardeşler’in de yönetimi zayıflatmak için aynı tutumu izlediğini söyledi. Mahyun; “ABD ve Müslüman Kardeşler’in çıkarları, Mısır’da kargaşa ortamı noktasında birleşiyor” şeklinde konuştu.

2012 Parlamento seçimlerinde yüzde 17 civarında oy alan Nur Partisi, 2013 yılında ikiye bölündü. Partinin 2014 anayasasını desteklemesine rağmen, Selefiler beklenilen oranda sandık başına gitmedi.

dünyabülteni