Dokka Umorov'ın Röportajı Yayınlandı

Dokka Umorov'ın Röportajı Yayınlandı

Çek Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren İnsan hakları kuruluşu Prague Watchdog'un internet sitesinde Kafkasya Emirliği Emiri Dokka Ebu Osman ile yaptığı bir röportajı yayınladı.

Röportajın telefon yoluyla yapıldığı söylendi. Kavkaz Center insan hakları internet sitesindeki metne göre bu röportajı yayınlıyor. Röportajın ses dosyası röportajın yapıldığı internet sitesine henüz konulmadı.  

Prague Watchdog: Bir süre önce sizin yaralandığınızı ve hatta öldüğünüzü ve gömüldüğünüzü öne süren haberler vardı. Siz yaralandınız mı?

 

Dokka Umarov: Hayır, yaralanmadım. En son aldığım yara 1995'deydi, bacağımdan yaralanmıştım.

 

PW: Nisan ayında Kavkaz Center internet sitesinde Şamil Basayev tarafından oluşturulan "Riyadus Salihîn" tugayının yeniden oluşturulma kararı alındığını duyuran bir video'nuz yayınlandı. Video'da siz "Riyadus Salihîn" tugayının zaten birkaç başarılı operasyon gerçekleştirdiğini söylediniz. Bu tugay ayrıca Yunus-Bek Yevkurov'a düzenlenen suikast girişiminin de sorumluluğunu üstlendi. Şimdi bizim Beslan ve Nord-Ost benzeri olayların bir tekrarını beklememiz gerekir mi?

 

D. U.: Eğer Allah buna karar verirse olacaktır. Şamil benim şuan sahip olduğum imkânlara sahip değildi. İnsan gücü akışı tecrübesini yaşıyoruz, eğer Allah bana izin verirse, bunun bir sonucu olacaktır. Sanırım, biraz daha büyük sayıda operasyonlar gerçekleştirmiş olacağım.

 

PW: Ne çeşit operasyonlar? 2006 yılında İçkerya Cumhurbaşkanı olduğunuzda, sizin ilk resmi beyanatınız sadece askeri hedeflere saldırılara izin verileceği, sivil hedeflerin ve sivil nüfusa karşı artık saldırı yapılmayacağıydı. Sizin son videonuzda söylediğiniz şeyler ise buna doğrudan ters. Bu, artık sivillere yönelik kasıtlı saldırılar olacak anlamına mı geliyor?

 

D. U.: Mümkün olduğunca sivil hedeflerden kaçınmaya çalışacağız, fakat bana göre Rusya'da sivil yoktur. Neden? Çünkü onların sessiz onaylarıyla halkıma karşı bir soykırım yapılmaktadır. Onlar vergileriyle kanun güçleri organlarının maişetini temin etmeye yardım ediyor, onlara para sağlıyor ve onların katilliklerini ve gaddarlıklarını yapmaları için müsaade ediyorlar. Böyle insanları "sivil halk" olarak dikkate almamız için ne gerekçe var? Onlar askerlerini buraya gönderiyor, onlara anne-babalarımızı, erkek kardeşlerimizi, kız kardeşlerimizi ve hatta merhamet dışında bir Mücahide bir parça lokma verenleri bile öldürmelerine müsaade ediyor. Neden onlara siviller olarak davranalım? Ancak tekrarlıyorum: Mümkün olduğunca siviller arasında kayıplardan kaçınmaya çalışacağız.

 

PW: Kadırov güçleri şu anda Çeçenya ve İnguşetya'da özel operasyonlar icra etmekteler. Onlar, sizin adamlarınızdan pek çok kişiyi öldürmeye başladıklarını ve bu ay isyanın tamamen ezileceğini iddia ediyorlar. Sizin durumunuzun kritik olduğu doğru mu?

 

D.U.: Hiçbir sorunumuz yok. Yeterli zaman, kaynak ya da paramızın olmadığı doğru ancak bunun dışında durumumuz iyi: Yeterli sayıda adamımız var, çevrede hareket etme kabiliyetimiz ve savaş yapma kabiliyetimiz var. Elhamdülillah, Mücahidlere liderlik yapmakta olduğum 3 yıl boyunca kaynaklarımız %50-60 oranında büyüdü. İşler bugün bizim için daha iyi, çünkü düşmanı arama gibi bir ihtiyacımız yok, düşman burada hemen yanı başımızda bulunuyor. Dünya vaatleriyle kandırılmış olan ve bu ormanların içinde terk edilmiş olan çocuklar için elbette üzüntü hissediyorum. Fakat onlar Allah'ı ve onurlarını sattılar. Onların canlarını almak çok zor (kolay değil), çünkü onlarda tıpkı bizim gibi Çeçen ve Vaynah.

 

PW: Çevrede nasıl hareket ediyorsunuz?

 

D. U.: Sessizce hareket ediyor, sessizce toplanıyor ve sessizce plan yapıyoruz. Hemen şimdi Dağıstan sınırından geldim. Oradayken, bütün komutanları gördüm, onların görevlerini verdim ve nerede ne zaman yapacaklarını söyledim. Bizim yolumuzda duran hiçbir şey göremiyorum- sınır boyunca 120 km seyahat ettim ve hiçbir problemle karşılaşmadım.

 

PW: Yaya olarak mı?

 

D.U.: Evet, yürüyerek.

 

PW: Bugünkü mücadelenizin amaçları neler?

 

D. U.: Elhamdülillah, Çeçen devleti Cevher Dudayev tarafından kuruldu, o Vaynahlara özgürlüklerini verdi. Zelimhan [Yandarbiyev] devraldı ve sonra Mashadov bu aşamada tamamladı. Sloganımız bugünde aynı. Ancak şimdi İslami bir Kafkasya için savaşıyoruz, Kafkasya Müslümanlarının özgürlüğü için, Şeriat'a uygun bir şekilde yaşam hakları için, Allah'ın kanunlarına göre yaşamak için savaşıyoruz. Böylece insanlar Putin ve Surkov tarafından yazılan kanunlara uymak zorunda olmayacak. Bunlar bizim sloganlarımız inşaAllah!

 

PW: Kafkasya Müslüman Devletinin geleceği nasıl teşkilatlanacak?

 

D. U.: İnsanların bulundukları her yerde kanunlar vardır. Yasa bir diktatörlüktür. Silah taşımak zorunda olanlar, silah taşıyacaklardır, silahlarını bir yere koyması gerekenler onları bir yere koyacaktır.

 

Bazıları yaratılışları gereği işlerle meşgul olacaktır, cezalandırılması gerekenler cezalandırılacaktır. Buna Dar-us Selam denir. (İslam Ülkesi). İslami bir yaşamın yolunu mağara düzeyine indirmeye gerek yoktur. İslami bir devlette hem sivil hem de icra organ yapıları olacaktır. Herkes Allah tarafından kendisine verilen yetenekleri geliştirmek için özgür olacak. Bütün her şey Kur'an da Müslümanlar için düzenlenen kurallara göre olacaktır.

 

Hıristiyanlar bile yaşamlarının bütün sağlıklı yönleriyle ilgili borçlarını (haklarını) Kur'an dan alıyor. Hayat hakkında bizim düşüncemizin temeli İslam'dır. Ve bir kargaşa topluluğu kurmayacağız. Nihayet en sonunda gezegende ki bütün herkes İslami dünya görüşüne göre yaşamak mukadderatındadır.

 

PW: Açlık çekmek, soğuğa maruz kalmak, her türlü zor şatlara maruz kalarak ormanlarda yaşıyor olmak. Hayatınız-yaşantınız oldukça zor olmalı?

 

D.U.: Evet, gerçekten zor. Çoğu Müslüman, ormanlarda yaşayabilme ve her türlü sefaletle baş etmek gibi zorluklara katlanamıyor, ta ki kalplerinde Allah sevgisi bulunmadıkça, ta ki hayatlarını Allah adına yaşamadıkça, ancak, inşaAllah, onlar hayatlarını bu yola göre yaşamaya başladıklarında zorlukları aşmak onlar için kolaylaşacak ve başarı kendi anlaşmalarıyla gelecektir.

 

Ormanlardayken bize gelen gençler Allah yolunda seyahat etmek için, O'ndan gerektiği gibi korkma arzusuyla samimi bir şekilde hareket etmekteler. Gençlerin sayıca eksikliği gibi bir sorunumuz yok, onların ihtiyacı olan şey yiyecek ve silah için yeterli kaynak. Elhamdülillah, hükümet onları bu yoldan döndürmek için ne kadar fazla çaba gösterse, onlar kendilerini Allah yoluna daha sebatkâr adıyor. Bu insanlar var olduğu için, imkânlarımız sonsuzdur.

 

PW: Çeçenya'nın Moskova destekli lider kadrosu müzakere yapmak için sizinle iletiş kurmayı denemiyor mu?

 

D. U.: Müzakere bahanesini kullanarak benim seleflerim olan iki Emiri- Aslan Mashadov ve Abdulhalim Sadullayev'i nasıl devirdiklerini biliyoruz. Bu yüzden, onların ne kadar hain olduklarının farkında olarak ben ihtiyatlıyım. Bizim kuvvetlerimiz güçlüyken onların kendi "müzakereleri" olacak! Bu kuvvet kendi yollarında ve çok yakında bilinmiş olacak. Fakat şu anda bize önermekte oldukları yollar hilekârlığın sinsi yollarıdır. Bu yüzden onları kabul etmeyeceğiz.

 

PW: Ahmed Zakayev'in aktiviteleri karşısında ki davranışınız nedir?

 

D. U.: O ve ben akrabayız. Onunla akrabalığımı kesmek gibi bir niyetim yok. Fakat iş hususuna geldiğimizde, her ikimizin de kendi duruşu var. Bugün oynamakta olduğu rolü o ne olarak adlandırıyor ben gerçekten bilmiyorum. Fakat onun beni anlamayacağını biliyorum çünkü zamanını yumuşak ve rahat bir kanepede geçiriyor, ben benimkini ormanlarda geçiriyorum. Bir Mücahid bir sonraki yemek öğününün nereden geleceğini asla bilmez. Aramızda bunlarla sınırlanan bir anlaşmazlık var.

 

PW: Ramzan Kadırov sizi Çeçen halkının çıkarlarına karşı harekette bulunmakla suçluyor.

 

D.U.: Vaynahlara çağrıda bulunmak istiyorum. İnsanlarımızın çoğu aldatıldı, dünya mallarına meyletti. Allah bir insana bin yıl sürecek bir ömür vermedi. İnsan belirli bir zamanda ölüme mahkûm edildi. 

 

Yevkurov güncel bir örnektir: O büyük bir adam olduğunu hayal ediyordu. Ama o şimdi nerede? Hepimizin kaderinde Allah'ın önünde yargılanmak var, onun için buna hazırlanmak zorundayız. Her şey O'nda başlar O'nda sona erer. Birisinin iktidar-güç önünde köpeklik yapmaması gerekir. Birisi çocuğundan ve karısından yüzünü gizleyerek korku içinde yaşamamalı.

 

Vaynahlar daima sebatkâr ve cesur olmuştur. Ve onların sadece Allah'tan korkmaları gerekir, kâfirlerden değil. Kâfirlerin kölesi olanlar, hatta kendi pantolonlarını bile giymeyenler, rezillik içinde yaşıyor. Onlar pantolonlarını tutması için sadece Putin'e sahipler.

 

PW: Mücahidler düşmana zarar vermek için kendilerini canlı bombalara çevirmekte istekli olduklarını söylüyor. Elbette bu intihar günahı olarak yorumlanabilir mi?

 

D.U.: Her şey birinin dünyayı nasıl gördüğüne bağlı. Mücahidler bu yola girmekte özgür ve böyle bir görevle meşgul olmakta özgür. Ben onların komutanıyım ve onlara bazı şeyleri yapıp bazı şeyleri yapmamalarını emrederim. Benim emrim olmadan bu yola kimse girmeyecektir. Düşmanlarımızın tutumu Mücahidlerin bu şekilde davranmasına yol açıyor. Mücahidler bu yola giriyorlar, kendilerini sıkışık hissettiklerinden ve açlık gibi eziyetlerden dolayı değil- onlar sadece Allah tarafından kendilerine vaat edilen cennete çabuk kavuşmak için acele ediyorlar.

 

Kavkaz Center