Çeçenistan'da mayınlar öldürmeye devam ediyor

Çeçenistan'da mayınlar öldürmeye devam ediyor

Çeçen topraklarına döşenen binlerce mayın can almaya devam ederken, hükümet Rusya'dan mayınları temizlemesini istedi

Çeçenistan hükümeti Federal Merkez'den ülke içine Rus ordusu tarafından döşenen mayınların temizlenmesini istedi. Ramzan Kadırov son birkaç yıl içerisinde bu konuda çok sayıda taleplerinin olduğunu ancak Kremlin sarayının olumlu yanıt vermediğini ifade etti. Sorunun uzman yetersizliği olmadığını söyleyen Kadirov, Rusya'nın yurt dışına bu konuda uzmanlaşmış elemanlarını gönderdiğini hatırlattı.

Olağanüstü Haller Birimi'nin verdiği rakamlara göre, 1994 yılından günümüze kadar Çeçenistan'da bulunan mayınlardan üç bin 66 sivil zarar gördü. 706 Çeçen mayın patlaması ile hayatını kaybederken, iki bin 360 Çeçen sakat kaldı. Mayınlar nedeniyle ölen çocukların sayısı 131, yaralı çocukların sayısı ise 600 olarak gösterildi.

Çeçenistan meclis başkanı Abdurahmanov, her ay mayın patlaması sonucunda yeni sivil kayıpları yaşandığını ifade ederken, toplam 24 bin 500 metrekare alanın temizlenmesi gerektiği belirtiliyor.

Çeçenistan'da bulunan Olağanüstü Haller Birimi başkan yardımcısı Yuri Lebedev, 40 kişilik uzman grubun bölgeye gönderilmesi için gerekli mektubun yazıldığını ifade etti. Uzmanlar 40 kişilik ekibin yetersiz olduğunu, mayınların temizlenmesi için gereken en az 12 milyar ruble bütçenin Çeçenistan tarafından karşılanmasının da imkansız olduğunu savunuyor