Merve Kavakçı

Merve Kavakçı

Emperyal güç

Eski bir CIA çalışanının Ekonomik Tetikçi adlı kitabını bir kere daha mevzu etme zamanı. John Perkins kitabında CIA’de çalıştığı günlerde nasıl gelişmekte olan bazı ülkelerde darbe yaptıklarını, rejim değişikliğinden tutun da iktidar indirmeye kadar bir dizi siyasi depreme siyasetin içinden çalışamanın ötesinde rakamlar arkasından imkan bulduklarını okuyanı dehşete gark edecek basitlikteki hilelerini anlatıyor. Matematiksel formüllerdeki oynamalar, ekonomik verilerin bilerek yanlış değerlendirilmesi gibi macera filmlerini aratmayacak senaryolarla kurulan tuzakları anlatıyor. Elde belki silah yok, işgal güçlerinin postalları yok ama ne var, ekonomik bir silah var, halkı zora sokan finansal uçurumlar, ürkütücü parasal fırtınalar var.

Şimdi bizim başımızı F16’lardan açtıkları ateşlerle, tepemize bıraktıkları bombalarla yakamayanlar, Perkins’in itiraflarını raftan indirmiş durumdalar. Kimilerine göre darbe tehlikesinin ayak sesleri buralardan geliyor bile. Son Moody’s rakamları da buna dalalet ediyor. Maksat Türkiye’yi güvenirlikten uzaklaştırmak, buraya yatırım yapmayın mesajını vermek, el ayak çektirtip yalnızlaştırmak. İzole edip hapsetmek. Kendi şartlarına mahkûm etmek. Müttefiklerini uzaklaştırmak, arkasındaki halk desteğini eksiltmek. Bunu da hayali senaryolar üzerinden yapıyorlar. Burada kasıt, algı operasyonları ile sindirmek. Şimdi dağın ötesinden mesela, koşarak birileri gelse, kaçın kaçın sel geliyor dese yahut yarın bütün dünyada elektrik kesilecek hayat duracak dese, bir miktar da ön korkutmayla birkaç saat elektriksiz hayatı tattırsa ne olur...kulaktan kulağa, korku yayılır, yayıldıkça devleşir, tehdit küçükten büyüğe hayallerde devşirilir. Aman gitti gidecek yıkıldı yıkılacak ülkemiz batıyor endişesi ile tedirginlik kalplere yayılır.

Oysa Türkiye güçlü. İki ayağı üzerinde sağlam basıyor. Bütün mesele de bu zaten. Her şeye rağmen dimdik ayakta duruyor. Sorun bunun tâ kendisi. Hiç akılda olmayan başa gelirken; 15 Temmuz’da 247 şehit, binlerce gazi verilirken, Türkiye 14 Temmuz’dan daha zinde. Çünkü emperyalizmi daha iyi okuyor.

yeniakit

Bu yazı toplam 843 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar