Hat sanatını sevdirmek için çabalıyor

Hat sanatını sevdirmek için çabalıyor

Hattat Yusuf Sezer, 42. kişisel sergisini Şanlıurfa’da açtı.



Hat sanatına 36 senedir hizmet veren ve çok sayıda öğrenci yetiştiren dünyaca ünlü Hattat Yusuf Sezer, "Her ilde bir sergi projesi" kapsamında 42. kişisel sergisini Şanlıurfa Belediyesi'nde açtı. 17 Mayıs'a kadar açık kalacak sergi, 10.00-19.00 saatleri arasında gezilebilecek

HATİCE AKYIL
Sabır ve gönül sanatı diyebileceğimiz hat sanatının ünlü hocalarından ve 36 senedir bu sanatımıza hizmet veren, birçok kişiye bu sanatı sevdirerek çok sayıda öğrenci yetiştiren, ülkemizin önde gelen dünyaca ünlü hattatlarından Yusuf Sezer, 42. kişisel sergisini dün yoğun bir davetli grubunun katılımıyla Şanlıurfa Belediyesi sergi salonunda açtı. 17 Mayıs tarihine kadar açık kalacak sergi, 10.00-19.00 saatleri arasında ücretsiz gezilebilecek.
Sergi hakkında gazetemiz Vakit'e açıklamalarda bulunan Hattat Sezer, Şanlıurfa Belediye Başkanı Sayın Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın davetlisi olarak, bu güzide şehirde sergi açmaktan mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bizler bin yıllık bu sanatın hizmetkârlarıyız. Sergimizde hat sanatının üç ayrı kategorisine ait eserler yer alıyor. Sergi süresince hem bu sanatın tanıtımını yapacağız, hem de malzemelerimle bu sanatın nasıl yapıldığını isteyen vatandaşlarımıza uygulamalı olarak öğreteceğim. Bu sergimizdeki eserlerin 24'ü bir önceki sergiden kalan eserler ve 23 tanesi de ilk bu sergi için hazırlanan yeni eserlerdir."
Şanlıurfalıları sergisine davet eden Hattat Sezer, İbni Sina'nın, "Sanat ve marifet, iltifat görmeyen ülkeden (yerden) göç eder" sözlerini hatırlatarak, bu sanatı sevdirmek için İstanbul'dan Anadolu yollarına düştüğünü açıkladı.
"Her ilde bir sergi ve her eve bir eser" düşüncesiyle Anadolu'nun birçok ilinde sergiler açtığını belirten ünlü hattat Sezer, "Önemli olan bu ata yadigârı İslâmî hat sanatını topluma sevdirmek ve yaymak, en asli bir görev. Çünkü bu sanatın özünde Kur'an harfleri var. Bu sanata gönül vermekle Kur'an'la da tanışmanızı, inancınızı güçlendirmenizi sağladığı kadar, sizin içinizdeki keşfedilmeyen estetik güzelliği de ortaya çıkarıyor. Bir yerde Kur'anî harfleri öğrenmekle birlikte, 'Kur'an bize ne diyor?..' sorusunun da cevabını kendiliğinden buluyorsunuz. Keşfedilen her şeyin derinliğindeki bozulmamış güzelliğin insandaki bozulmayı ve kirliliği giderdiği gibi, o sanata gönül veren, yayanları da kirlilikten koruyor, ve ruhu-kalbinin estetik düşüncelerini aşkınlaştırıyor. Bu yüzden hat sanatı demek, Kur'an'la tanışmak demek. Kur'an'la tanışmak herkese nasip olmayan bir güzellik" şeklinde konuştu.

Hat sanatını yaymak
benim için en büyük görev
"Şükürler olsun ki; hocalarıma çok teşekkür borçluyum" diyen Hattat Yusuf Sezer, "Bana bu güzide ve zarif sanatı sevdirdiler. Sevdiğiniz her şey bir zaman sonra sizin hayatınızı kolaylaştırdığı gibi, yaşam şekliniz oluyor ve ürettikleriniz de şaheser tadında size büyük bir haz veriyor. Bu sanatın özündeki güzelliğin estetik yönünü keşfettikten sonra, Rabbime verdiğim sözü yerine getirmek için, 'her ilde bir sergi, ve her eve bir eser' düşüncesiyle bu sanatı İstanbul'dan Anadolu'ya taşıyorum. Hat sanatını sevdirmek ve yaymak, benim için en büyük bir görev. Bunu yaptığım zaman huzur buluyorum. Hat sanatına gönül veren bütün Şanlıurfalıları sergime beklerim. Çünkü sanatçılar, ürettiklerinin değer bulması halinde, yeni eserler üretir" dedi.