İbn Sina Anılıyor

İbn Sina Anılıyor

Birinci milenyumda Orta Asya’da yaktığı ışıkla yüzyıllar sonrasını aydınlatan fikirlerin sahibi İbn Sînâ, ikinci milenyumda İstanbul’da uluslararası bir sempozyumda...

Birinci milenyumda Orta Asya'da yaktığı ışıkla yüzyıllar sonrasını aydınlatan fikirlerin sahibi İbn Sînâ, ikinci milenyumda İstanbul'da uluslararası bir sempozyumda anılıyor. 2010'lu yıllara gelindiğinde İbn Sînâ'nın yakmış olduğu ışık, Orta Asya siteplerinden dünyayı aydınlatmaya devam ediyor.

İbn Sîna, çağını aşan fikirleri ile Avrupa'yı etkileyen, Aristo felsefesini doğuda benimseten ve eserleri Avrupa Üniversitelerinde 18.y.y.la kadar ders kitabı olarak okutulan Filozoftur. 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü'nce düzenlenip, Kültür A.Ş tarafından organize edilen "Uluslararası İbn Sina Sempozyumu", Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İslam Felsefecileri Derneği'nin katkılarıyla 22 – 24 Mayıs 2008 tarihleri arasında Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.

22 Mayıs 2008 Perşembe günü saat: 10.00'da Prof. Dr. Esin Kahya'nın açılış konferansıyla başlayacak olan sempozyumda Hayrani Altıntaş, İlhan Kutluer, Mahmut Kaya, İsmail Kara, Ekrem Demirli, ABD'den John McGinnis, Frank Griffel, Yahya Michot; İran'dan Pirooz Fatoorchi, İsrail'den Y. Tzvi Langermann, Belçika'dan Jules Janssens, Almanya'dan Heidrun Eichner, Türkmenistan Tahir Aşirov gibi yurtiçi ve yurtdışından 50'nin üzerinde seçkin İbn Sînâ uzmanı tebliğ sunacak.

Bu Sempozyum, ülkemizde münhasıran İbn Sînâ'yı konu edinen uluslararası toplantıların üçüncüsüdür. Daha önceki toplantıların ilki 1937 yılında bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle Türk Tarih Kurumu tarafından; ikincisi, 1983 yılında Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenmiştir. İbn Sînâ hakkında son yirmi beş yıldır sürdürülen araştırmalar ülkemizde geniş katılımlı yeni bir sempozyum düzenlenmesini bilimsel bir gereklilik haline getirmiştir.

Bu ihtiyacı bir ölçüde karşılamak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi himayesinde, İbn Sînâ'nın felsefî ve bilimsel mirasını ele alan bir sempozyum düzenlenmektedir.

İbn Sînâ Kimdir?
İbn Sînâ (tam adı Ebu Ali el-Hüseyin ibni Abdullah ibn-i Sina el-Belhi) (d. 980, Buhara yakınları - ö. 1037, Hemedan), Türk filozof ve hekim. Samanoğulları sarayı kâtiplerinden Abdullah Bin Sina'nın oğlu olan İbn-i Sina; babasından, ünlü bilgin Natili'den ve İsmail Zahit'ten ders aldı. Geometri (özellikle Eukleides geometrisi), mantık, fıkıh, sarf, nahif, tıp, doğabilim üstüne çalışmalar yaptı. Farabi'nin El-İbane's aracılığıyla Aristoteles felsefesini ve metafiziğini öğrenip, hastalanan Buhara prensini iyileştirince (997) saray kütüphanesinden yararlanma olanağına kavuştu. Babası ölünce, Cür-can'da Şiraz'lı Ebu Muhammed'den destek gördü, (Tıp Kanunu'nu Cürcan'da yazdı). Çağında tanınan bütün Yunan filozoflarının, Anadolu doğacılarının yapıtlarını incelemiştir.


Başlıca Eserleri:
el-Kanun fi't-Tıb: İbn Sînâ'nın ünlü eseri "Kanun" tıp ile ilgili zamanının bilgilerini ihtiva eder. Orta Çağ'da dört yüz yıl Batı'da ders kitabı olarak okutulmuştur. Latinceye 10 çevirisi yapılmıştır.

Kitabü'n-Necat: "Kurtuluş Kitabı", metafizik konularda yazılmış özet bir eserdir.

Risale fi-İlmü'l-Ahlak: "Ahlak Konusunda Kitapçık"

İşarat ve'l-Tembihat: "Belirtiler ve Uyarılar": Felsefe ve metafizik konularında yazılmış çok önemli bir eserdir.

Kitabü'ş-Şifa: Mantık, Matematik, Fizik, İlahiyat, Metafizik konularında yazılmış 11 ciltlik hacimli bir eserdir. Bir çok kereler Latinceye çevrilmiş ve ders kitabı olarak okutulmuştur.