Çeçenya"nın Tanınması Kaçınılmaz

Çeçenya"nın Tanınması Kaçınılmaz

Londra’da sürgün yaşayan Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmed Zakayev, bir İtalyan gazetesine verdiği demecinde Çeçenya’nın tanınmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Londra'da sürgün yaşayan Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmed Zakayev, bir İtalyan gazetesine verdiği demecinde Çeçenya'nın tanınmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Organize direnişin devam ettiğini vurgulayan Zakayev'in yanıtları şöyle:

 Çeçenya Cumhuriyeti'nin bağımsız bir devlet olarak tanınacağını umuyor musunuz?

Mübalağasız Çeçenya Cumhuriyeti'nin bağımsız bir devlet olarak tanınmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Hukuksal açıdan hiçbir problemimiz yok. Çeçen halkı yıkılan SSCB yasamasına uygun olarak 1990'da kendi kendini idare etmeye başladı. Yüksek Sovyet Yönetimi o zamana kadar Çeçen-İnguş Cumhuriyeti'ne Rusya, Gürcistan, Ukrayna ve benzeri diğer SSCB ülkeleri ile eşit haklara sahip cumhuriyet statüsü veriyordu. Rusya'nın bize karşı başlattığı savaş kesinlikle yasal değil ve işgal savaşı. Rusya er ya da geç Çeçenya Cumhuriyeti'ne karşı işlediği suçlardan ötürü hesap verecek. 


Çeçenya bağımsız bir devlet olarak ilan edilseydi, Çeçen halkının öncelikleri ne olurdu?

Her şeyden önce, Rusya tarafından Çeçen halkına yönelik gerçekleştirilen cinayete son verilirdi.

Savaş, mukavemet, terörizm bu kelimelerden hangisi Çeçen direnişinin ifade etmek için en uygun?

Çeçenya'da meydana gelenler Rusya tarafından işgal savaşı oluyor, Çeçen tarafından ise işgal karşıtı savaş veya direniş, kim nasıl isterse.

Kadirov hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ramzan Kadirov uzun yıllardır devam eden savaşta Rusya'nın tüm kazandıklarını yansıtan, Putin'in bir ürünü. Bu kazanılan şeylerin gerçek karşılığını ise Ruslar oldukça yakın bir zamanda öğrenecekler.

Organize Çeçen direnişi halen var mı, eğer varsa hangi metotlarla mücadelesine devam ediyor?

Çeçenya Cumhuriyeti'nin yasaması savaş döneminde etkili ve sadeleştirilmiş bir liderlik prosedürünü öngörüyor. Devlet başkanlığı değişiminde yerine hemen devlet başkanı yardımcısı geçiyor ve o da ilk iş olarak yardımcısını belirliyor. Bunun için savaş zamanında Ruslar koordineli Rus direnişini yıkmayı, yani onun organize durumunu bozmayı başaramayacak. Bizim zafer stratejimiz, Rusya'nın belirlediği hedeflerine ulaşmaması. Askeri faaliyetlerin dışında biz, farklı birçok adımlar atıyoruz, bunları Ruslar çoğunda fark etmiyorlar bile, ancak onları hedeflerinden uzaklaştırıyor.

Uluslararası basın organlarında Çeçen meselesine neden bu kadar az yer veriliyor?

Bunun tek bir açıklaması var bence. Dünya, Batısıyla ve Doğusuyla Rusya ile dayanışma içinde ve her şekilde onun rejimini hoşnut etmeye gayret ediyor. Putin tek bir şeyle memnun edilebilir, bu da Çeçenlerin öldürülmesi. Çeçenya kültürel, dini ve coğrafi olarak medeniyetin ortasında kaldı. Müslüman idareciler kendileri ile aynı inançta olan Çeçenlerden çok diktatör Putin'e daha yakın, yolsuzluk içindeki batılı liderler için ise KGB ile petrol ve gaz ticareti daha önemli. ABD ve Avrupa Birliği, Çeçenlere karşı savaşın başlangıcından beri, başka bir sebepten ötürü Putin'i destekledi. Onlar Çeçenya'yı yutunca Rusya'nın kendilerin Abhazya, Güney Osetya ve Transdinyester'e bırakacağını, ardından bu ülkelerin Gürcistan ve Moldova ile beraber kontrollerine düşeceğini umut ettiler.

 Boris Berezovski ile ne gibi ortak menfaatleriniz var?

Anlaşılacağı üzere, bizim ticari anlamda bir ortaklığımız yok. Biz aynı şekilde Rusya'daki istihbarat yani haydut rejime karşı olmakla yakınlaştık.

Aleksandr Litvinenko'yu çok iyi biliyordunuz. Kaybı sizin için zor oldu mu?

Ben Aleksandr'ı sadece tanımıyordum. O benim yakın arkadaşımdı, ailem, torunlarım da dahil olmak üzere onu bizden biri kabul ediyordu. Buna onun benim mücadele arkadaşım olduğunu da ilave edin.

 

Ajans Kafkas