“İçecek suyumuz bile yok”

“İçecek suyumuz bile yok”

Filistinli Dr. Nevvaf Et Tekruri ve Ziyad Al Kişavi: “İhtiyaç çok ama maddi gücümüz yok. Topraklarımıza dönmek için sabırsızlanıyoruz. İşgali kabul edersek hainiz. Yahudiler, topraklarımızı terk edene kadar savaşacağız.”

Filistin Mülteci Kampları'nda Ulusal Çalışma Sorumlusu Dr. Nevvaf Et Tekruri ve Maddi Kaynaklar ve Proje Dayanışma Sorumlusu Ziyad Al Kişavi, Vakit muhabiri Hasan Tosun'a, Suriye'deki Filistinli mültecilerin sorunlarını "İçecek suyumuz bile yok" diyerek anlattılar.

Yaklaşık 15 yıldır Suriye'deki Filistin Mülteci Kampları'nda yaşayan Ulusal Çalışma Sorumlusu ve aynı zamanda İslâm Fıkhı alanında doktor olan Nevvaf Et Tekruri ve Maddi Kaynaklar ve Proje Dayanışma Sorumlusu Ziyad Al Kişavi ile İHH Keçiören Şubesi'nde Filistinli mültecilerin sorunlarını ve Filistin-İsrail ilişkilerinin geleceğini konuştuk. Onlar "İşgali asla kabul edemeyiz. Yahudiler topraklarımızı terkedene kadar savaşacağız" diyor.

MADDİ DESTEK LAZIM

- Suriye'de ne kadar Filistinli yaşıyor, sorunları nelerdir?

- Suriye'de 500 bin mülteci var. Yaklaşık 23 tane kamp ve topluluk var. Bunların çoğu çadırlarda yaşamakla birlikte evlerde de yaşayanlar var. Filistinli kardeşlerimizin çok büyük sorunları var. Bunlardan en önemlisi barınma ihtiyacı ve su sorunudur. Evlerde yaşayanlar dediğimiz zaman lüks evler zannedilmesin. Yaklaşık 50-60 yıllık çok eski evler. Öyle evler var ki ne yazın ne de kışın içinde oturulamaz. Bunların imarı için her ev için yaklaşık 1500-5000 dolar para gerekli. Bu nedenle insanlar evden çok çadırda yaşamak istiyorlar. Sorunlarımızı, elektirik, okul, kırtasiye, öğretmen, gıda, tıbbi araç-gereç, ilaç ve cami sorunu olarak sıralayabiliriz. En önemli sorumuz ise sağlıklı içecek suyumuzun olmamasıdır. Kamplarda su kuyuları var. Ancak bunlar yeterli değil. Önümüzdeki süreçte su kuyuları açacağız. Bunu yapmak için maddi destek gerekiyor.

"İHTİYAÇ ÇOK AMA MADDİ GÜCÜMÜZ YOK"

- Sorunları çözmek için ne tür projeler uyguluyorsunuz?

- İşsizlik problemini çözmek için her kampta giyecek üretebilmek için özellikle kadınlarımızın üretime katkı sağlaması için projelerimiz var. Evlerin imarı konusunda çalışmalarımız var. Bir hastanemizin yıllar önce temeli atıldı. Halen yapılmayı bekliyor. Özellikle cami konusunda sıkıntımız var. Bir gönüllü vatandaşın verdiği binayı mescit olarak kullanıyoruz. İhtiyaç var, arazi de var ama yaptıracak maddi gücümüz yok. Bir de gençlerimizi evlendirme projeleri var. Hayır Derneği'nin katkılarıyla toplanan paralarla önümüzdeki günlerde 270 çifti evlendireceğiz.

"TOPRAKLARIMIZA DÖNMEK İÇİN SABIRSIZLANIYORUZ"

- Yardımlar yeterli mi?

- Çok şükür ki biz bu yardımların sayesinde ayaktayız. İHH başta olmak üzere Türkiye'den bazı gönüllü yardım kuruluşları bizlere yardım ediyor. Bu yardımlarla ayaktayız. Bunların devam etmesini istiyoruz. Her insan gibi biz de ülkemize ve topraklarımıza dönmek için sabırsızlanıyoruz. Başbakan Erdoğan'ın Davos'ta sergilediği tavır bizleri çok olumlu etkiledi. Bugüne kadar Türkiye hükümetleri bize karşı hep soğuk baktı.

"SORUN DİRENİŞ DEĞİL, İŞGALDİR"

- İsrail yönetimi, "Filistinliler bize füze attıkları için biz saldırıyoruz" diyor?

- Gerçek sorun ne füzelerin nede de roketlerin atılmasıdır. Asıl sorun akılsızca davranan ABD ve uluslararası kamuoyunun İsrail'i sorgulamamasıdır. Direniş hiçbir zaman sorun olmamıştır. Bugün bütün dinlerde toprakları işgal edilenlerin direniş göstermesi kabul görmektedir. Onlar bizi ve bütün dünyayı kandırmaya çalışıyorlar. Yahudiler dünyanın her yerinde gelerek topraklarımızı işgal etmeye devam ediyorlar. Burada asıl sorun İsrail'in topraklarımızı işgal etmesi sorunudur. Normal bir insan, kardeşinin bile evinde yaşamasını istemiyor, biz niye Yahudileri evimize kabul edelim? Yahudilerle sonuna kadar savaşımızı sürdüreceğiz. Eğer İsrail işgalini kabul edersek biz hainiz. Onlar orda yaşarken biz rahat edemeyiz. Ülkemiz topraklarını kurtarıncaya kadar savaşmayı sürdüreceğiz.

"OBAMA SAMİMİ İSE İSRAİL'İ 1967 SINIRLARINA ÇEKSİN"

- ABD Başkanı Obama'dan olumlu bir beklentiniz var mı?

- Tarih insana çok şey öğretiyor. Biz geçmişten çok şey öğrendik. Obama pozitif bir görüntü çiziyor ama gerçekçi değil. ABD Başkanı kim olursa olsun biz Filistinliler olarak ABD politikalarına güvenmiyoruz, bu nedenle kesinlikle teslim bayrağını çıkarmayacağız. Eğer samimi ise İsrail'i, 1967 sınırlarına geri çeksin. Obama'nın söylediği sözlerin bizim için hiçbir anlamı yok. Bu aynen futbol topunun devamlı hareket etmesine ama hiçbir şey çıkmamasına benziyor. Söz değil, icraat bekliyoruz.

- İsrail ile barış mümkün mü?

- Hayır. Biz Siyonistlerle topraklarımızı terk etmedikleri sürece asla barış yapmayacağız. İsrail'le barış yapmak İslâm fıkhına göre de caiz değildir. Yahudiler Filistin'i terk edene kadar onlarla savaşacağız. Filistin halkı direnişi asla bırakmayacak, çünkü halk tercihini direnişten yana yapmıştır. İsrail ile ateşkes yaparız ama barış asla olmaz. Bizim amacımız İsrail'le barış yapmak değil, illegal işgali sona erdirmektir. Bu nedenle işgal bitene kadar savaşacağız.

HASAN TOSUN - VAKİT