Hayali Devletimizi Tanımalarının Bedeli Ne?

Hayali Devletimizi Tanımalarının Bedeli Ne?

Arap ve Batı ülkelerinden yüzden fazlası onlarca yıl öncesinden Filistin Kurtuluş Örgütü'nü tanıdı. Bedeli ne idi?

Dr. Isam Şaver

Brezilya, 1967 sınırlarında bir Filistin devletini tanıdığını ilan etti ve ardından Arjantin de ona katıldı. Belki de bu "tanıma modası" tüm Latin Amerika'yı kaplayacak. Hatta bazı Afrika ve Asya ülkelerine ve zor da olsa Avrupa ülkelerine sıçrayabilir. Fakat bu tanımalar ne anlama geliyor? Ne getirecek? Niçin özellikle tam bu vakitte Filistin devletini tanıyorlar?

Askeri olarak hâlâ işgal altında olan ve meşru sahiplerinin hakları yenen tek devlet Filistin. Bununla birlikte uluslararası toplum Filistin topraklarının büyük çoğunluğu üzerindeki "İsrail" işgalini meşru kabul ediyor ve 1967 yılında işgal edilen toprakların "İsrail" tarafından işgal edildiğini itiraf ediyor. Fakat Yahudilere her türlü desteği sunarken Filistin halkına politik amaçlarla üç beş kırıntı veriyor. Filistin Özerk Yönetimi'ne meşru olduğu inancıyla değil, verdiği tavizler ölçüsünce yardın ediyor. Mesele gayet açık. Yabancı ülkelerin sağladığı her türlü yardımın bedeli Filistin haklarıyla ve sabiteleriyle ya daha önceden ödenmiş olacak veya daha sonra ödenecek. Bu, Filistin konusunu takip eden herkesin bildiği bir şeydir.

Arap ve Batı ülkelerinden yüzden fazlası onlarca yıl öncesinden Filistin Kurtuluş Örgütü'nü tanıdı. Bedeli ne idi? Filistin Kurtuluş Örgütü'nün işgalin meşru olduğunu kabul etmesi ve Oslo labirentlerinde kaybolmasıdır. Oslo Anlaşması, vatan topraklarının işgalinden sonra Filistin halkının başına gelen en büyük felakettir. Bununla birlikte Filistin Kurtuluş Örgütü, Amerika'nın terör örgütleri listesinde kalmış ve başkanı Yasir Arafat, Filistin Özerk Yönetimi'nin başındayken suikastla öldürülmüştür. Filistin Kurtuluş Örgütü'nün uluslararası alanda tanınmasıyla Filistinliler bir şey elde edebildi mi? Şayet bir şeyler elde edildiğini düşünenler varsa, onlar da kaybettiklerimize oranla hiçbir şeydir.

1967 yılı sınırlarında kurulacak bir Filistin devletinin Batı ülkelerinin istediği tarzda tanınması Siyonist işgal devleti "İsrail"e daha çok meşruluk kazandıracaktır. Filistin halkı işgalin meşru olduğunu kabul ederek iki devletli çözüme razı olsa bile, Siyonist işgalin sürmesini garanti etmektedir. Konunun önemli noktası sadece bu değildir. Bilakis, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün uluslararası alanda hiçbir değeri olmayan tanınması karşılığı işgalin meşru olduğunun kabul edilmesinin ardından gelen felaket benzeri, hayali Filistin devletinin uluslararası arenada tanınmasıyla birlikte Filistin halkını yeni bir felaketin beklediğinden korkulmaktadır. Belki, Filistin devletini kağıt üzerinde tanıma karşılığı devletlerinin Yahudi niteliğinin kabul edilmesini istiyorlar. Belki de, Batı Yaka'da daha çok toprak istiyorlar. En çok korktuğum da, Mescid-i Aksa'nın başına bir felaket gelmesi. Bizler, yapılan uyarıların Mescid-i Aksa'yı yıkmanın ön adımları olduğunu biliyoruz. Biz, bedeli Kudüs'ten veya bir kısmından taviz olan, hatta Mescid-i Aksa'nın yıkımı için yer altında sürdürülen kazılara sessiz kalınması karşılığı bir tanınma veya bir devlet istemiyoruz.

fiem