"Guantanamo kara bir delik"

"Guantanamo kara bir delik"

Guantanamo'da 5 yıl kalan David Hicks Sydney'de basın mensuplarına yaşadıklarını anlattı

Avustralya vatandaşı David Hicks Guantanamo'da yaşadığı işkence ve eziyetleri anlattı.
 
38 yaşındaki David Hicks teröristlere yardım suçundan 5 yıl Guantanamo'da kaldı. 2007 yılında serbest bırakıldı. Hick Guantanamo'da kaldığı sürede verdiği ifadelerin çoğunu baskı altında verdiğini ve başka çaresenin olmadığını belirtti.
 
5 yıl boyunca cezaevi personeli tarafından zihinsel ve psikolojik işkenceye maruz olduğunu bu sebeple defalarca intihara teşebbüs ettiğini söylüyor.
 
Ben de dahil herkese günlük düzenli işkence yapılıyordu. Üzerimizde çok korkunç tıbbi deneyler yaptılar. Tüm mahkumlar hap ve enjeksiyon almaya zorlanıyorlar. Eğer almamak için direnirlerse gardiyanlar tarafından dövülüyorlar. Bu verilen ilaçların ne olduğu hakkında hiçbir fikrimiz yok. Avustralyalı ve beyaz olduğum için bana bazı ayrıcalıklar tanıyorlardı. Beyaz olmak ve özellikle ingilizce kanuşabiliyor olmak gardiyanlar için öenmli. Gardiyanlar benimle dayak ve işkenceden daha fazla konuşmayı tercih ediyorlardı. İngilizce konuşmayı bilmeyen Afgan ve Araplar için ayrı gardiyanlar bulunuyordu. Gardiyanlar ne zaman sinirlenseler mahkumları dözvüyorlardı. Bazen dayaktan mahkumların kemikleri kırılıyordu. Dayak sonrası yerdeki kanları çıkarmak için dakikalarca uğraşıyorlardı. Guantanamo hiç bir yasanın geçerli olmadığı kara bir delik. 
 
David Hicks Avustralya'ya döndükten sonra Guantanamo'da yaşadıklarını anlatması yasaklandı ve bir süre tek başına bir hücrede cezaevinde tutuldu.
 
Afganistan Kuzey İttifakı 2001 yılında 1000 $ ödül karşılığında David Hicks'i Amerikaya teslim etmiş. David Hicks o yıllarda islamı araştırmak üzere Afganistan'a geldiğini bir süre El Kaide kamplarında kaldığını ancak hiçbir terör faaliyetine katılmadığını söylüyor.