Din Putu (Kitaplık)

Din Putu (Kitaplık)

İbrahim Küçük'ün yazmış olduğu bu kitapta; İslam hukuku eliyle şekillenen neyin put olduğu neyin put olmadığı ölçülendirmesini özgün bir anlatımla okuyabilirsiniz.

Din putu kitapçığı; put dininden din putuna varan tekamül sürecinde mülkiyenin, havass ve avam kitlelerini nasıl kullandığını, melik, havass, avam üçlüsünün birbirlerinden nasıl geçindiğini, bu dönen çark içerisinde "iyi niyetlilerin" nasıl öğütüldüğünü izah etmek için kaleme alınmıştır.


PUT NEDİR?

Put kavramı, tarih süreci içerisinde vahiy dini tarafından reddedilmiştir. Bu açıdan neyin put olduğu neyin put olmadığı ölçülendirmesi de hep İslam hukuku eliyle şekillenmiştir. Bu sebepledir ki; kimileri İslam dinini anti putperest bir din zannedegelmiştir. Oysa Hz. Adem(a.s)'ın yeryüzüne halife olarak atandığı tarihten itibaren tevhid dini aynı esas üzere bugüne kadar gelmiş ve bugünden kıyamete kadar da devam edecektir. İnşaallah.

İslam inanç ve ahkamı dışındaki tüm ideoloji, yönetim ve inanç şekilleri vahiy esaslı yaşam biçimine birer alternatif biçim yada anti hareket olarak türemişlerdir. Konunun esasını oluşturan put ve putçuluk gereği, putperestlikte anti tevhidi bir inanç sistemidir. İslam ve putperestlik çatışmasını ayrı bir kenardan seyreden akıl sahibinin varlığını da hesaba katarsak tevhid ve putçuluk çatışması sadece inançlar çatışması değildir. Varlık çatışması zannedilen bu hal Tevhid"in ortaya koymak istediği gerçek uyarımlardan sadece biridir. Putun ve putperestliğin nerelere dayanabileceğini ortaya koyan tevhid dini, putperestliğin en umulmadık yerde dahi oluşabileceğini ortaya koymak istemiştir.

O halde put nedir? Tabii ki put kavramına anlam yüklemek sizin durduğunuz yere ya da inancınıza göre değişecektir. Eğer bir Hıristiyansanız Rabb, Kutsal ruh ve İsa dışında benimsediğiniz her şey birer put olacaktır. Yada bir putperestseniz inandığınız putların dışındaki tüm kutsal inançlarınız birer put olacaktır. Yok eğer bir tevhidi mü'minseniz Allah-u Teala'nın dışındaki tüm kalben benimseyerek meylettikleriniz ve İslam dini inanç ve ahkamı önüne geçirdikleriniz birer put olacaktır. Nihayetinde inanç şekillerinde bir ortak payda var ki oda; ilahlık mertebesinde ortaklık kabul etmemek. Bu tarif aslında daha çok vahiy esaslı bir tarif oldu. Eğer bu tarifi çok ilahlı yada çok putlu inanç sistemi açısından yaparsak şöyle olacaktır. Var olan ilahlara putlara yeni ortaklar kabul etmemek ve bununla birlikte bu ilahlardan ve putlardan herhangi birinin de ortaklıktan ayrılmasına veyahut ayrılması için baskı yapılmasına müsaade etmemek. Biraz daha açarsak; ilahlardan herhangi birinin başka bir ilahın yetki alanına müdahalesinde putluk sistemi açısından küfürdür(!). Bu sebepledir ki; Resulullah(s.a.v)'e müşrikler "atalarının dininden dönmüş kafir" diyorlardı.

Kur'an da bildirilen put kavramlarına binaen İslam uleması farklı açılardan put tarifleri yapmıştır. Ulemanın tariflerini göz ardı etmeden put kavramı da şu manalara gelmekte:
1 – İnsanların herhangi bir maddeden imal ettiği nesnelere zaman içerisinde kutsiyet yükleyerek o nesneden fayda ve zarar görebileceklerine inanarak yada inandırılarak ilahlık mertebesine yükselttikleri somut varlıktır yada varlıklardır.
2 – Soyut bir inanç tüzüğünün insanlar tarafından daha rahat benimsenmesi için ilahların iki yada üç boyutlu nesnelerde sembolize edilmiş haline de put denmiştir.
3 – Tarih süreci içerisinde salih bir hayat yaşamış yada yaşamakta olan insanlara insan üstü vasıflar yükleyerek o kişilerin ruhlarından veya kendilerinden fayda umarak fayda ve zarar kudretini birilerine pay ederek pay edilen mahluk put edinilmiş olur.
4 – İnsan eliyle imal edilmeyip yaratıcı tarafından yaratılan gök ve yer cisimlerine kudret yüklemekte o cisimlerden herhangi birini yada tümünü put edinmektir.
5 – Bazıları insanlardan menfaatlenmek için insanların nezdinde herhangi bir şeyle kutsallığını ilan ederler. Bu kutsallığın hakikatliğine de insanları ikna ederler. Menfaatlerin devamiyeti için sahtekar zümrenin arkasına gizlendiği, kandırılmış kitlelerin tapındığı şeylerde puttur.














dinputu.jpg








Kitabı sipariş etmek için TIKLAYIN