Hamas'ı Bölme Çabası

Hamas'ı Bölme Çabası

Siyonistler şimdi de Hamas'a karşı psikolojik bir savaş başlatarak Hamas liderlik kadrosu arasında ayrışma ve çatışma çıkarma planlarını gündeme getirdi.

Filistin İslami Direniş hareketi Hamas'ı etkisizleştirmek için her yola başvuran siyonistler şimdi de Hamas'a karşı psikolojik bir savaş başlatarak Hamas liderlik kadrosu arasında ayrışma ve çatışma çıkarma planlarını gündeme getirdi.

Hamas ile El Fetih arasında Mekke'da varılan Ulusal Birlik Hükümeti anlaşmasının Hamas liderlik kadroları içinde ayrışma meydana getirdiğini ileri süren siyonistler Gazze'de bazı Hamas kadrolarının birbirleriyle ihtilafa girdiğini iddia etmeye başladı.

Yahudi gazetelerinden Jerusalem Post'ta "Mekke Anlaşması Üzerine Hamas'ta Ayrışma" (Hamas faces split over Mecca accords) başlığı altında yayınlanan bir yazıda, Gazze'de Hamas mücahidlerine yönelik son günlerde ortaya çıkan ve Hamas'ın Gazze komutanlarından Ala Haddad'ın şehadeti ve dört Filistinlinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıların "Mekke anlaşmasını kabul etmeyen Hamas kadroları ile karşıt silahlı güçlerin arasındaki çatışma" olduğu iddia etti.

Yazıda "Hamas ciddi bir ayrışma ile karşı karşıya. Mekke anlaşmasına karşı çıkan Hamas içindeki muhaliflerin bir isyan başlatması sözkonusu" denilerek Hamas içindeki muhalif kanadın başını Hamas hükümeti İçişleri Bakanı Said Siyam ve Dışişleri Bakanı Mahmud ez Zahar'ın çektiği iddia edildi.

Jerusalem Post ismini zikretmediği önde gelen bir Hamas yetkilisinin Jerusalem Post'a açıklamada bulunduğunu iddia ederek, Said Siyam ve Mahmud ez Zahar'ın Halid Meşal ve Filistin Başbakanı İsmail Haniye'ye itiraz ettiklerini ve El Fetih ile kurulacak koalisyona karşı çıktıklarını ileri sürdü.

"Siam ve Zahar anlaşmadan rahatsızlar. Onların rahatsızlıkları hükümetteki bakanlıklarından ayrılmış olmalarından daha çok Hamas'ın taviz verdiğinden dolayıdır. Onlar Hamas'ın tedrici olarak ideolojik çizgisinden saptığına inanmaktadır" denilen yazıda Hamas'ın önde gelen liderlerinden Sami Ebu Zuhri'nin Hamid Meşal tarafından Şam'a çağrılarak Mekke anlaşmasına gösterdiği tepkiden dolayı kınandığı iddia edildi.

Mekke anlaşmasının 1967 sınırlarında bir Filistin devletinin kurulması karşılığında İsrail'in tanınmasını beraberinde getirecek 2002 Suud barış planının kabülü anlamına geldiğini ileri süren Jerusalem Post Hamas içindeki ayrılığın temel sebeplerinden birinin de bu olduğunu ileri sürdü.

Daha önceki yayınlarında sürekli olarak Halid Meşal'in İran'ın kortrolünde olduğunu ileri sürerek Hamas kadroları arasında ayrışma çıkarmaya çalışan siyonistler şimdi de Halid Meşal'in "uzlaşmacı" ve "tavizci" olduğunu ileri sürerek Hamas liderliğine karşı yıpratma kampanyasına yöneldi.

Hamas lideri Halid Meşal Mekke anlaşmasından sonra yaptığı açıklamalarda da kesin bir dille İsrail'in varlığını hiç bir zaman tanımayacaklarını vrugulayarak, "İsrail'in yok olmak üzere olduğunu" belirtmişti.

Hamas sözcüsü İsmail Rıdvan "Mekke anlaşması İsrail'in varlığını tanıma anlamına gelmez" derken Hamas liderlerinden Usame Hamdan da "Direniş devam edecek. Direniş Hamas için stratejik bir tercihtir, bu tercihten sapmak asla söz konusu değildir " diyerek Hamas'ın direniş hattında sabit olduğunu vurgulamıştı.

Diğer yandan Mekke Anlaşması'nı kendi politik amaçları için kullanmak isteyen bir grup El Fetih yetkilisi de Hamas'ın bölünmesi için fırsat kollama arayışına girdi.

Adı açıklanmayan bir El Fetih yetkilisi bazı Hamas liderleri ve mücahidlerinin Mekke anlaşmasını rayından çıkarmaya çalıştığını iddia ederek, "Filistin Ulusal Birlik hükümetinin kurulmasından sonra Hamas içindeki ayrışma daha da derinleşecektir" iddiasında bulunarak "bu da Mekke anlaşmasının en büyük başarılarından biri olacaktır" şeklinde Hamas'ın bölünme yönündeki arzularını dile getirdi.

Siyonistlerin bu son taktiği Hamas'a yönelik sürdürülen psikolojik savaşın yeni bir versiyonu. Amaç Hamas'ın bölünerek güçten düşürülmesi.



israhaber-velfecr